Intuïtie is een zeer krachtig hulpmiddel in het leven. Dat “onderbuikgevoel” dat we hebben, kan ons beschermen tegen vervelende situaties als we er aandacht aan schenken of het kan ons op weg helpen keuzes te maken die goed voor ons zijn. Maar hoe kunnen we weten of dat gevoel dat we hebben echt intuïtie is? 

Intuïtie is een weten, het heeft geen emotionele lading. Er zijn dus veel emoties of gedachtes die we gemakkelijk kunnen verwarren met onze intuitie, zoals:

Verlangen

Als we iets of iemand willen, proberen we vaak onszelf ervan te overtuigen dat de gevoelens die we ervaren intuïtief zijn, zodat we het object van ons verlangen kunnen nastreven of kopen. Zoals, “mijn intuïtie zegt me dat als ik een relatie met hem of haar krijg, of als ik dat huis koop, ik gelukkig ga worden.”

Angst

Als je een “onderbuikgevoel” hebt over een situatie en het geeft je het gevoel van angst of paniek, dan is dat geen intuïtie: het is angst of paniek. Dit soort valse intuïtie kan worden veroorzaakt door een scenario waar je bang voor bent.

Als een situatie er waarschijnlijk toe leidt dat je op de een of andere manier schade oploopt, zal je intuïtie je kalm wijzen op een veilige manier om dit te vermijden. Met echte intuïtie zal er geen angst zijn, geen paniekaanvallen, alleen het absolute besef van wat je op dat moment moet doen.

Hoop

Hoop kan ons door de donkerste tijden in het leven helpen, maar als we het verwarren met intuitie, stellen we onszelf teleur. Iemand met een ernstige ziekte kan het gevoel hebben dat zijn “onderbuikgevoel” hem vertelt dat zijn laatste testresultaten goed nieuws zullen brengen. Hij kan zich vastklampen aan dat gevoel, omdat het hem een goed gevoel geeft, en zichzelf van die uitkomst overtuigen … terwijl hij verpletterd wordt als het in plaats daarvan onwelkom nieuws blijkt te zijn. Het is uiteraard oké om te hopen, maar het is beter om te accepteren wat is en door de gevoelens die daarbij horen heen te gaan. Als je gedachten gericht zijn op wat zou kunnen zijn in plaats van wat is, dan is dat geen intuïtie.

Onzekerheid

Deze gaat samen met angst en bezorgdheid. Als we ergens nerveus over zijn, of bang zijn dat we het niet goed zullen doen, kunnen we onszelf ervan proberen te overtuigen dat het niet doen in ons belang is, omdat we gewoon “weten” dat het resultaat waardeloos zal zijn als we het proberen. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je geen presentatie op het werk wilt geven omdat je geen zelfvertrouwen hebt en je er enorm zenuwachtig voor bent. Je hebt het gevoel dat je onderbuikgevoel je vertelt dat je er onderuit moet komen, want als je dat niet doet, zal de presentatie verschrikkelijk zijn. Je kunt er niet onderuit, dus je geeft de presentatie, maar je stottert en rommelt je er doorheen en het resultaat is een totale nachtmerrie. Nou, je intuïtie zei je dat het vreselijk zou zijn, toch? Niet waar. Dat was gewoon een self-fulfilling prophecy geboren uit je eigen onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen. Er was niets intuïtiefs aan.

Intuitie heeft geen emotionele lading

Echte intuïtie voelt niet als een van de hierboven genoemde scenario’s. Als je diep van binnen weet dat je een bepaalde richting moet volgen, WEET je gewoon. Er is geen angst of twijfel of een andere emotionele lading. Je kent het antwoord of de uitkomst al. Luister naar dat onderbuikgevoel: het zal je altijd op weg helpen naar dingen die goed voor jou zijn.

Intuitie en codependentie

Mensen die last hebben van codependentie patronen zijn helaas niet altijd gewend om goed naar hun onderbuikgevoel te luisteren. Ze hebben wel een goede intuitie maar hebben het vaak afgeleerd hun authentieke gevoelens aandacht te geven, bijvoorbeeld omdat hun gevoelens door mensen in hun omgeving niet erkend en gevalideerd zijn.

Of hun gevoelens zijn door anderen verkeerd geinterpreteerd en verdraaid waardoor ze belast zijn met toxische schuld of schaamte .

Of ze hebben door trauma het contact met hun lichaam en dus ook hun intuitie verloren en hebben zichzelf aangeleerd te luisteren naar de stem van hun innerlijke criticus of van andere overlevingsdelen die hen willen beschermen tegen angst of emotionele pijn.

Vind jij het lastig om naar de gevoelens in je lijf te luisteren, doe dan de gratis challenge: “luisteren naar je lichaam” om weer een stap te maken in het herstel van contact met je lijf, je emoties en je intuitie.