Sarah’s blog
De kracht van een diepgevoelig karakter
In deze wereld van snelheid, productiviteit en prestaties, wordt gevoeligheid vaak ten onrechte gezien als een zwakte. Misschien heb je zelf weleens gehoord dat je ‘te emotioneel’, ‘te gevoelig, of ‘te kwetsbaar’ bent. In deze blog lees je wat het kan betekenen om gevoelig te zijn en hoe deze kwaliteit je niet alleen kan helpen om dichterbij jezelf te komen, maar ook om diepe, betekenisvolle connecties met anderen aan te gaan.
Ben jij een alleen geboren helft van een tweeling?
Het zijn van een alleen geboren helft van een tweeling is een diepe, complexe ervaring, die zijn eigen unieke uitdagingen met zich meebrengt. In deze blog ga ik dieper in op wat dit betekent, hoe het invloed kan hebben op je leven, je relaties en je gevoel van identiteit.
Wat is een Vaderwond?
Het begrip “vaderwond” verwijst naar de emotionele en psychologische littekens die kunnen ontstaan door een moeilijke of gebroken relatie met een vaderfiguur. Dit kan diepe sporen achterlaten op ons zelfbeeld, onze relaties en ons algehele welzijn. In deze blog lees je wat een vaderwond is, hoe het ontstaat en hoe je kunt beginnen met het proces van heling.
Wat is een Moederwond?
In onze diepste relaties en emotionele verbindingen komen we soms een gevoel tegen dat moeilijk onder woorden te brengen is, maar toch steeds vaker wordt besproken: de moederwond. Wat houdt deze term precies in en hoe beïnvloedt het onze relaties en ons welzijn? In deze blog lees je meer over wat een moederwond is, hoe deze ontstaat en welke impact het kan hebben op je leven.
Wanneer is helpen ongezond?
Het is moeilijk om te zien hoe een vriend of familielid worstelt met problemen, of hoe iemand ‘slechte’ beslissingen neemt in zijn of haar leven. Je wilt helpen. Proberen een geliefde uit de problemen te houden lijkt een goede daad, alleen werkt het niet als hij of zij je hulp niet wil. Toch blijven veel mensen proberen andere mensen en hun problemen op te lossen of te veranderen, wat soms leidt tot meer problemen. Dit is klassiek codependent gedrag. Lees er meer over in deze blog, inclusief hoe je het patroon van ongezond helpen kunt stoppen.
Verlaat jij jezelf, zoals ze vroeger jou verlieten?
Vind je het moeilijk om jezelf te vertrouwen? Verberg je delen van jezelf – je gevoelens, overtuigingen en ideeën – om erbij te horen, of anderen te pleasen? Verminder of negeer je je gevoelens, omdat je denkt dat ze er niet toe doen? Dit is zelfverloochening.
Je laat jezelf in de steek als je jezelf niet waardert, niet in je eigen belang handelt en jezelf niet bemoedigt of troost.
Check in deze blog of jij jezelf in de steek laat en welke voorbeelden van ‘zelfverlating’ op jou van toepassing zijn.
Welke emotie komt steeds bij jou terug?
Veel mensen ervaren herhaaldelijk of hebben last van een ‘kernemotie’ uit hun kindertijd. Een kerngevoel is de emotie die je het meest voelde toen je opgroeide. Je kernemotie wordt ‘geprogrammeerd’ in je zenuwstelsel en kan vaak opduiken in de volwassenheid en steeds op onverwachte momenten terugkomen. In deze blog lees je er meer over en geef ik je 7 stappen om je kerngevoel te verwerken.
Voel jij je vaak buitengesloten?
Ken jij dat gevoel ook? Dat je nergens thuishoort? Alsof je anders bent, niet op je gemak bent in gezelschap, of het gevoel hebt dat je niet mee mag of kan doen? Als je antwoord op deze vragen ‘ja’ is, is het waarschijnlijk dat je bent opgegroeid met weinig of geen emotionele steun.
Zo kan jij jezelf vergeven
Codependents hebben de neiging overdreven zelfkritisch te zijn, meestal veel te hard voor zichzelf en kunnen zelfs kleine fouten niet of moeilijk loslaten. Herkenbaar? In deze blog lees je meer over wat zelfvergeving is, waarom het moeilijk voor je kan zijn en hoe je kunt leren jezelf meer te vergeven.
Daten naar een duurzame en gezonde relatie
Veel mensen zitten op een datingsite en daten regelmatig, maar slagen er helaas niet in de juiste persoon te vinden. Ze stemmen hierbij niet voldoende af op zichzelf, hun echte behoeftes en verlangens en hebben daardoor geen goed begrip van wat ze écht zoeken. Ze zijn daardoor niet doelgericht aan het daten voor een duurzame en gezonde relatie. Lees in deze blog wat de kenmerken zijn die van belang zijn om op te letten, als je aan het daten bent met een potentiële levenspartner.
Symptomen van verborgen perfectionisme
Als we aan perfectionisten denken, denken we vaak aan stereotype voorbeelden van perfectionisme. Mensen die alles perfect voor elkaar hebben. Die hoge eisen stellen, zichzelf bekritiseren, zelfs voor de kleinste onvolkomenheid of fout en taken uitvoeren totdat ze ‘perfect’ zijn. Maar er zijn ook veel andere vormen van perfectionisme. Herken jij de symptomen van verborgen perfectionisme uit deze blog?
Ben jij emotioneel intelligent?
Als je een hoog IQ hebt, ben je klaar voor succes in het leven, toch? Nou ja, het helpt wel, maar onderzoek heeft aangetoond dat er een soort intelligentie bestaat die nog veel belangrijker is. Ik heb het over emotionele intelligentie, je EQ. Emotionele Intelligentie bestaat uit 5 vaardigheden. Welke daarvan heb jij goed of minder goed ontwikkeld? Lees er meer over in deze blog.
Waar komt mijn behoefte aan controle vandaan?
Geen controle meer hebben is eng voor de meeste mensen, maar vooral wanneer je als kind bent opgegroeid in een ongezonde of onveilige familiedynamiek.
Op welke manieren proberen we controle te houden? Waar komt deze behoefte vandaan en hoe kunnen we leren om deze controle meer los te laten?
Waarom je gevoelens beter niet kunt negeren
Er is één aspect in ons leven dat de kracht heeft om je huwelijk te maken of te breken, je carrièrekeuzes te sturen, je vrienden weg te jagen of ze door dik en dun met je te verbinden. Ik heb het over: gevoelens… Maar waarom worden deze gevoelens zo vaak genegeerd? Lees in deze blog wat belangrijk is om te weten over emoties en hoe jij de cyclus van emotionele verwaarlozing kunt doorbreken.
Ben jij opgegroeid in een verstrikte familie? Check hier de symptomen…
Nabijheid ervaren in familierelaties is fijn, maar het is ook mogelijk om te close te zijn… Dit is het geval wanneer we het hebben over verstrikkingen in relaties. Verstrikkingen gaan over familierelaties die geen grenzen hebben, zodat rollen en verwachtingen verwarrend zijn. In deze blog lees je meer over de veelvoorkomende symptomen van verstrikking, wat de oorzaak is, welke gevolgen dit kan hebben en hoe je dit kunt doorbreken.