Relatieverslaving & Co-dependentie
  • HOME
  • RELATIEVERSLAVING
    • Wat is relatieverslaving en wat is codependentie?
    • Wat is relatieverslaving?
    • Hoe ontstaat relatieverslaving?
    • Wat is het verschil tussen relatieverslaving en codependentie?
    • Ongezonde relatiepatronen doorbreken
    • Kenmerken gelijkwaardige en gezonde liefdesrelaties
  • START HIER
    • Test: worstel jij met relatieverslaving en/of codependentie?
    • Challenge: Luisteren naar je lichaam
    • Emotiedagboek: Ik hou van mij
    • Online training: Doorbreek je codependentie patronen
    • Jaarprogramma
    • Boeken
    • Veelgestelde vragen in mijn praktijk
  • DOORBREEK JE CODEPENDENTIE
    • Online training
    • Therapie bij Sarah
    • Andere therapeuten
    • Therapieweek Samos
    • Jaarprogramma
    • Retreat (groepsreis)
    • Training professionals
  • OVER
  • AGENDA
  • BLOG
  • CONTACT
Selecteer een pagina

Emoties voelen in plaats van onderdrukken

door Sarah Hofman | dec 25, 2017 | Eigenwaarde, innerlijke criticus, Emoties voelen, uiten en verwerken, Emotionele verwaarlozing, Relatie met jezelf, Trauma verwerken en helen | 12 reacties

emoties voelen in plaats van onderdrukken

Het ervaren van verdriet, woede, angst en andere “negatieve” emoties kan moeilijk zijn. We drukken ze liever weg of negeren ze, omdat we er bang voor zijn… We hebben geleerd dat emoties niet OK’ zijn, dat er geen manier is om ze aan te pakken, of dat ze geen waarde hebben. Of we hebben als kind ervaren dat emoties overweldigend waren. Misschien was er niemand die ons op een rustige manier en zonder oordeel hielp onze emoties te ervaren.

Misschien hebben je ouders, toen je huilde, gezegd dat je stil moest zijn en er overheen moest stappen. Misschien hebben ze jou weggestuurd voor een ‘time-out’. Misschien hebben ze gezegd te stoppen met zeuren en sterk te zijn. Misschien hebben je verzorgers hun eigen emoties genegeerd of verworpen, of niet op een gezonde en verantwoorde manier geuit. Met het gevolg dat jij je gevoelens nu ook negeert of verwerpt.

Misschien heb je je altijd op je werk gestort, of in een druk sociaal leven, of glazen wijn gedronken. Wat betekent dat je niet veel oefening hebt gehad in het daadwerkelijk voelen van je gevoelens. En zonder veel oefening is het moeilijk er op te vertrouwen dat je negatieve gevoelens kunt tolereren. Je denkt wellicht dat je ze niet aankunt.

We zijn ook vaak bang voor onze emoties, omdat we deze emoties als zwak zien. Wanneer zag je iemand huilen terwijl je zag hoe sterk diegene was? Of wanneer hoorde je iemand praten over verdriet terwijl je dacht hoe moedig die was?

In plaats daarvan denken wij dat iemand die huilt of boos is, geen controle heeft over zijn/haar emoties, of over zichzelf. Misschien vinden we het gênant. Omdat wij ons zouden schamen, als we zo kwetsbaar zouden zijn. In plaats daarvan adoreren we geluk en verdoezelen we onze emoties liever. We doen alsof alles ok is, omdat we dat als “sterk” zien.

Maar kwetsbaar durven zijn is een enorme kracht die ons verbindt met onszelf en anderen. En onze gevoelens voelen is essentieel. Het is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Omdat wat het ook is dat we niet willen voelen, uiteindelijk een manier zal vinden om gekend te worden door middel van spanningshoofdpijn of slapeloosheid, of door middel van angst of depressie.

Door een gevoel niet te voelen, geven wij het de kracht om ons in de toekomst te kwetsen. Echter als we onze gevoelens erkennen en valideren, maken we onszelf krachtiger. We leren dat het goed voelt om onszelf te uiten en we leren dat we er mee kunnen omgaan als iets pijnlijks voorvalt.

