Veel mensen hebben een donkerder deel of een verleden waar we liever niet aan herinnerd worden. Deze gebeurtenissen of herinneringen worden geheimen die we om allerlei redenen diep wegstoppen of opkroppen. Sommige geheimen zijn ongevaarlijk, terwijl andere behoorlijk schadelijk kunnen zijn. Heb jij last van jouw geheimen of onverwerkt trauma?

Pijnlijke gevoelens vermijden

We kunnen de gewoonte ontwikkelen om negatieve gevoelens ten koste van alles te vermijden, waardoor het moeilijk wordt om de geheimen onder ogen te zien die schadelijk zijn voor ons welzijn. Soms kan deze gewoonte een manier van leven worden, vanwege de pijn die gepaard gaat met bepaalde herinneringen, zoals traumatische gebeurtenissen in het verleden.

Destructieve uitingsvormen

Als je iemand bent die over het algemeen alles binnenhoudt, kan je emotionele pijn op een ongewenste manier naar buiten komen of zich op destructieve manieren manifesteren, zonder dat je je er bewust van bent. De schadelijke effecten kunnen onder meer zijn: verdoving door te veel drinken of drugsgebruik, eetproblemen, overwerken, zelfhaat, eenzaamheid, fysieke problemen, verminderd zelfrespect, diep verdriet, of destructieve relatiepatronen, zoals passief agressief zijn, codependentie of relatieverslaving.

Is het tijd om los te laten?

Wanneer je deze tekenen begint op te merken, kan je emotionele pijn je vertellen dat het tijd is om de geheime aard van bepaalde herinneringen los te laten. De prijs die je betaalt kan hoger worden naarmate je deze geheimen langer en verder van binnen wegdrukt, waardoor ze niet gezien, erkend en losgelaten kunnen worden en zich alleen in een vervormde, destructieve manier kunnen uiten.

Schuld en schaamte houden onze patronen in stand

Waarom verbergen we ons voor onszelf en anderen? We hebben de neiging om schadelijke geheimen of onverwerkt trauma vast te houden, voornamelijk vanwege de schuld of schaamte die we voelen door wat er is gebeurd. We zijn misschien bang hoe anderen ons zouden zien als ze de gebrekkige, gehavende of onvolmaakte aspecten van ons zouden kennen. Sommige geheimen zitten zo diep dat we ze zelfs uit ons eigen bewustzijn kunnen verwijderen, waardoor we een leven kunnen blijven leiden waarin pijnlijke herinneringen of delen van ons zijn afgesneden van onszelf en anderen.

Pijnlijke gevoelens toelaten

Het moeilijkste deel van het aanpakken van geheimen kan het toelaten van je gevoelens en het accepteren van je verleden zijn, waardoor je je hele zelf accepteert. Wanneer je je niet langer schaamt en helemaal jezelf kunt zijn, kunnen anderen ook alle delen van jou gaan omarmen. Als je deze reis wilt beginnen, alleen, of door middel van een therapeutisch traject, zul je ervaren hoe bevrijdend het kan zijn om deze verborgen aspecten van je identiteit te delen met degenen van wie je houdt en om wie je geeft. Niet langer zullen de geheimen de macht over je hebben die ze voorheen hadden. Dit kan er toe leiden dat je je meer verbonden zult voelen met de wereld en de mensen om je heen.

Pijnlijke herinneringen onder ogen zien

Je kunt nu al beginnen met de tijd te nemen om na te denken over welke geheimen of herinneringen het zwaarst in je voelen. Wanneer je de pijn uit het verleden begint aan te pakken, zul je waarschijnlijk authentieke delen van jezelf herontdekken die ook met je geheimen werden weggeduwd. Je kunt beginnen met leren kwetsbaar te zijn en emotionele intimiteit met anderen ontwikkelen.

Authenticiteit en zelfliefde

Na verloop van tijd kan deze toename in authenticiteit leiden tot een meer evenwichtige staat van zijn, door meer zelfacceptatie, eigenwaarde en zelfliefde. Wanneer je compassie krijgt voor alle delen van jezelf en je verleden, kun de reis naar heling en helemaal jezelf worden beginnen.

Therapie

Als geheimen zwaar op je wegen en je hulp nodig hebt om ze los te laten, overweeg dan om samen te werken met een goede therapeut. Therapeuten bieden een veilige en niet-oordelende ruimte waar je alle delen van jezelf kunt laten zien, inclusief (en vooral) degene die je lang in het donker of buiten je bewustzijn hebt gehouden.