IQ versus EQ

Als je een hoog IQ hebt, ben je klaar voor succes in het leven, toch? Nou ja, het helpt zeker, maar onderzoek heeft aangetoond dat er een soort intelligentie bestaat die nog veel belangrijker is dan het intelligentiequotiënt dat traditioneel wordt gemeten door IQ-tests. Mensen met deze andere soort intelligentie, hebben betere leiderschapskwaliteiten, zijn productiever, tevredener en zijn succesvoller in hun werk en privé leven. Ze zijn over het algemeen gelukkiger op alle gebieden in hun leven. Uit onderzoek blijkt dat hoe hoger je emotionele quotiënt (je EQ), hoe gelukkiger je bent en hoe meer je succes kunt creëren in het leven.

Emotionele intelligentie bestaat uit 5 vaardigheden. Welke daarvan heb jij goed of minder goed ontwikkeld?

Vaardigheden van emotionele intelligentie

Zelfbewustzijn van je eigen gevoelens

Dit is het vermogen om te weten wanneer je een gevoel hebt en je bewust bent van wat je voelt en waarom je het voelt. Voorbeeld: “Ik voel me verdrietig omdat ik net ruzie had met mijn vriend en we elkaar niet begrepen.”

Zelfregulering

Zodra je je bewust bent van wat je voelt en waarom, ben je klaar om vervolgens de verantwoordelijkheid voor je gevoelens te nemen en je gevoelens te reguleren. Voorbeeld: “Ik neem even de tijd om mijn verdriet toe te laten en ruimte te geven, zodat ik daarna in alle rust kan bepalen wat ik met de situatie wil en hoe ik verder wil gaan.”

Empathie

Dit houdt in dat je je emotionele vaardigheden ook op anderen toepast. Weten wat andere mensen voelen en begrijpen waarom ze dat voelen, geeft je de mogelijkheid om hen te helpen hun gevoelens te reguleren. Dit is een vaardigheid van onschatbare waarde voor ouders, leiders, echtgenoten en echtgenotes; eigenlijk voor iedereen. Voorbeeld: “Je ziet er geïrriteerd uit. Kun je me vertellen wat je dwars zit?”

Motivatie

Deze vaardigheid maakt je gedreven door wat je werkelijk inspireert. Wanneer je wordt gedreven door je eigen gevoelens van passie, behoeftes of verlangens, in plaats van door wat er extern van je verwacht wordt, voel je je energieker en gerichter. De kans is ook groot dat je anderen inspireert en motiveert. Voorbeeld: “Ondanks dat ik het spannend vind, ga ik mijn grenzen aangeven en uitspreken wat voor mij niet goed voelt, omdat het een cruciale stap is in de richting van het bereiken van wat echt belangrijk voor mij is, namelijk het hebben van een gezonde relatie waarin ik mijzelf vrij kan uiten.”

Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden omvatten een proces waarbij alle vier bovenstaande vaardigheden worden gebruikt om complexe sociale situaties te beheersen. Als je over goede sociale vaardigheden beschikt, voelen andere mensen dat je vanuit je hart opereertZe vertrouwen je, respecteren je en laten zich door jou inspireren. Je bent in staat om verbinding te maken en leiding te geven en over het algemeen goede relaties met anderen te hebben. Voorbeeld: “Ik zie wat er aan de hand is tussen mijn dochters. Ik ga er met ze over praten om te kijken of we het kunnen oplossen.”

Oorzaak van lage emotionele intelligentie

Waarom lijken sommige mensen een hogere emotionele intelligentie te hebben dan anderen? Zelfs mensen met ongelooflijke academische vaardigheden en een hoog IQ kunnen een zeer lage emotionele intelligentie hebben. De grootste oorzaak van een lage emotionele intelligentie is emotionele verwaarlozing in de kindertijd.

