codependentie doorbreken masker afdoen authentiek zijn

Authentiek zijn

Codependents zijn bang om zichzelf echt te laten zien omdat ze zichzelf diep van binnen niet accepteren. Ze zijn bang dat mensen boos worden, hen afwijzen of zelfs in de steek laten als ze eerlijk zouden zijn.

Als je jezelf niet echt laat zien zul je altijd de goede gevoelens die anderen over je hebben betwijfelen, omdat je denkt dat ze je niet werkelijk kennen. Authentiek zijn is de sleutel om co-dependentie te overwinnen… Het is jezelf zijn in plaats van jezelf verliezen. Wat een mooie uitdaging!

Authentiek zijn betekent dat je er naar streeft jezelf te kennen en te vertrouwen, verantwoordelijk te zijn voor jezelf en jezelf te uiten in wat je voelt en denkt. Er is dan geen verschil tussen de echte innerlijke jij en dat wat je aan anderen laat zien. Je bent congruent en dat is voelbaar voor jezelf en anderen.

Je werkelijke zelf laten zien

Schrijf iedere dag eens op wat het verschil is tussen wat je zegt en wat je werkelijk denkt of voelt. Hoe zou het zijn als je iedere dag, week of je hele leven je werkelijke zelf zou laten zien? Wat zouden de consequenties zijn, als:

• Je je geen zorgen zou maken over het kwetsen van andermans gevoelens;
• Je niet zomaar mee zou gaan in andermans beslissingen;
• Je geen tijd zou verliezen door te luisteren naar iemand, als je daar geen zin in hebt;
• Je nee zou zeggen wanneer je zou willen;
• Je het tegen mensen zou zeggen wanneer ze je teleurstellen of kwetsen;
• Je eerlijker zou zijn over je meningen;authentiek zijn, codependentie doorbreken
• Je niet bang zou zijn om je boosheid te laten zien;
• Je zou toegeven dat je het antwoord niet weet of niet weet wat te doen.

Meer authentiek zijn helpt om je eigenwaarde te laten groeien. Zolang je jezelf aanpast of jezelf niet werkelijk laat zien in je relaties, heb je een goede kans dat je de patronen herhaalt uit je gezin van herkomst. Meestal is de angst dat de waarheid iemand beschadigt of vernietigt een camouflage voor de angst dat iemand jou zal afwijzen. Maar het effect van de waarheid achterhouden is wat de echte schade veroorzaakt: de pijn en de muren tussen jou en anderen. Als je niet open bent, bevestig je de innerlijke overtuiging dat je de werkelijke jij moet verstoppen of dat jezelf verliest

Bron: Codependency for Dummies- Darlene Lancer

 

Wil jij leren hoe je je codependentie patronen kunt doorbreken en daarmee gezonde relaties kunt creeeren? Ga mee op onze “inspiratiereis Codependentie doorbreken in Griekenland”!