ongezonde relatie

Een ongezonde relatie

Wanneer we van iemand houden is het soms moeilijk om de dynamiek tussen ons en onze partner te zien en het kan zijn dat we in een ongezonde relatie vastzitten of dat we in ongezonde relatiepatronen vastzitten… We denken bijvoorbeeld dat lust en spanning liefde is. En we denken dat het gevoel de ander nodig te hebben of dat de ander ons nodig heeft liefde is…

In pure liefde is er geen wantrouwen. Er is geen angst en we hoeven ons ware zelf niet te verstoppen vanuit schaamte. We hoeven geen voorwaarden te stellen over hoe iemand moet zijn. Er is ruimte om jezelf te zijn, ook als het anders is. De ander geeft je ruimte als je dat nodig hebt, ook als dat zonder die ander is.

Ik herken inmiddels mijn eigen ongezonde relatiepatronen. Ik herken het als ik denk iemand nodig te hebben om mijn oude wonden te helen. Of wanneer ik anderen op afstand houd, als ik bang ben om mijzelf te zijn en ik mijn ingewikkelde emoties verstop. Of wanneer ik alleen maar op de ander gericht ben en mezelf vergeet en mijn eigen gevoelens en behoeftes niet meer toelaat…. Ik heb met vallen en opstaan geleerd mijn grenzen te bewaken. Liever voor mezelf en mijn innerlijke kind te zijn.  Mijn emotionele wonden en oude pijn toe te laten en te helen, zonder dat ik iemand anders daarvoor verantwoordelijk maak.

Het is niet gemakkelijk. Laten we eerlijk zijn. Oude patronen zitten diep ingesleten. Als het bekend is voelt het goed om het zo te doen omdat we het gewend zijn. Het gaat automatisch, alsof we in een “trance” zijn.

Maar er zijn een paar rode vlaggen waar je op kunt letten. Dit zijn veel voorkomende signalen bij mensen in ongezonde en verslavende relaties:

 1. Angst regeert in de ongezonde relatie

  Angst om het verkeerde te zeggen, angst om het verkeerde te doen, angst om niet goed genoeg te zijn, angst om verlaten te worden, angst om de ander te verliezen, angst om alleen te zijn… In een gezonde relatie moeten we kunnen zeggen wat we denken en voelen zonder dat we bang hoeven zijn dat de ander boos wordt of ons verlaat omdat we deze gevoelens hebben.

 2. Conflicten blijven aanwezig en er wordt niets opgeruimd

  Relaties waarin veel conflict is en waarin elkaar beschuldigen centraal staat, zijn geen gezonde relaties. In een gezonde relatie hebben we natuurlijk ook af en toe een conflict, waarin we gevoelens opengooien, maar we houden respect voor elkaar en beide partners nemen verantwoordelijkheid over hoe we voortaan beter met elkaar om kunnen gaan.

 3. Je hebt maar een beperkte groep gezamenlijke vrienden of helemaal geen gezamenlijke vrienden, omdat je vrienden je partner niet zo leuk vinden of omdat je partner jouw vrienden niet leuk vindt

  Het is gezond als je beide je eigen vrienden hebt, maar ook om als stel gezamenlijke vrienden te hebben, waar je leuke dingen mee doet. Het zijn mensen die je als stel kennen en die er voor jullie samen zijn als het leven tegenzit.

 4. Iemand nodig hebben is iets anders dan van iemand houden

  Behoeftig zijn in het algemeen is al snel een ongezond relatiepatroon. Iedereen heeft het nodig om zich geliefd te voelen. En iedereen wil verbinding met anderen voelen. Maar als je echt het gevoel hebt dat je iemand nodig hebt om je dagen door te komen of dat iemand je “compleet” moet maken, is dat niet gezond. Het is gezond om onszelf de liefde en aandacht te geven die we nodig hebben. Als dat moeilijk is, is dat een teken dat we misschien met ons innerlijk kind te maken, die niet gekregen heeft wat hij/zij nodig had van zijn/haar ouders. Waarschijnlijk moeten we leren voor dit innerlijk kind te zorgen, op een andere manier dan die wij kennen uit onze jeugd.

 5. Bezitterigheid en jaloezie

  Het is gezond om grenzen te bewaken en niet te willen dat je partner iets doet wat over jouw grenzen gaat, zoals seks met een ander. Maar als je partner constant wil weten waar je bent en met wie, dan is dat een teken dat er geen vertrouwen is. Zonder vertrouwen is er geen stabiele fundering in je relatie.

 6. Controleren en manipuleren

  Pas bijvoorbeeld op voor iemand die heel snel op een diepe manier verliefd op je wordt en die je in een commitment wil forceren en die constant wil weten hoe de relatie er wat jou betreft nu voorstaat. Of iemand die op andere en meer subtiele manieren jouw gedrag of emoties manipuleert. Jouw emoties en behoeftes zijn belangrijk. Pas je niet aan op dat gebied. Dergelijke partners zullen je persoonlijke groei in de weg staan.

 7. Jezelf verliezen in de relatie

  Je bent niet meer de persoon die je was en je doet niet meer de dingen die je deed, omdat je helemaal op je partner gericht bent. Je hebt geen eigen hobby’s of interesses meer. In plaats daarvan ben je altijd bij de ander en doe je de dingen die hij of zij graag wil. Het kan ook zo zijn dat je op een gegeven moment niet meer weet wat jij voelt, je voelt alleen nog wat de ander voelt en past je gedrag daar op aan.

 8. Veel drama

  Je relatie verloopt nooit kalm en rustig. Er is vaak drama, of het nu die van de ander, die van jezelf of drama in het algemeen is. Wat je ook doet, er is altijd drama waar je door de ander in gezogen wordt. Je bent constant in een stress-modus en dit is ongezond voor je fysieke en emotionele welzijn.

 9. Misbruik

  Of het nu fysiek of emotioneel misbruik is, het is allebei erg ongezond en je gaat eraan onderdoor. Als je niet met liefde en respect behandeld wordt, zorg dat je stopt met deze ongezonde relatie. Als je dat moeilijk vindt, zoek hulp! Het is heel erg moeilijk om toe te geven dat we in een relatie zitten met iemand van wie we houden, die ongezond voor ons is. Maar het is belangrijk dat je eerlijk naar jezelf bent en eerlijk naar de patronen kijkt die deze relatie in stand houden. Het kan zijn dat je jezelf ervan overtuigd dat deze relatie je veiligheid en liefde geeft, of dat je deze goedpraat of jezelf de schuld geeft. Ik hoop dat je de kracht kan voelen om weg te gaan. Er is een betere relatie voor jou als je erop kan vertrouwen dat je dat waard bent…

 10. We voelen ons verantwoordelijk voor de ander

  Als je denkt dat de ander niet zonder jou kan, omdat die niet in staat is zijn eigen leven te leiden, dan is dat een teken dat je in een ongezonde en ongelijkwaardige relatie zit. In feite houd je de ander klein en maak je jezelf groot en de ander zal nooit zijn eigen problemen leren aanpakken. Het lijkt zo liefdevol maar het is codependent. Je houdt jezelf en de ander gevangen in ongelijkwaardigheid.

  Wil je leren hoe je je ongezonde relatiepatronen kunt doorbreken? Hoe je een gezondere relatie met jezelf krijgt en daardoor ook met anderen? Ga mee op onze inspiratiereis “Codependentie doorbreken in Griekenland!