Emotionele verwaarlozing tijdens de kindertijd en emotionele intelligentie

Emotionele verwaarlozing houdt in dat je opgroeit in een gezin waarin men niet of onvoldoende bewust was van je gevoelens en er niet of niet passend op gereageerd werd. Emotionele verwaarlozing is helaas een wijdverspreid verschijnsel. Het is zelfs in liefhebbende gezinnen vaak voorkomend dat ouders het belang van het omgaan met de gevoelens van hun kind niet of niet voldoende beseffen. Simpelweg omdat deze ouders het ook niet geleerd hebben van hun ouders. De kenmerkende uitdaging van volwassenen die met emotionele verwaarlozing zijn opgegroeid, is een duidelijk gebrek aan toegang tot hun gevoelens, wat hun leven op meerdere manieren diepgaand negatief beïnvloedt.

Omdat je als kind (subtiel) bent ontmoedigd om emoties te hebben, ben je niet (meer) in staat om gevoelens (goed) te voelen, te identificeren, ernaar te luisteren, ze te reguleren of je gemotiveerd en verbonden te voelen.

En door op te groeien met het negeren van gevoelens, was je niet in staat de 5 vaardigheden van emotionele intelligentie te leren. Maar hier is het goede nieuws. Net zoals emotionele verwaarlozing je emotionele intelligentie verlaagt, verhoogt het genezen van je emotionele verwaarlozing je emotionele intelligentie ook. En je kunt absoluut je innerlijke kind helen en emotioneel alsnog volwassen worden!

Hoe kun je je emotionele intelligentie vergroten?

Zelfbewustzijn

Je kunt samen met je therapeut werken aan het vergroten van bewustzijn en acceptatie van gevoelens. In staat zijn om je aandacht naar binnen te richten, jezelf af te vragen wat je voelt, je gevoelens te benoemen, ze begrijpen en erkennen is niet alleen de fundamentele stap naar genezing van emotionele verwaarlozing, het is ook de eerste vaardigheid van emotionele intelligentie. De online training Doorbreek je codependentie patronen kan in dit proces erg helpend zijn.

Zelfregulering

Naarmate je je gevoelens beter leert voelen kun je ook leren hoe je jezelf kunt kalmeren, naar je eigen gevoelens kunt luisteren en hoe je ermee kunt omgaan.

Empathie

Alle bovenstaande vaardigheden die je voor jezelf en je eigen emoties leert, kunnen ook op anderen worden toegepast. Als je je eigen gevoelens leert kennen, kun je daarna ook veel beter opmerken wat je partner, kinderen, familie en collega’s voelen. Je zult je ook meer op je gemak voelen met gevoelens in het algemeen.

Motivatie

Wat is de grootste energiebron die je drijft, je ertoe aanzet goede keuzes te maken die authentiek zijn voor jezelf en je ertoe aanzet om te handelen en te creëren? Jouw gevoel. Het is duidelijk dat het luisteren naar je eigen gevoelens, passie, verlangens en behoeftes je kan informeren en stimuleren om het leven te leiden dat je wilt.

Sociale vaardigheden

Een vertrouwdheid met en acceptatie van emoties en hoe ze werken, opent een hele nieuwe wereld voor je. Je kunt al deze vaardigheden en hernieuwde emotionele energie gebruiken om je relaties en leiderschapskwaliteiten te verbeteren. Hoe meer je je innerlijke kind heelt van de emotionele verwaarlozing uit je jeugd, hoe beter je persoonlijke sociale vaardigheden worden.

Werken aan emotionele intelligentie

Authentiek en dicht bij je hart leven vereist aandacht voor de meest persoonlijke, biologische uitdrukking van wie je bent: je gevoel. En als je op deze manier leeft, zul je kunnen verbinden en inspireren. Je maakt keuzes die goed voelen en je kunt je vanuit je gevoel de juiste personen aantrekken, die bij jou passen en die goed voor je voelen.

Je kunt werken aan je emotionele intelligentie. Je emoties leren kennen, ook en juist diegene waar je bang voor bent. Ze voelen, toelaten en erkennen. Je innerlijke kind alsnog geven wat het al die jaren gemist heeft. Je geeft jezelf dan alsnog de mogelijkheid om emotioneel volwassen te worden en de 5 vaardigheden van emotionele intelligentie te ontwikkelen.

Heb je tools, oefeningen en opdrachten nodig die jou helpen in dit proces, doe dan de online training Doorbreek je Codependentie patronen.