We praten de hele dag tegen onszelf. We hebben kritiek op alles wat we doen. Alles wordt constant door onze innerlijke criticus beoordeeld. Vaak is de toon van deze criticus niet al te mild, maar juist hard en streng. Veel harder en strenger dan we voor een ander zouden zijn.

Waar komt Je innerlijke criticusdeze negatieve kritische stem vandaan? Sommige cliënten vertellen me dat het duidelijk de stem van hun vader of moeder is, die ze geïnternaliseerd hebben. Soms is het de stem van de maatschappij of de cultuur waaruit je komt. Soms is het een samenraapsel van boodschappen die je ooit van verschillende mensen hebt gehad. Vrienden, (ex) geliefden, familie, leraren, klasgenoten.

We horen boodschappen als: “er is iets mis met mij, mensen vinden mij niet leuk, ik hoor er niet bij, ik voldoe niet, ik ben stom, ik ben dik, ik ben lui, ik ben lelijk, ik ben gewoon niet goed genoeg. Iedereen is succesvol en gelukkig en ik niet. Het is duidelijk dat ik het probleem ben, ik kan niet aan de verwachtingen voldoen.”

Er zijn veel manieren om onszelf liefde te geven. Zie de lijst 20 manieren om meer van jezelf te houden. Maar hoe kunnen we onszelf liefde geven in plaats van kritiek, als we onszelf niet geliefd of goed genoeg voelen? Hoe kunnen we onszelf een liefdesbrief schrijven of onszelf vergeven voor fouten die we gemaakt hebben? Voordat je dat kunt doen zul je een klein stukje van jezelf moeten vinden dat de moeite waard is.

Dit betekent dat je alle rotzooi die mensen (inclusief jezelf) je hebben verteld moet bekijken. Klopt het? Wat is je eigen conclusie over wie je bent? Kun je geloven in je eigen waarheid? Dan kun je de belemmerende, giftige overtuigingen loslaten.

Wat als je niet meer zou luisteren naar je negatieve innerlijke criticus?

Begin op te merken wanneer deze negatieve innerlijke criticus aanwezig is en zeg het zijn mond te houden. Stop met het uiten van die negatieve commentaren en het voeden daarvan. Het deel zal zwakker en kleiner worden. Het heeft even tijd nodig om oude overtuigingen los te laten. Eventueel kan je samen met een therapeut werken met dit persoonlijkheidsdeel wat zo kritisch is en jou zo dwarszit. Wellicht heeft de criticus, ondanks zijn negatieve uitingen, een positieve intentie die je (nog) niet los wilt laten.

Tegelijkertijd met het uit laten sterven van je negatieve innerlijke criticus, kun je jezelf afvragen: wat denk ik nu echt over mezelf? Het is tijd dat je zelf na gaat denken in plaats van geloven wat anderen tegen je gezegd hebben. Deze boodschappen zijn gekomen toen je nog erg jong was en toen kon je je nog niet afvragen of het wel klopte. Deze overtuigingen hebben de neiging om een selffulfilling prophecy te worden. Met positieve overtuigingen gaat het precies zo. Als je die gaat geloven, ga je vanzelf positiever worden.

Het helpt om je tijd er voor te nemen, zodat je naar binnen kunt keren en echt kunt ontdekken wat je nu echt van binnen denkt en voelt over jezelf. Als je niet gewend bent om dit te doen, zal het een beetje raar voelen. Je kunt negatieve gevoelens tegenkomen die moeilijk zijn om mee om te gaan of je voelt helemaal geen emoties. Een goede therapeut kan je helpen de gevoelens en gedachtes die van jou of van anderen zijn uit elkaar te houden. Waar het om gaat is dat je zelf kunt beslissen hoe je je over jezelf gaat denken. Je hoeft niet langer de stickers die er op je zijn geplakt, mee te nemen…