Hoe kun je voorzichtig leren je emoties te gaan voelen:

Merk je lichamelijke sensaties op

Merk de fysieke gewaarwordingen op die gepaard gaan met je emoties en houd een emotiedagboek bij. Een gespannen borst. Misselijke maag. Zwaar hoofd. Warmte in het gezicht. Oppervlakkig ademhalen. Koude handen. Spanning in de schouders. Wat wij emoties noemen zijn eigenlijk gewoon lichamelijke ervaringen die we hebben samengebracht en gekoppeld aan herinneringen, associaties en betekenissen die we hebben gecreëerd.

Je lichamelijke sensaties opmerken is een neutrale aanpak die je weerhoudt om emoties als goed of slecht te beoordelen. Het gebruiken van oordelen over onze emoties, wakkert ons gevoel van afkeer van onze “negatieve” gevoelens alleen maar aan. Echter, als we onze emoties volgen, kunnen we  voorzichtig de emotie voelen, zonder een alarmbel naar de hersenen te sturen.

Benoem je emoties

Zodra je comfortabel wordt met het opmerken van je lichamelijke sensaties, kun je verder gaan met het benoemen van de emotie. Wanneer je een gevoel opmerkt, probeer dan deze emotie onder woorden te brengen. Is het verdriet? Of is het meer angst? Voelt het machteloos? Of eenzaam? Als je het gevoel niet kunt identificeren, noem het dan gewoon “Gevoel”.

Dit helpt je bij het ontwikkelen van een emotionele woordenschat en het helpt je te bouwen aan je vermogen om een te zijn met je ongemakkelijke emoties en ze te tolereren. Als je je emotionele ervaringen gaat bemerken en benoemen, zal je zenuwstelsel leren dat het veilig is onduidelijke gevoelens te ervaren.

Valideer je gevoelens

Kies één gevoel en geef het aandacht. Erken dat het er is. Voel het in je lijf. Bedenk waar het vandaan komt en geef het wat het nodig heeft. Geef vervolgens een ander gevoel aandacht. Wanneer je klaar bent, laat je ze los. Je hebt die gevoelens aandacht gegeven en onderzocht; ze kwamen gewoon langs en je kunt ze ook weer loslaten.

Reflecteer op je emoties

Stel jezelf deze vragen om een beter begrip te krijgen van je emoties: Welke emoties voel ik vaak? Hoe zijn ze? Welke emoties veroorzaken angst? Hoe uit ik deze emoties? Je merkt bijvoorbeeld dat je, wanneer je verdrietig bent, schreeuwt tegen je echtgenoot om jezelf vervolgens af te zonderen. Wanneer je woedend wordt, word je stil en onderdruk je je boosheid. Neem dit waar, zonder oordeel.

Gebruik emotiewoorden in je dagelijkse interactie

Bijvoorbeeld: “Ik vind het vervelend dat je tegen me schreeuwde. Dat maakte me verdrietig en gefrustreerd.”

Troost jezelf

Vind rustgevende activiteiten die speciaal voor jou werken. Luister bijvoorbeeld naar een begeleide meditatie. Of neem een warm bad, of maak een lange wandeling.

Eer je gevoelens

Het is niet makkelijk om onze gevoelens te voelen. Het is veel makkelijker om ze te negeren of een snelle oplossing te vinden. Maar als we dat doen, negeren we onszelf. Wij belemmeren onszelf om te leren en te groeien. Eer je gevoelens. Neem de tijd die jij nodig hebt om ze te erkennen en te ervaren. Hoe meer je dat doet, hoe makkelijker en natuurlijker het wordt.

Misschien kan mijn gratis challenge: “Luisteren naar je lichaam” je op weg helpen en/of het emotiedagboek “ik hou van mij” waarin je dagelijks je emoties kunt bijhouden en innerlijke schrijfoefeningen vindt.

Wil jij leren hoe je codependentie patronen kunt doorbreken?

Volg een therapeutisch traject bij Sarah Hofman of bij een van de andere therapeuten. Of doorbreek je patronen tijdens een ontspannen vakantie op het Griekse Samos (individueel of met een groep).

Werk je liever in je eigen omgeving en op je eigen tempo aan je proces, doe dan de online training “Doorbreek je codependentie patronen”.

Share this on WhatsApp

12 Reacties

  1. Nanna
    Nanna op 4 juli 2018 om 10:38

    Heel goede omschrijving die mij helpt om emotioneel te blijven groeien!

