Voor mij is “kwetsbaar” zijn inmiddels iets moois. Het betekent openheid, vrijheid en authenticiteit. En het biedt de mogelijkheid om lief te hebben en bemind te worden. Ik weet nu dat kwetsbaarheid een kracht is. Vroeger was het iets om bij uit de buurt te blijven: ik voelde me te kwetsbaar en er werd als kind niet goed met mijn kwetsbaarheid omgegaan. Ik geloofde dat mijn kwetsbaarheid een zwakte was. Codependentie was mijn overlevingsstrategie. Ik deed mezelf sterker voor dan ik was en ik stemde me vooral af op de behoeftes en wensen van anderen en gedroeg me zoals van mij verwacht werd. Ik dacht dat ik daarmee de liefde van anderen zou winnen. Niets was minder waar.

In werkelijkheid voelen we ons vaak onveilig of niet geliefd, omdat we ons te veel verdedigen of niet onszelf zijn omdat we alleen een aangepaste versie van onszelf laten zien. Daarmee houden we angst in stand en de negatieve overtuigingen die we diep van binnen over onszelf hebben. Echte kwetsbaarheid komt met aanvaarding van jezelf. En daarmee neemt angst af.

Door kwetsbaar te zijn, ontdekken we de betekenis van het leven. Het leven is kwetsbaar. We kunnen alleen de echtheid van een bepaald moment ervaren, of een uitgebreid gevoel van geluk en zingeving in ons professionele of persoonlijke leven ervaren, we kunnen het ontdekken als we leren te luisteren naar ons eigen hart op een kwetsbare, open manier.

Onze kwetsbaarheid omarmen

kwetsbaarheid toelaten

Om gelukkig en tevreden te zijn en gezonde relaties te hebben, moeten we leren om naar onszelf te luisteren. We kunnen leren onze kwetsbaarheden te accepteren, onszelf hiervoor open te stellen en de kwetsbaarheid te omarmen. Want juist dan voelen we de veiligheid die altijd daar is; de aanwezigheid van liefde, vriendelijkheid en waarheid. Wanneer we ons niet overgeven aan kwetsbaarheid, is het alsof we ons vastklampen aan iets, bang dat er niets voor ons zal zijn. En daarmee houden we in stand wat er altijd was en wat we altijd geloofden.

Deze overgave hoeft niet groots en emotioneel te zijn, omdat het iets is wat we vanbinnen doen, iets persoonlijks. Onze dichtstbijzijnde, langste en meest intieme relatie is diegene die we met onszelf hebben. Dus terwijl we misschien eerst kwetsbaarheid met iemand anders ervaren, is het nog belangrijker als we het met onszelf ervaren, door onszelf. Hoe een ander op onze kwetsbaarheid zal reageren hebben we niet in de hand. Hoe we op onze eigen kwetsbaarheid reageren wel. Het is niet genoeg om door een ander geaccepteerd te worden, het kan ons zelfs afhankelijk van anderen houden. Het mooiste cadeau aan onszelf is als we onszelf accepteren.

Kwetsbaarheid in je relaties
Door kwetsbaar voor jezelf te worden, sta je jezelf ook toe kwetsbaar te zijn in je relaties en daarmee in staat te zijn om de kwetsbaarheid van diegenen waar je van houdt te accepteren. Je zult daardoor meer liefde ervaren en het wordt vanzelfsprekender gezonde relaties te creëren.

Wanneer kwetsbaarheid en daarmee dus echte intimiteit niet is toegestaan in een relatie, scheidt het mensen, ongeacht hoeveel ze van elkaar houden. Een persoon kan van iemand houden, maar hij of zij kan misschien ook willen dat die persoon iemand is, die hij of zij niet is, of gewoon simpelweg stoppen met het voelen van de pijn of strijd die hij of zij heeft. Deze dynamiek kan een vicieuze cirkel van wrok en frustratie creëren waardoor de relatie ongezond wordt.

Oefening kwetsbaarheid toelaten

Deze oefening klinkt misschien eenvoudig, of misschien juist ingewikkeld en verwarrend. Het hangt ervan af waar je nu bent in je proces. Maar wellicht kan deze oefening je toch helpen:

  • Haal een paar keer diep adem. Ontspan je schouders, je voorhoofd, sluit je ogen.
  • Word kwetsbaar voor alles wat op dit moment gebeurt. Alle gevoelens, alle gedachten. Accepteer wat er is en laat alles toe. Ontspan elk deel van jezelf. Adem een paar keer diep in en uit.
  • Verminder alle weerstand tegen wat er is. Voel de energie van je lichaam, emoties en gedachten. Voel welke pijn je ook hebt. Beoordeel het niet en denk er niet over na, ervaar het gewoon volledig. Duw niets weg. Adem in en uit terwijl je blijft voelen. Voelen is helen!
  • Laat de ervaringen, van elk moment, over je heen gaan. Op dit moment accepteer je alles en vergeef je jezelf voor alle tekortkomingen en fouten, alle spijt van dingen die door je gedachten heen lopen. Laat de strijd los en sta jezelf toe te zijn zoals je nu bent. Adem.
  • Ga terug naar het begin en ga door met de oefening. Sluit je ogen als je kunt, herhaal de stappen en ga door met ontspannen en ademen.

Zijn er te veel pijnlijke en verwarrende emoties waar je niet goed mee om kunt gaan? Of ben je juist geneigd deze emoties onder controle te houden omdat je bang bent om ze te ervaren? Laat je dan begeleiden door een goede therapeut. Als je jezelf kunt toestaan je over te geven aan kwetsbaarheid, heb je een grote stap gezet in de richting van heling en oprechte liefde.

Wil je je codependentie patronen doorbreken tijdens een ontspannen vakantie op het Griekse Samos? Ga dan mee op onze inspiratiereis!

Luister ook naar Brene Brown’s TED talk over  de kracht van kwetsbaarheid!