Conflicten in relaties zijn onvermijdelijk. Maar conflicten hoeven niet destructief te zijn. Een conflict kan voelen alsof je geen controle hebt. Vooral wanneer je je aangevallen voelt, of als je je schaamt. Wanneer er oude pijn van je innerlijke kind wordt getriggerd…

Verstrikt in de dynamiek

Jij en je partner kunnen verstrikt raken in een dynamiek, waar je vaker in terecht komt. Je reageert op elkaar vanuit een herhaling van patronen, in plaats van wat er in het huidige moment gebeurt. Zelfbewustzijn en empathie kunnen ervoor zorgen dat je patronen kunt herkennen en je bewust wordt van welke triggers jij en je partner voelen, die leiden tot het negatieve gedrag. Het begrijpen van de patronen van je ruzies kan helpen om te de-escaleren, of schadelijke interacties te voorkomen.

Neem je verantwoordelijkheid?

Soms leidt dit bewustzijn ertoe dat partners tegen elkaar zeggen: “Je weet wat mij triggert. Dus als je stopt, zal ik ook in staat zijn om te stoppen.” Maar wie heeft hier de verantwoordelijkheid? In een gezonde relatie nemen beide partners verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag en hoe ze op de ander reageren.

Want wat gebeurt er als je partner op dat moment niet vaardig genoeg is om zijn of haar gedrag te veranderen? Spring je er dan gelijk bovenop en verval je in oude patronen? Of neem je verantwoordelijkheid? Dit is het moment waarop je een belangrijke keuze kunt maken! Wat zou er gebeuren als je niet wacht tot je partner eerst verandert, zodat jij ook je reactie kunt veranderen? Hoe zou het zijn als je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen ontwikkeling en het patroon doorbreekt, simpelweg omdat je het belang ervan inziet?

Je kunt je partner vragen bewust te zijn van je gevoeligheden, jou anders te benaderen en zich te onthouden van een bepaalde taal of toon. Maar je kunt het jezelf niet toestaan om je zelfbeheersing en je verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag in de handen van een ander te leggen. Het is oneerlijk om je partner te vragen verantwoordelijkheid voor jullie beiden te nemen, vooral als de emoties hoog oplopen. Het ontkracht je ook. Het versterkt de onjuiste overtuiging dat je afhankelijk bent van het gedrag van de ander. Of dat je afhankelijk bent van iets buiten jezelf om je gelukkig of goed te voelen…

Het patroon in een conflict doorbreken

Denk er eens over na wat er zou gebeuren als je het patroon herkent en er mee stopt. Stel je voor dat jij degene bent die er deze keer voor kiest om deze cyclus niet weer te laten herhalen. Wat zou je voelen als je weet dat jij de mogelijkheid van pijn en disconnectie tussen jou en je partner hebt verminderd? In die stilte – op dat moment dat de dynamiek stilvalt – ontstaan er veel opties. Welk ander gedrag kun je kiezen dat kan leiden tot verbinding en liefde? Als verbinding met je partner niet meteen lukt, kun je dan misschien eerst verbinding maken met je innerlijke kind en verantwoordelijkheid voor het voelen van je pijn nemen, in plaats van meteen vanuit patronen te reageren?

Let op: het uitstellen of het veranderen van je reactie betekent uiteraard niet dat je disrespect of misbruik door de vingers ziet! Maar als je weet dat jij en je partner zich inzetten voor een gezondere relatie, zet je dan opnieuw in tijdens het conflict. Vertraag lang genoeg om te bepalen wat je anders wilt doen.

Vertragen en bezinnen

Word nieuwsgierig, in plaats van je gedwongen te voelen door adrenaline, woede, of onjuiste interpretaties! Wees nieuwsgierig naar je eigen behoeften, gevoelens en ervaring. Misschien kan een diepe ademhaling, of een wandeling je zenuwen kalmeren, zodat je weer in gesprek kunt gaan met je partner op een meer liefdevolle manier. Misschien hoef je alleen maar duidelijk te maken dat je je partner goed gehoord hebt. Of misschien kun je zonder oordeel beschrijven hoe de huidige interactie voor jou voelt en vragen om een nieuw begin. Begin net zo vaak opnieuw als je nodig hebt om het goed te krijgen.

Wat je partner doet in reactie op dit alles is niet jouw verantwoordelijkheid. Jouw verantwoordelijkheid is om interacties te creëren die in lijn liggen met de aard van de relatie die jij wilt. Zolang je dit uit liefde, mededogen en begrip doet, zal je jouw partner beter zien, omdat jouw misvattingen en pijn geen mist meer zullen vormen. Zodra je elkaar echt ziet, kun je beslissen of je jouw tijd en energie nog steeds wilt investeren in de relatie. Als je partner ook naar een nieuwe dynamiek verlangt, zal hij of zij jouw inspanning waarderen en het meest waarschijnlijk iets terug willen doen door deel te nemen aan een frisse start.

Begin bij jezelf

Uiteindelijk kan je alleen beginnen met jezelf. Neem een risico en zet de eerste stap… Zelfs een kleine verandering kan het pad waarop jij je bevindt drastisch veranderen en je dichter brengen bij de liefdevolle relatie die je wenst…