In onze diepste relaties en emotionele verbindingen komen we soms een gevoel tegen dat moeilijk onder woorden te brengen is, maar toch steeds vaker wordt besproken: de moederwond. Misschien heb je er weleens over gehoord, of misschien herken je dat er in jouw relatie met je moeder (of een belangrijke vrouwelijke figuur) pijn of gemis zit. Maar wat betekent die moederwond precies? En hoe beïnvloedt het jouw leven, je relaties, en vooral je welzijn? In deze blog wil ik je meenemen in wat een moederwond kan zijn, hoe het ontstaat, en hoe je kunt beginnen met helen.

Wat is een Moederwond?

De moederwond draait om de emotionele en psychologische schade die ontstaat wanneer er een onveilige, niet-ondersteunende of gebroken relatie is met je moeder, of iemand anders die een moederfiguur voor je was. Deze wond kan diepe sporen nalaten, ook al was de moeder in kwestie zich hier misschien niet van bewust. Het kan door verschillende situaties worden veroorzaakt, zoals emotionele verwaarlozing, een gebrek aan liefde en aandacht, of emotionele en fysieke mishandeling. Soms dragen moeders onbewust hun eigen onverwerkte trauma’s over op hun kinderen. Het is een onzichtbare pijn die van generatie op generatie kan worden doorgegeven.

Oorzaken van de Moederwond

Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand een moederwond kan ontwikkelen. En hoewel iedere situatie uniek is, zijn er toch een paar veelvoorkomende thema’s die we vaak terugzien:

1. Emotionele verwaarlozing

Als kind hoop je en verwacht je dat je moeder je emotionele behoeften kan zien en vervullen. Maar soms is ze daar gewoon niet toe in staat, misschien omdat ze zelf met te veel pijn kampt of omdat ze de vaardigheden niet in huis heeft om er op de juiste manier voor jou te zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je je afgewezen en minderwaardig voelt, alsof je niet goed genoeg bent.

2. Overmatige controle

Een moeder die haar kind probeert te beschermen door alles te controleren, doet dit vaak vanuit haar eigen beleving uit liefde. Maar voor het kind kan dit leiden tot gevoelens van onmacht en onzekerheid, alsof je zelf geen keuzes kunt maken.

3. Onrealistische verwachtingen

Wanneer een moeder hoge verwachtingen stelt, misschien omdat ze wil dat je het beter doet dan zij, kan dit leiden tot een eeuwig verlangen om haar goedkeuring te krijgen. Het gevoel dat je nooit genoeg doet of bent, kan als een schaduw over je leven hangen.

4. Afwezigheid

Soms is een moeder fysiek of emotioneel afwezig door omstandigheden zoals werk, ziekte, of haar eigen worstelingen. Dit kan een diepe leegte achterlaten in het hart van een kind, die later moeilijk op te vullen is.

5. Modelling van ongezond gedrag

Als een moeder geen gezonde relaties heeft gekend, kan het moeilijk zijn om de vaardigheden voor het onderhouden van een gezonde relatie aan haar kinderen door te geven. Het gedrag dat ze modelleert kan onbewust worden doorgegeven, wat bij het kind later kan leiden tot vergelijkbare patronen.

De impact van de Moederwond

De littekens van een moederwond gaan vaak veel dieper dan we op het eerste gezicht denken. Het heeft niet alleen invloed op de relatie met je moeder, maar sijpelt ook door in je andere relaties, vooral met mensen die dicht bij je staan.

1. Relatieproblemen

Misschien merk je dat het lastig is om gezonde relaties aan te gaan of te onderhouden. Je voelt je bijvoorbeeld snel afhankelijk van anderen, je bent bang om verlaten te worden,  of sluit je juist afuit angst voor pijn. Dit kan leiden tot patronen van conflict of codependentie. 

2. Laag zelfbeeld

Een moederwond kan het fundament van je zelfwaarde ondermijnen. Je voelt je misschien nooit goed genoeg, of hebt het gevoel dat je constant moet presteren om liefde of erkenning te verdienen.

3. Herhaling van patronen

Wat we als kinderen leren, nemen we vaak mee naar onze volwassen relaties. Zonder het door te hebben, kun je dezelfde dynamieken herhalen die je met je moeder had, bijvoorbeeld door partners te kiezen die hetzelfde gedrag vertonen, of door op een vergelijkbare manier te reageren in relaties als dat je vroeger in je relatie met je moeder deed.

Heling van de Moederwond

Gelukkig is het mogelijk om te helen. Het vergt moed, geduld en zachtheid, maar er is zeker een weg naar genezing.

1. Erkenning

De eerste stap is vaak de moeilijkste: erkennen dat de moederwond er is en dat het een invloed heeft op je leven. Dit kan pijnlijk zijn, maar het is ook de eerste stap naar heling.

2. Therapie

Je hoeft dit proces niet alleen te doorstaan. Therapie kan enorm helpen om deze diepgewortelde pijn op een veilige manier te verwerken. Methoden zoals EMDR, innerlijk kind-werk, of lichaamsgerichte therapie kunnen een groot verschil maken.

3. Zelfzorg en zelfliefde

In plaats van de liefde en erkenning buiten jezelf te zoeken, is het essentieel om te leren hoe je deze aan jezelf kunt geven. Dit kan in kleine momenten zitten: tijd voor jezelf nemen, lieve woorden tegen jezelf spreken, en jezelf simpelweg toestaan om te zijn wie je bent.

4. Grenzen stellen

Het leren stellen van gezonde grenzen is essentieel voor je eigen welzijn. Dit geldt niet alleen voor je relatie met je moeder, maar ook met anderen. Door grenzen te stellen, bescherm je jezelf tegen het opnieuw ervaren van oude pijn.

Er is niets mis met jou

De moederwond is een complexe, diepgaande wond die ons leven op veel manieren kan beïnvloeden. Maar het is belangrijk om te weten dat er niets mis met je is en dat heling mogelijk is. Door liefdevol te erkennen wat er is gebeurd en met zachte stappen richting heling te bewegen, kun je jezelf bevrijden van oude patronen en ruimte maken voor een gezonder, liefdevoller en vervullend leven. Geef jezelf de ruimte om de pijnlijke ervaring(en) met je moeder te helen. Je bent precies goed zoals je bent…