Academie Relatieverslaving & Codependentie

Voel jij het ook wel eens? Dat je niet jezelf bent? Misschien voel je je angstig, nerveus, heb je al een paar dagen een raar gevoel in je buik? Misschien voel je je ongemakkelijk of zit je niet lekker in je vel. Misschien twijfel je aan jezelf, iets dat je nooit eerder hebt gevoeld. Misschien voel je je losgekoppeld van jezelf. Misschien kan je het (nog) niet precies duiden. Je weet alleen dat je je niet jezelf voelt…

Veel mensen voelen zich niet meer zichzelf na het ervaren van een grote levensgebeurtenis of een belangrijke rolwijziging. Misschien ben je net verhuisd naar een andere omgeving, of ben je met een nieuwe baan begonnen.

Misschien heb je een relatie beëindigd, of ben je pas getrouwd. Misschien heb je een baby gekregen, of ben je aan het rouwen vanwege het verlies van een geliefde. Een andere veroorzaker van het gevoel niet jezelf te zijn, is het maken van beslissingen die niet in lijn liggen met je waarden en gewoonten. Misschien werk je te hard, of drink je meer dan gebruikelijk. Of ben je begonnen met tijd door te brengen met mensen, waar je je misschien niet zo thuis voelt.

Ook kan ons gedrag veranderen na het beginnen aan een nieuwe relatie. Je zegt misschien “ja” tegen dingen die je eigenlijk liever niet wilt doen, je spreekt je niet meer uit over dingen die belangrijk voor je zijn, of ziet af van al je ‘me-time’, om tijd door te brengen met iemand anders en het resultaat zou een gevoel van verlies van jezelf kunnen zijn.

Hoewel het gevoel om losgekoppeld te zijn van jezelf ongemakkelijk, frustrerend en desoriënterend is, zijn er gelukkig veel manieren, die je kunnen helpen om je weer met jezelf te verbinden.

Hoe kun je weer verbinden met jezelf:

Aarden

Als je je niet als jezelf voelt, willen veel mensen zo snel mogelijk het ongemak dat ze voelen, corrigeren. Dit kan leiden tot impulsief gedrag, of overhaastige beslissingen, die contraproductief kunnen zijn, zoals het opzeggen van een baan of het verhuizen naar een andere woning. Je kunt ook simpel beginnen met aardingsoefeningen, om op die manier weer het gevoel van jezelf zijn terug te krijgen.

Ga comfortabel zitten. Voel je zitvlak op de stoel of op de grond. Voel het gewicht van je lichaam. En voel dat je wordt ondersteund door de stoel of de aarde. Richt je aandacht vervolgens op je voeten. Merk op hoe ze aanvoelen in je schoenen. Wiebel met je tenen. Druk je hielen in de grond. Voel hoe je contact hebt met de aarde. Merk de gevoelens op in je voeten en benen. Leg je handen op je dijen. Knijp zachtjes en masseer de bovenkant van je dijen en voel je benen. Ga zo je hele lichaam door, maak een voor een heel bewust contact met al je lichaamsdelen. Langzaam draai je je hoofd van links naar rechts, kijk de kamer rond, merk op wat of wie je kunt zien, voel dat je in het hier en nu aanwezig bent.

Zelfreflectie

Schrijf in een dagboek om een dieper begrip te krijgen van wat de oorzaak is van de disconnectie. Bijvoorbeeld, onderzoek welke gebeurtenissen ervoor zorgen dat je je niet meer als jezelf voelt. Wat was de aanleiding? Wat gebeurt er dan met je? Wat voel je dan, wat denk je dan, wat gebeurt er fysiek met je?

Wat is het met jouw gedachten, gevoelens, en/of gedrag dat ertoe geleid heeft dat je jezelf niet voelt? Misschien ben je bijvoorbeeld begonnen met zwijgen om anderen te behagen. Misschien ben je gaan twijfelen aan je werk, wat normaal gesproken geen probleem voor je is. Misschien voel je je angstig omdat je akkoord bent gegaan iets te doen wat je eigenlijk niet echt wilt doen?

Dit soort zelfreflectie helpt je om bewust te worden van wat er met je gebeurt en helpt je beslissingen te nemen over hoe je verder zou willen.

Visualisatie veilige plek

Beschrijf of stel je een plaats voor waar je je veilig en ondersteund voelt. Hoe ziet deze ruimte eruit? Hoe voelt het daar? Wat is er in deze ruimte aanwezig? Is het binnen of buiten? Wat doe je in deze veilige ruimte? Kan je jezelf voorstellen dat jij je in deze veilige ruimte bevindt, zodat dit  jou kan helpen weer contact te maken met jezelf?

Activiteiten die verbinden

Doe activiteiten die je helpen om je jezelf te voelen. Dit kan koken of sporten zijn. Het kan het beoefenen van yoga zijn of het maken van een wandeling. Het zou het volhouden van een bepaalde routine kunnen zijn, zoals wakker worden om 7 uur, een paar minuten mediteren nadat je bent opgestaan, het doen van lichamelijke oefeningen of het eten van ontbijt terwijl je luistert naar je favoriete muziek.

Terug naar de basis

Wanneer je merkt dat je los of weg bent van jezelf, kan het zeer nuttig zijn om terug te gaan naar de basis. Verken wat het belangrijkst voor je is en maak een lijst van je persoonlijke waarden en passies. Je kunt online zoeken naar checklists met waarden.

Het is ook nuttig om in kaart te brengen welke gebieden van je leven uit balans zouden kunnen zijn, zoals familie, werk, liefde, vriendschap, spiritualiteit en beweging. Geef elk levensgebied een percentage van de dag die je door zou willen brengen op dat levensgebied. Vergelijk hoe je huidige percentages nu zijn verdeeld ten opzichte van hoe je ze zou willen hebben.

Tot slot kun je werken aan de herstructurering van je dagelijkse routine om de dingen op te nemen die belangrijk voor je zijn en helpen je geaard te voelen.

Je losgekoppeld van jezelf voelen is onprettig en verontrustend. Gelukkig kun je opnieuw verbinding maken. Probeer de bovenstaande tips. Als je je na het doen van deze tips je niet jezelf blijft voelen, overweeg dan een therapeut te bezoeken.

Weet jij misschien nog andere manieren die helpend zijn je weer te verbinden met jezelf? Laat ze vooral dan weten, hieronder. Wie weet hebben anderen weer wat aan jouw tips!