Heb jij gezonde grenzen?
Heb jij moeite met ‘nee’ zeggen? Doe je vaak dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt om anderen tevreden te houden? Voor mensen met codependentie is het stellen van gezonde grenzen vaak extra moeilijk. Dit komt omdat zij sterk gericht zijn op het pleasen van anderen, vaak ten koste van zichzelf.
In deze blog lees je:
- Wat gezonde grenzen precies zijn;
- De vier typen grenzen die belangrijk zijn;
- Waarom ze zo belangrijk zijn voor jezelf en je relaties;
- Hoe je leert je grenzen te herkennen en aan te geven met praktische voorbeelden.
Wat zijn gezonde grenzen?
Gezonde grenzen betekenen dat je duidelijk kunt aangeven wat voor jou wel en niet goed voelt. Dit kan zowel fysiek als emotioneel zijn. Grenzen beschermen jouw energie, jouw tijd en jouw gevoelens.
Bij codependents zijn grenzen vaak diffuus, omdat ze anderen niet willen teleurstellen of bang zijn voor afwijzing. Maar het is belangrijk om te leren waar jouw grens ligt en deze te respecteren.
De 4 typen grenzen
Er zijn vier belangrijke typen grenzen die je kunt stellen:
1. Fysieke grenzen
Dit gaat over je persoonlijke ruimte en lichamelijke integriteit. Voorbeeld: “Ik wil liever niet geknuffeld worden door mensen die ik nauwelijks ken.”
2. Emotionele grenzen
Hier bepaal je hoe anderen met jouw gevoelens omgaan. Voorbeeld: “Ik vind het pijnlijk als je mijn gevoelens negeert. Ik wil graag dat je naar me luistert.”
3. Tijdgrenzen
Dit gaat over hoe jij je tijd besteedt en aan wie. Voorbeeld: “Ik kan je vanavond niet helpen, omdat ik tijd voor mezelf nodig heb.”
4. Mentale grenzen
Hier geef je aan wat je denkt en gelooft en respecteer je jouw eigen mening. Voorbeeld: “Ik begrijp dat jij er anders over denkt, maar dit is hoe ik het zie.”
Waarom is het belangrijk om grenzen te stellen?
Gezonde grenzen zorgen ervoor dat je:
- Meer zelfrespect ontwikkelt;
- Gezondere relaties opbouwt waarin beide partijen elkaar respecteren;
- Minder stress en emotionele uitputting ervaart;
- Duidelijkheid schept over wat je wel en niet accepteert van anderen.
Voor mensen met codependentie kunnen onduidelijke grenzen leiden tot gevoelens van uitputting, frustratie en een gebrek aan eigenwaarde. Grenzen stellen is daarom een belangrijke stap om je eigen welzijn te beschermen. Het scheppen van duidelijkheid over waar je grenzen liggen is niet alleen fijn voor jezelf maar ook voor de ander omdat die daardoor beter weet wat die aan jou heeft.
Voorbeeld uit de praktijk: Stel, je hebt een vriend die altijd belt om zijn problemen te bespreken, maar nooit vraagt hoe het met jou gaat. Als je geen grenzen stelt, blijf je luisteren en voel je je leeg en ongehoord. Door aan te geven dat je graag een gelijkwaardige uitwisseling wil, bescherm je jezelf en verbeter je de vriendschap.
Als iemand niet goed reageert op jouw grenzen betekent dat uiteraard niet dat jij je grenzen niet had mogen stellen. Als iemand jouw grenzen niet accepteert, zegt dat meer iets over die persoon en over het disrespect wat diegene heeft voor jouw grenzen. Als mensen geen rekening willen houden met jouw grenzen en deze herhaaldelijk overschrijden, nadat jij ze hebt aangegeven, is dit een rode vlag en kun je je afvragen hoe gezond de relatie met deze persoon is.
Hoe herken je jouw grenzen? Praktische tips
1. Luister naar je gevoel en je lijf
Wanneer voel je irritatie, ongemak of frustratie? Dit zijn signalen dat een grens overschreden wordt. Voorbeeld: Je voelt weerstand als iemand vraagt om last-minute hulp, terwijl je eigenlijk een avond voor jezelf had gepland. Let ook op meer subtiele signalen, als grenzen overschreden worden ervaren we vaak signalen in ons lichaam, zoals een knoop in je maag, een ingehouden adem of spierspanning. Let op deze signalen als je wilt leren je grenzen beter te herkennen.
2. Neem tijd om na te denken
Voordat je ‘ja’ zegt, vraag jezelf: Wil ik dit echt? Een simpele zin zoals: “Ik laat het je later weten” of ” ik kom er morgen even op terug” geeft je ruimte om te voelen wat je echt wilt.
3. Leer om nee te zeggen zonder schuldgevoel
Voorbeeld: “Ik waardeer dat je aan me denkt, maar ik heb daar nu geen ruimte voor.”
4. Communiceer helder en direct
Geef aan wat je nodig hebt en wat je grenzen zijn. Voorbeeld: “Ik wil graag dat je me even belt voordat je langskomt, zodat ik me kan voorbereiden.”
Grenzen stellen: de eerste stap naar zelfliefde
Het stellen van gezonde grenzen is een daad van zelfliefde. Het betekent dat je jezelf genoeg waarde geeft om jouw behoeften en gevoelens te beschermen.
Voor codependents
Als je worstelt met codependentie, kan het stellen van grenzen extra spannend zijn. Misschien ben je bang om iemand kwijt te raken of voel je je schuldig. Onthoud dat gezonde relaties gebaseerd zijn op wederzijds respect en dat jouw gevoelens en behoeften net zo belangrijk zijn als die van een ander.
Aan de slag: een oefening
Neem de komende week eens de tijd om te reflecteren op momenten waarop je grenzen zijn overschreden. Schrijf op:
1. Wat gebeurde er?
2. Hoe voelde je je?
3. Wat had je kunnen doen of zeggen om je grens te bewaken?
Durf je grenzen te bewaken
Gezonde grenzen stellen vraagt oefening, maar je zult merken dat het je zelfvertrouwen en je relaties enorm versterkt. Begin klein, wees duidelijk en wees lief voor jezelf. Wil je meer leren over hoe je jouw grenzen kunt ontdekken en bewaken in je relaties? In mijn online training ontdek je hoe het komt dat je grenzen stellen moeilijk vindt en leer je met behulp van praktische stappen om weer in je kracht te staan.
Klik hier om naar de training te gaan >>
Heb jij moeite met grenzen aangeven? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief Gezonde Relatie Reminders en ontvang wekelijks praktische tips voor gezonde relaties!
wil jij leren hoe je codependentie patronen kunt doorbreken?
Volg een therapeutisch traject bij Sarah Hofman in Enkhuizen of doorbreek je ongezonde relatiepatronen tijdens een therapieweek op Samos.
Werk je liever in je eigen omgeving en op je eigen tempo aan je proces, doe dan de online training “Doorbreek je codependentie patronen.”
Dit is wel erg toevallig. Ik heb een maand geleden ook uitgewerkt welke grenzen iemand heeft en die in een mindmap gezet. Het zag er een beetje anders uit dan jouw overzicht, maar erzaten ook duidelijke overeenkomsten in. Het opschrijven van je grenzen helpt om ze te herkennen en vooral om je eigen ik te ontdekken en te beschermen. Dus om dit bij jezelf te leren blijven. Althans, zo ervaar ik het! Bedankt voor je nieuwsbrief. Ik lees ze altijd met veel interesse!