energetische grenzenEen fijn afgestemde waarneming is een hele mooie eigenschap van empathische en gevoelige mensen. Ze pikken zeer subtiele non-verbale aanwijzingen op. Ze voelen de energie en emoties van anderen, zelfs als ze niet duidelijk worden geuit. Lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen of gewoonweg de energie van een persoon, zijn genoeg om te zien wat er echt gaande is. Gevoelige mensen merken het op wanneer iemand onecht is en worden niet gemakkelijk misleid door maskers en andere uiterlijke verschijningen.

Door je fijngevoeligheid hoef je niet persé dingen te verklaren met je gedachten. Vaak weet je het gewoon. Je kunt wellicht niet aantonen hoe je het weet, maar je innerlijke radar ontvangt informatie voorbij de vijf zintuigen. Het maakt velen van ons zeer intuïtief. Het vermogen om op een heel diep niveau op anderen af te stemmen, is handig en functioneel als je een hulpverlenend beroep hebt.

Maar vaak betaal je helaas ook een prijs voor die gave. Wat jou als gevoelig mens toestaat om heel fijn afgestemd te zijn op omgevings- en subtielere energie, is ook een bron van potentiële problemen.

Energetische overbelasting

De extreme gevoeligheid kan een soort energetische overbelasting veroorzaken, die moeilijk te hanteren is. Je kunt ook gevoelig zijn voor het absorberen van andermans energie. Vooral negativiteit kan je ontvankelijke kanalen verstoppen. Het trekt je omlaag, waardoor je je zwaar en niet geaard voelt. Sommigen van ons voelen zich alleen goed – en veilig – in hun eigen ruimte en beperken hun blootstelling aan de buitenwereld.

Psychologische en energetische grenzen

Bij psychologische grenzen is het belangrijk te weten hoe je limieten instelt, dat je nee kunt zeggen en op een assertieve manier voet bij stuk kunt houden. Energetische grenzen bewaken is nog iets anders. Onze energetische grenzen (aura) omringen het fysieke lichaam en het fungeert als een belangrijke interface tussen je eigen energie en die van anderen. Gevoelige en getraumatiseerde mensen hebben de neiging om een fijner, meer doorlaatbaar en vloeibaar aura te hebben, wat resulteert in het makkelijker binnendringen en hechten van vreemde energieën. Dit maakt het zeer belangrijk om maatregelen te nemen voor regelmatige fysieke en energetische zelfzorg.

Eer wie je bent

  • Word jezelf bewust van momenten waarop jij je energie verliest of wanneer je energie krijgt;
  • Accepteer jezelf. Wees realistisch over je prachtige eigenschappen en hoe je daar het beste mee om kunt gaan;
  • Ontken je waarnemingen niet – ook niet als mensen je anders vertellen;
  • Vertrouw op je intuïtie – het is je meest krachtige, innerlijke kompas. Het kan zijn dat je in je jongere jaren ontmoedigd bent en geprogrammeerd om je eigen wijsheid te negeren. Later vereist het dan extra inspanning om dit te overwinnen en een waar gevoel van eigenwaarde te herwinnen.

Verwijder jezelf van negatieve invloeden

Je zal meer beïnvloed worden dan minder gevoelige mensen. Soms is het beter om afstand te creëren tussen jezelf en datgene wat afbreuk doet aan jouw gemoedsrust.

Beheer je eigen emoties

Leer om emotionele stormen uit te zitten, een techniek die wordt beschreven in eerdere blogs. Herken en benoem je eigen emoties, zelfs als ze niet zo turbulent zijn, daag dan je innerlijke criticus uit die daaraan gekoppeld zit. Zijn je gedachten realistisch en waar, of kun je vanuit een ander perspectief kijken naar waar je je druk om maakt? De manier waarop je jouw denken over een situatie managet, zal grote invloed hebben op je emotionele welzijn.

Zorgen voor je auraveld

Ontwikkel regelmatige verhelderende en versterkende routines. Zorg ervoor dat de energieën in je huis licht en positief zijn. Gebruik voor het reinigen van je aura, geuren, etherische oliën, zelfhealing of wat je ook effectief vindt. Als je je nog steeds uit balans voelt, heb je wellicht hulp van een energetische healer nodig.

Het versterken van je energieke grenzen kan worden bereikt door middel van specifieke oefeningen. Bijvoorbeeld het beoefenen van yoga of meditatie zijn enkele effectieve manieren om je eigen energie weer in balans te brengen.

Herken je behoeften

Als een empathisch of gevoelig mens ben je wellicht introvert en vind je het uitputtend om voor lange tijd in het midden van een hectisch leven te staan. Zorg ervoor dat je tijd creëert om stil te staan en alleen te zijn, te herstellen en je opnieuw in evenwicht te brengen. Om naar je beste vermogen te functioneren, moet je het evenwicht beheersen om middenin de wereld te staan, terwijl je ook jouw behoefte aan herstel en voeding eert.

Vind een community die jou kan ondersteunen en stimuleren in wat soms een moeilijke manier is om te zijn. Houd van en vier wie je bent – niet uit ijdelheid, maar met waardering en dankbaarheid voor de speciale geschenken die jij hebt – voor jezelf en voor anderen die misschien van jouw diepere inzichten kunnen profiteren.

Ben jij een gevoelig mens? Hoe gebruik je die bijzondere gevoeligheid in je leven? Wat waren je specifieke problemen? Wat helpt jou deze te overwinnen? Deel je wijsheid en ervaring, zodat anderen ervan kunnen profiteren.