Als je aan het helen bent van trauma, of dealt met een moeilijke periode in je leven, of je probeert meer jezelf en authentieker te worden: vooruitgang en groei gaat zelden snel en in een rechte lijn omhoog.
Groei en genezing zijn het resultaat van een proces dat vaak een langere periode duurt. Positieve veranderingen gebeuren niet ‘zomaar’ en tijd alleen heelt niet alle emotionele wonden. De meesten van ons hebben veel moeite gedaan om de obstakels in ons leven te overwinnen en te leren gezondere, gelukkiger versies van onszelf te zijn.

Twee stappen vooruit en een stap terug

Vaak is twee stappen vooruit en één stap terug een vrij nauwkeurige omschrijving van een veranderingsproces. Niemand gaat constant vooruit. Soms zet je een grote stap voorwaarts en is er duidelijk resultaat. Het is echter waarschijnlijker dat je vele kleine babystapjes neemt, die zo klein zijn dat je je afvraagt of ze wel een verschil maken. De veranderingen zijn zo klein en subtiel dat ze bijna onmerkbaar zijn.

Een terugval of tegenslag hoort erbij

Andere keren kun je vast lijken te zitten; je werkt hard en doet alle “juiste” dingen, maar toch verandert er niets. En natuurlijk hoort een terugval of tegenslag er ook bij. Ik kan je verzekeren dat transformatie voor de meeste mensen op deze manier plaatsvindt. Het is volkomen normaal dat je pad langzaam en bochtig is, dat het afslaat of een omweg maakt. Er is geen manier om genezing en groei te versnellen. Het duurt zo lang als het duurt, wat je innerlijke criticus je ook zegt…

Hoe blijf je dan gemotiveerd tijdens je veranderingsproces?

Hieronder enkele tips die je kunnen helpen gemotiveerd en energiek te blijven terwijl je probeert te helen en te veranderen:

Vraag om hulp

Het hebben van ondersteunende en positieve mensen om je aan te moedigen is belangrijk om gemotiveerd te blijven en obstakels te kunnen overwinnen. Mensen gedijen op verbinding en we profiteren van zowel helpen als geholpen worden. Probeer het niet allemaal alleen te doen (zeker niet als je dat al je hele leven gewend bent te doen) of leun niet op slechts één persoon. Je zult merken dat verschillende mensen verschillende soorten ondersteuning kunnen bieden. Wees bewust bezig met het spenderen van tijd met ondersteunende mensen en/of het zoeken naar nieuwe connecties. Je ondersteuningssysteem kan bestaan uit vrienden, familieleden, collega’s, spirituele leraren, je therapeut, arts of andere zorgverlener, leden van een steungroep, enzovoort. 

Stel realistische verwachtingen

Onrealistische verwachtingen (van jezelf of anderen) veroorzaken frustratie en hopeloosheid. Probeer je verwachtingen eens op te schrijven, zodat je je ervan bewust bent. Geef ze vervolgens een realiteitscheck. Kun jij (of anderen) gewoonlijk aan deze verwachtingen voldoen? Je kunt ook een van de ondersteunende mensen om je heen vragen of zij denken dat je verwachtingen realistisch zijn. Pas je verwachtingen indien nodig aan. Wees niet bang om je verwachtingen te veranderen. Dit is geen mislukking. Onrealistische verwachtingen belemmeren groei en realistische verwachtingen dragen bij aan blijvende motivatie en succes.

Wees lief voor jezelf

Wanneer je veel van jezelf vraagt geef jezelf dan extra liefde en mededogen. Zelfcompassie werkt motiverend! Je kunt het in de praktijk brengen door aardige dingen tegen jezelf te zeggen, jezelf kleine traktaties te geven om je humeur op te krikken en op te merken wat je nodig hebt (misschien meer slaap of meer tijd in de natuur doorbrengen) en daar een prioriteit van te maken. 

Probeer een nieuwe aanpak

Vaak zijn overlevingsstrategieën uit onze jeugd niet meer zo effectief als vroeger. Het is nuttig om een open mind te hebben en bereid te zijn om nieuwe benaderingen uit te proberen, zelfs als je denkt dat het niet zal werken. Alles wat anders is dan wat je normaal doet, kan een verrassend en leerzaam effect opleveren.

Stop met perfectionisme en zwart/wit denken

Verandering is niet alles of niets. We hoeven onszelf niet te bestempelen als gebroken of genezen, ziek of herstellende, een succes of een mislukking. We zijn allemaal aan het leren. En we hoeven niet te perfectioneren of 100% te veranderen om de kwaliteit van ons leven drastisch te verbeteren. Verandering gaat over vooruitgang. En elk klein beetje positieve verandering maakt een verschil.

Wees eerlijk en verantwoordelijk

Echte verandering vereist dat we eerlijk zijn (naar onszelf en anderen) en dat we verantwoordelijkheid nemen voor onze acties. Soms boeken we geen vooruitgang vanwege omstandigheden waar we geen controle over hebben, maar soms zien we geen resultaten omdat we niet helemaal eerlijk zijn over onze gedachten en gevoelens en omdat we geen keuzes maken die onze doelen ondersteunen. Dit kan leiden tot zelfsabotage en uiteindelijk tot opgeven.

Vier wat je goed doet

Zorg ervoor dat je elke kleine stap en prestatie erkent die je maakt. Het is gemakkelijk om je prestaties te erkennen, maar vergeet niet om ook je inspanningen op te merken en te vieren (je hebt controle over de inspanningen die je levert, maar niet altijd over de resultaten).

Wees geduldig

Natuurlijk willen we ons allemaal zo snel mogelijk beter voelen en helemaal geheeld zijn en onze problemen achter ons laten, maar zo werkt verandering niet. Ook al is het een beetje cliché, verandering is een reis, geen bestemming. Er kunnen mijlpalen in je genezing zijn die wijzen op aanzienlijke vooruitgang, maar het doel is niet om zo snel mogelijk de finish te bereiken en dan te stoppen. Je doel is om te blijven groeien en leren. Gun jezelf de tijd om nieuwe informatie tot je te nemen, nieuwe neurale paden en gewoonten te vormen en nieuwe manieren van denken te oefenen.

Probeer humor te behouden

Emotionele groei gaat niet volgens een plan of tijdlijn die je maakt. Dit is niet omdat je iets verkeerd doet of omdat de wereld erop uit is om je te straffen, het is gewoon een realiteit voor ons allemaal. Sta jezelf zeker toe om je ontmoedigd of boos te voelen als de dingen niet gaan zoals je wilt, maar probeer niet te blijven hangen in zelfmedelijden. Humor kan een goede manier zijn om met tegenslagen om te gaan. Neem jezelf niet te serieus; wees bereid om om jezelf en je proces te lachen in plaats van jezelf te bekritiseren. En zoek mensen en dingen op die je aan het lachen maken. Het helpt zeker om je humeur op te fleuren en positieve energie te herstellen, zodat je door kunt gaan.

Veranderen kan lastig en pijnlijk zijn. En als je er dag in dag uit mee bezig bent, probeert een langdurige uitdaging te overwinnen, een diepe wond te helen of om te gaan met een groot aantal stressfactoren, is het niet ongebruikelijk dat je soms vastzit en je ongemotiveerd voelt.

Ik hoop dat deze tips je zullen helpen een op groei gerichte mindset te ontwikkelen en je zullen aanmoedigen om door te gaan. Onthoud dat al die babystapjes bij elkaar opgeteld, een hele grote stap voorwaarts zullen zijn.