Sarah’s blog
Welke overlevingsmechanismen spelen een rol in jouw relaties?
Iedereen ontwikkelt in de loop van zijn leven bepaalde manieren om met stress, pijn of angst om te gaan. Deze zogenaamde overlevingsmechanismen helpen je te beschermen tegen emotionele schade en zijn vaak een reactie op moeilijke of traumatische ervaringen. In je relatie(s) kunnen deze mechanismen echter averechts werken, omdat ze gezonde relaties in de weg staan. In deze blog lees je meer over wat overlevingsmechanismen zijn, hoe ze zich uiten in relaties en wat je kunt doen om deze ongezonde patronen te doorbreken.
Herken jij ze?
Wanneer is het tijd om een relatie te beëindigen?
Schuldgevoel, valse hoop, of angst zorgt er vaak voor dat mensen vastzitten in relaties, waardoor ze de behoeften en het geluk van anderen belangrijker gaan vinden dan hun eigen behoeften. Maar wanneer is het tijd om een disfunctionele of codependente relatie te beëindigen? Lees het in deze blog.
Heb je de neiging te vervloeien met mensen van wie je houdt?
Soms, zonder dat we het doorhebben, kan liefde ons op een punt brengen waar we onszelf beetje bij beetje beginnen te verliezen. Niet omdat we dat willen, maar omdat we zo intens verbonden raken met de ander, dat onze identiteit vervloeit met die van hen. Dat je zo diep in een relatie opgaat, dat je niet meer weet waar jij eindigt en de ander begint. Ik noem dit vervloeiing en hoewel het misschien romantisch klinkt, kan het ons op de lange termijn juist opbreken. In deze blog lees je wat het is, hoe je het kunt herkennen, wanneer het ongezond wordt en hoe je jezelf terug kunt vinden.
Wat kun je doen wanneer trauma in je lichaam is opgeslagen?
We denken vaak dat trauma iets mentaals is, een herinnering die je achtervolgt of een emotie die je overvalt. Maar wat minder wordt besproken, is dat trauma ook in je lichaam wordt opgeslagen. Het verklaart waarom sommige mensen jaren na een traumatische gebeurtenis nog steeds fysieke klachten ervaren. Lees in deze blog welke signalen je lichaam je kan geven en wat je hieraan kunt doen.
Houdt valse hoop jouw relatie in stand?
Valse hoop houdt mensen vast in relaties die hen emotioneel, psychologisch of soms zelfs fysiek schaden, in de overtuiging dat dingen beter zullen worden. De belofte van verandering, de hoop op verbetering, het plaatje van hoe het zou kunnen zijn, of de herinnering aan hoe dingen ooit waren, kunnen ervoor zorgen dat je vasthoudt aan een relatie die niet meer gezond voor je is. In deze blog lees je hoe valse hoop zich uit in relaties en hoe je leert herkennen wanneer het tijd is om los te laten.
Ervaar je symbiotische afhankelijkheid in een relatie?
Relaties bieden verbinding, liefde en steun, van romantische partners tot vriendschappen en familiebanden. Maar soms kan je zo verweven raken in een relatie, dat het niet langer meer gezond voelt. Het gevoel dat je zo afhankelijk bent van de ander, dat je eigen behoeften op de achtergrond raken. Het is een lastig patroon, eentje dat vaak ongemerkt ontstaat. Het is belangrijk om te begrijpen wat er gebeurt en hoe het jouw leven beïnvloedt. Lees er hier meer over.
Bindingsangst: het verhaal van mijn cliënte Lisa
Mijn cliënte Lisa die worstelde met bindingsangst heeft zo’n mooi traject afgelegd en was bereid haar verhaal met mij en anderen te delen, waar ik haar zeer dankbaar voor ben, want ik denk dat veel mensen met bindingsangst zich hierin kunnen herkennen en er wat aan kunnen hebben. Dit is het verhaal van Lisa.
