Volwassenen die in de kindertijd emotioneel verwaarloosd zijn kunnen perfectionistisch en hard voor zichzelf zijn. Dit komt omdat overtuigingen die je internaliseert tijdens emotionele verwaarlozing in de kindertijd erg diep gaan. Ze gaan naar het hart van het kind en blijven daar vaak een heel mensenleven lang. Niet alleen zijn de vermogens om eigen gevoelens te begrijpen en te vertrouwen beschadigd, ook het vermogen om jezelf als persoon te begrijpen en te vertrouwen is beschadigd.

Een veelvoorkomende boodschap bij emotionele verwaarlozing in de kindertijd:

Niemand wil jouw gevoelens zien

Wanneer kinderen, in verband met emotionele verwaarlozing, de boodschap krijgen dat hun gevoelens een last, overdreven, of gewoon fout zijn, leren kinderen hun emoties weg te duwen, onder de oppervlakte de houden, zodat ze niemand zullen lastigvallen.

Geloof het of niet, deze briljante strategie werkt aanvankelijk heel goed. Als kind word je minder verdrietig, minder boos, onbehoeftig en over het algemeen emotieloos, zodat je je ouders minder lastigvalt, of geen last voor hun bent…

Het leven wordt makkelijker in het gezin, maar het leven binnenin je wordt ontzettend eenzaam

Een andere boodschap van emotionele verwaarlozing in de kindertijd:

Je gevoelens zijn beschamend

Als emotioneel verwaarloosd kind ben je ingesteld om je hele leven, op een bepaald diep niveau, te voelen dat je een last, overdreven, of op een of andere manier verkeerd bent. Omdat emotionele verwaarlozing in de kindertijd van invloed is op de relatie met je eigen gevoelens, zorgt het ervoor dat je schuld en schaamte voelt voor de persoonlijke, onontkoombare menselijke ervaring van het hebben van gevoelens.

Het voelt verkeerd om je gevoelens te voelen en verkeerd om anderen je gevoelens te laten zien. En het voelt goed om je gevoelens te verbergen. Je zult wellicht proberen om helemaal geen gevoelens te hebben. Maar je gevoelens zijn de meest diepe persoonlijke, biologische uitdrukking van je ware zelf! Ze kunnen niet worden ontkend.

Je gevoelens proberen te ontkennen is net als de jongen die probeert om het gat in de dijk met zijn vinger te dichten. Het kan voelen dat het tijdelijk werkt, maar die gevoelens blijven maar komen en groeien en geven meer druk, net als het water achter de dijk. Niet in staat zijn om ze te controleren en te stoppen, maakt dat je je helemaal zwak en incompetent voelt. En beschaamd.

Een derde boodschap van emotionele verwaarlozing in de kindertijd:

Er is iets mis met jou

Aangezien veel emotioneel verwaarloosde volwassenen niet actief mishandeld zijn in de kindertijd, kunnen zij hun jeugd herinneren als redelijk gelukkig en zorgeloos. Als ze terugkijken op hun jeugd, voor een verklaring voor hun problemen en worstelingen in hun volwassen leven, kunnen ze geen incidenten of factoren aanwijzen om hun huidige problemen mee te verklaren.

Tussen een “gelukkige jeugd” en onverklaarbare emoties zitten ze met de veronderstelling dat er iets ernstig mis is met een bepaald diep deel van zichzelf. “Het is mijn eigen schuld. Er is iets mis met mij,” is dan een logische conclusie.

Signalen van schuld en schaamte door emotionele verwaarlozing in de kindertijd:

  • Je voelt je soms emotioneel gevoelloos
  • Je hebt een diep gevoel dat er iets mis met je is
  • Je hebt het gevoel dat je op een of andere manier anders bent dan andere mensen
  • Je hebt de neiging om gevoelens weg te duwen en vermijdt ze
  • Je probeert je gevoelens te verbergen, zodat anderen ze niet zullen zien
  • Je hebt de neiging om je minder dan anderen te voelen
  • Je denkt dat je geen excuus hebt om niet gelukkiger te zijn in je leven

Emotionele verwaarlozing in de kindertijd is vaak onzichtbaar, dus het kan moeilijk zijn om te weten of je ermee bent opgegroeid.

Het tegengif voor schuld en schaamte

Ik hoop dat je je, wanneer je bovenstaande boodschappen leest, realiseert dat er één overduidelijk feit is over deze boodschappen: ze zijn allemaal niet waar!  De realiteit is:

Gevoelens zijn niet onderworpen aan de wetten van goed en kwaad

Je kunt je gevoelens niet kiezen, omdat ze in je lichaam komen en gaan. Het is essentieel om te accepteren wat je voelt, want pas dan kan kun je kijken wat er nodig is en geeft het je richting.

Je gevoelens zijn een teken van gezondheid en kracht

Je emoties zijn het tegenovergestelde van een teken van zwakte. Als anderen zien wat je voelt, krijgen ze direct een verbinding met je. En als anderen jouw gevoelens weten, hebben zij de mogelijkheid om te reageren op jouw ware zelf. Daarmee kun je dus een oprechte en authentieke verbinding met anderen maken, met mensen die passen bij hoe jij werkelijk bent.

Er is niets mis met je

Het enige wat mis is zijn de boodschappen van emotionele verwaarlozing in de kindertijd die jij als kind hebt geïnternaliseerd. En je deelt dit met miljoenen andere mensen. Je bent een intacte, gezonde persoon. Je kunt leren je overtuigingen te veranderen. Je kunt leren je emoties toe te laten en te beheersen en je kunt leren je schuld en schaamte los te laten en je innerlijke kind te helen.

Heb je behoefte aan tools en oefeningen hoe je aan de slag kunt gaan met je innerlijke kind en hoe je alsnog leert waarde te geven aan je gevoelens, oude patronen kunt doorbreken en je innerlijke kind alsnog kunt geven wat het in het verleden nodig had, zodat het kan opgroeien tot een emotioneel gezonde volwassene? Doe dan de online training Doorbreek je codependentie patronen.

Bron: Jonice Webb