Het innerlijke kind
Het maakt niet uit hoe oud je bent. We hebben allemaal een klein kind binnen in ons dat van alles heeft meegemaakt en ervaren en dat veel liefde en acceptatie nodig heeft.
Als je een vrouw bent, ongeacht hoe zelfstandig je bent, heb je een klein meisje in je dat kwetsbaar is. Als je een man bent, ongeacht hoe macho je bent, er is nog steeds een kleine jongen binnen in je die warmte en genegenheid nodig heeft.
Emotionele verwaarlozing, emotioneel misbruik of ander leed uit de kindertijd
Wanneer er iets mis ging in onze kindertijd, bijvoorbeeld als we emotioneel verwaarloosd zijn of wanneer we fysiek, emotioneel of geestelijk misbruikt zijn, of als we andere dingen hebben meegemaakt die pijnlijk waren en die we niet konden verwerken omdat we daarvoor nog te klein waren, hebben we deze overweldigende ervaringen moeten overleven met allerlei overlevingsmechanismes. Deze kind emoties zitten om die reden nog steeds opgeslagen in ons lijf. We kunnen dan als we getriggerd worden nog steeds reageren op de manier zoals we dat als kind zouden doen. We reageren dan vanuit ons innerlijke kind.
Kinderen hebben de neiging om te geloven dat er iets mis met ze is als dingen niet gaan zoals het zou moeten in hun gezin. Als hun vader of moeder ongelukkig is, of als er problemen in het gezin zijn. Kinderen denken dat als zij het goed zouden doen, dat ouders en verzorgers hen liefde zouden geven en hen niet zouden bestraffen. Je innerlijke kind kan bijvoorbeeld denken: “Er is iets mis met mij. Ik ben niet goed genoeg, ik moet beter mijn best doen…” Naarmate we ouder worden, dragen we deze valse overtuigingen met ons mee. We leren onszelf af te wijzen.
De innerlijke criticus
Er is ook een innerlijke ouder binnen elk van ons, evenals een innerlijk kind. En vaak spreekt de innerlijke kritische ouder het kind nog steeds toe. Als we naar onze innerlijke dialoog luisteren, kunnen wij de de kritiek horen. We kunnen horen hoe we vertelt worden, of hoe we het gevoel krijgen dat we het verkeerd doen. Of waarom we niet goed genoeg zijn. Of dat we ons niet moeten aanstellen of niet zo boos of moelijk moeten doen.
Maar we kunnen nu gelukkig leren onze liefdevolle volwassen ik het innerlijke kind meer te koesteren en te voeden in plaats van het te bekritiseren. We kunnen het kind liefhebben en het geven wat het nodig heeft. Dat wat het kind tot nu toe niet voldoende heeft gehad.
Ik heb ervaren dat het werken met het innerlijke kind een waardevolle manier is in het helpen pijn uit het verleden te verwerken. We kunnen in het nu, in ons volwassen leven alsnog helen, door elk deel van wie we zijn te aanvaarden. We kunnen communiceren met ons innerlijke kind en met onze overlevingsdelen.
We kunnen het kind in ons laten weten dat we het accepteren en liefhebben. Het deel dat grappig was, het deel dat bang was, het deel dat agressief en boos was, het deel dat eenzaam was — ieder deel van onszelf.
Liefde voor jezelf
Liefde is de grootste genezende kracht die er is. Liefde kan zelfs de diepste en meest pijnlijke herinneringen helen. Hoe pijnlijk onze vroege jeugd ook was, de liefdevolle volwassene die we nu zijn, kan ons innerlijke kind nu helpen en het alsnog geven wat het nodig heeft.
We kunnen nieuwe keuzes maken en nieuwe gedachten denken. We kunnen liefdevoller naar onszelf zijn en daardoor onze eigenwaarde laten groeien.
En hoe meer innerlijke liefde we ervaren en uitstralen, hoe meer anderen onze liefde kunnen herkennen en er door aangetrokken worden. Door meer liefde voor onszelf gaan we uiteindelijk gelijkwaardigere en liefdevollere relaties creëren, zodat we steeds meer kunnen gaan genieten van wie we zijn en wat we willen in dit leven.
wil jij leren hoe je codependentie patronen kunt doorbreken?
Volg een therapeutisch traject bij Sarah Hofman in Enkhuizen of doorbreek je ongezonde relatiepatronen tijdens een therapieweek op Samos.
Werk je liever in je eigen omgeving en op je eigen tempo aan je proces, doe dan de online training “Doorbreek je codependentie patronen.”