het verschil tussen relatieverslaving en codependentieVerschil tussen relatieverslaving en codependentie

Hoewel de symptomen erg op elkaar lijken en met elkaar verband houden, is er toch een verschil tussen relatieverslaving en codependentie. Als je relatieverslaafd bent, ben je ook codependent. Als je codependent bent hoef je niet per se relatieverslaafd te zijn. Het woord relatieverslaving zegt het al, je bent verslaafd aan de ander. Je liefdesrelatie is een obsessie en je kunt voor je gevoel niet meer zonder die ander leven. Als je dat toch probeert, heb je letterlijk last van ontwenningsverschijnselen en craving. Je gaat steeds terug naar die ander, ook al weet je dat die relatie uiteindelijk weer pijn en verdriet oplevert.

Codependent gedrag

Codependentie is veel breder dan relatieverslaving.  Het komt veel vaker voor. In grote lijnen kun je zeggen dat als je voor je geluk of welbevinden afhankelijk bent van een ander, je codependent bent. Als je je eigen behoeftes en gevoelens negeert in het belang van de relatie, dan is dat codependent gedrag. Vaak wordt dit ten onrechte gezien als liefdevol gedrag. Maar in feite is dat het niet is als dit gedrag een bedoeling heeft, of als het een strategie is. In feite manipuleer je de ander in de hoop iets te krijgen wat jij nodig hebt. Pure liefde heeft geen strategie nodig. Dat is er gewoon of niet, daar hoef je niets voor te doen of laten.

Codependent gedrag hebben we omdat we niet genoeg liefde voor onszelf voelen. We denken dat we van de ander afhankelijk zijn om liefde te ervaren. Dit is een misvatting die we als kind zijn gaan geloven. Als je meer eigenwaarde en liefde voor jezelf ontwikkelt, kan het patroon van codependentie doorbroken worden en kun je gezondere en gelijkwaardigere relaties aantrekken. Partners kun je zien als spiegels. We trekken vaak iemand aan die op dezelfde manier van ons houdt als wij zelf doen.

Doe hier de relatieverslaving en/of codependentie test.