    Antwoord
    • Sarah Hofman
      Sarah Hofman op 3 augustus 2018 om 13:54

      Fijn om te horen Nanna! Sterkte met je proces…

      Antwoord
    • Nanda
      Nanda op 31 januari 2021 om 09:42

      Ik kan mijn emoties niet in mijn lichaam voelen. Ik wil dat wel, maar wijt pijn in mn schouders aan het dragen van een zware tas, enz. Ik wil ze wel koppelen aan emoties maar ik zie niet wat dat is, of er überhaupt emoties zijn en niet slechts luchamelijke reacties op bijv overbelasting. Hoe kan ik dit (onderscheid) leren?

      Antwoord
      • Sarah Hofman
        Sarah Hofman op 31 januari 2021 om 11:57

        Hoi Nanda, je bent niet de enige. Veel mensen vinden dat moeilijk, zeker als je trauma hebt ervaren. Misschien is mijn gratis challenge “Luisteren naar je lichaam” helpend voor jou?

        Antwoord
        • Nanda
          Nanda op 1 februari 2021 om 06:14

          Ik heb me ingeschreven. Dank je wel!

          Antwoord
  2. Pascale
    Pascale op 13 december 2018 om 23:53

    Dank voor deze mooie woorden. Iedere ochtend sta ik op met de woorden “ ik ben perfect in evenwicht met de krachten die mij beheersen”. Maw wat ik voel is oké en mag er dus zijn. Mij helpt het. Groetjes, Pascale

    Antwoord
  3. Els
    Els op 28 juni 2019 om 10:55

    Net even wat ik nodig had momenteel

    Antwoord
  4. Denise
    Denise op 19 februari 2021 om 20:49

    Bedankt voor je duidelijke uitleg! Zojuist heb ik mij ingeschreven voor ‘luisteren naar je lichaam’.

    Antwoord
    • Sarah Hofman
      Sarah Hofman op 20 februari 2021 om 10:53

      Dank je Denise, succes met de challenge!

      Antwoord
  5. Jose
    Jose op 21 april 2021 om 12:01

    In corona tijd hoefde ik van mezelf niet weg te lopen. Het was immers toegestaan om zoveel mogelijk thuis te blijven. Niet te veel sociale contacten. Wat een innerlijke rijkdom heb ik toen mogen ontmoeten.
    De maatregelen versoepelen en oeps ik ‘versoepel’ mee, en vergeet mezelf. Ik laat haar achter. Ondanks dat ik weet wat ze nodig heeft, luister ik niet naar haar. Ik voel me geroepen om mee te gaan met de stroom waarin anderen zich bevinden. Maar zij roept NEE.
    Deze pijn voel ik nu in mijn nek, oren en schouders. Het lukt me niet meer op de oude manier.

    Antwoord
  6. Rik
    Rik op 25 juni 2021 om 08:14

    Bedankt voor de heldere uiteenzetting.

    Antwoord
  7. Saskia
    Saskia op 15 februari 2023 om 12:13

    Wat duidelijk en helder omschreven zeg! Doet mij goed om te lezen wat en hoe ik mijn emoties kan herleiden en kan aankijken.
    Dank daarvoor 🙏

    Antwoord

Reactie verzenden Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

  • Academie voor Relatieverslaving en Codependentie (3)
  • Codependentie (74)
  • Eigenwaarde, innerlijke criticus (44)
  • Emoties voelen, uiten en verwerken (29)
  • Emotionele verwaarlozing (27)
  • Gezonde grenzen (38)
  • Innerlijk kind helen (32)
  • Ongezonde relatiepatronen (39)
  • Onveilige hechting (16)
  • Parentificatie en relatie met je ouders (16)
  • Relatie met jezelf (54)
  • Relatieverslaving en liefdesverslaving (25)
  • Sarah in de media (7)
  • Trauma verwerken en helen (15)
  • Verlatingsangst en bindingsangst (8)
© Sarah Hofman 2020-2023 | Privacy en cookie statement | Klachtenreglement | Branding en website Joyce Ebbens
Deze website gebruikt cookies om de website soepel te laten werken, webstatistieken bij te houden en voor retargeting. Ook bij het verder lezen/scrollen op de website, accepteer je de cookies.OkMeer lezen