De kracht van een diepgevoelig karakter
In deze wereld van snelheid, productiviteit en prestaties, wordt gevoeligheid vaak ten onrechte gezien als een zwakte. Misschien heb je zelf weleens gehoord dat je ‘te emotioneel’, ‘te gevoelig, of ‘te kwetsbaar’ bent. In deze blog lees je wat het kan betekenen om gevoelig te zijn en hoe deze kwaliteit je niet alleen kan helpen om dichterbij jezelf te komen, maar ook om diepe, betekenisvolle connecties met anderen aan te gaan.
Ben jij een alleen geboren helft van een tweeling?
Het zijn van een alleen geboren helft van een tweeling is een diepe, complexe ervaring, die zijn eigen unieke uitdagingen met zich meebrengt. In deze blog ga ik dieper in op wat dit betekent, hoe het invloed kan hebben op je leven, je relaties en je gevoel van identiteit.
Wat is een Vaderwond?
Het begrip “vaderwond” verwijst naar de emotionele en psychologische littekens die kunnen ontstaan door een moeilijke of gebroken relatie met een vaderfiguur. Dit kan diepe sporen achterlaten op ons zelfbeeld, onze relaties en ons algehele welzijn. In deze blog lees je wat een vaderwond is, hoe het ontstaat en hoe je kunt beginnen met het proces van heling.
Wat is een Moederwond?
In onze diepste relaties en emotionele verbindingen komen we soms een gevoel tegen dat moeilijk onder woorden te brengen is, maar toch steeds vaker wordt besproken: de moederwond. Wat houdt deze term precies in en hoe beïnvloedt het onze relaties en ons welzijn? In deze blog lees je meer over wat een moederwond is, hoe deze ontstaat en welke impact het kan hebben op je leven.
Wanneer is helpen ongezond?
Het is moeilijk om te zien hoe een vriend of familielid worstelt met problemen, of hoe iemand ‘slechte’ beslissingen neemt in zijn of haar leven. Je wilt helpen. Proberen een geliefde uit de problemen te houden lijkt een goede daad, alleen werkt het niet als hij of zij je hulp niet wil. Toch blijven veel mensen proberen andere mensen en hun problemen op te lossen of te veranderen, wat soms leidt tot meer problemen. Dit is klassiek codependent gedrag. Lees er meer over in deze blog, inclusief hoe je het patroon van ongezond helpen kunt stoppen.
Verlaat jij jezelf, zoals ze vroeger jou verlieten?
Vind je het moeilijk om jezelf te vertrouwen? Verberg je delen van jezelf – je gevoelens, overtuigingen en ideeën – om erbij te horen, of anderen te pleasen? Verminder of negeer je je gevoelens, omdat je denkt dat ze er niet toe doen? Dit is zelfverloochening.
Je laat jezelf in de steek als je jezelf niet waardert, niet in je eigen belang handelt en jezelf niet bemoedigt of troost.
Check in deze blog of jij jezelf in de steek laat en welke voorbeelden van ‘zelfverlating’ op jou van toepassing zijn.
Welke emotie komt steeds bij jou terug?
Veel mensen ervaren herhaaldelijk of hebben last van een ‘kernemotie’ uit hun kindertijd. Een kerngevoel is de emotie die je het meest voelde toen je opgroeide. Je kernemotie wordt ‘geprogrammeerd’ in je zenuwstelsel en kan vaak opduiken in de volwassenheid en steeds op onverwachte momenten terugkomen. In deze blog lees je er meer over en geef ik je 7 stappen om je kerngevoel te verwerken.
Voel jij je vaak buitengesloten?
Ken jij dat gevoel ook? Dat je nergens thuishoort? Alsof je anders bent, niet op je gemak bent in gezelschap, of het gevoel hebt dat je niet mee mag of kan doen? Als je antwoord op deze vragen ‘ja’ is, is het waarschijnlijk dat je bent opgegroeid met weinig of geen emotionele steun.