Durf jij NEE te zeggen? Zo ja, hoe krachtig is jouw NEE? En hoe écht is jouw nee? Kun jij jouw nee VOELEN? En zo ja, waar in je lijf voel je die dan?

Veel codependents denken dat ze wel nee durven te zeggen en spreken hun nee inderdaad ook uit. En toch wordt hun nee vaker niet dan wel gehoord. Als ze een grens aangeven, is het alsof die een seconde later alweer is verdwenen. En zoals je wel vermoedt, zorgt dat voor situaties die resulteren in angst en een gevoel van onveiligheid…

Een muur ter bescherming

Misschien heb je, om jezelf te beschermen, een muur om je heen gebouwd. Een muur van afstandelijkheid of afwezigheid. Jij denkt die muur nodig te hebben, omdat je anders zou verzuipen. Omdat je wel nee zegt, maar daarna het gevraagde toch doet. Je nee is misschien halfslachtig en telkens wanneer je nee zegt, voel je je schuldig naar de ander toe. Je zit er dan nog dagen, soms weken over te tobben. Je houdt niet van nee zeggen. Je nee is niet echt. Je nee is misschien nooit gehoord. Daarom kun je je nee niet meer oprecht en authentiek voelen.

In je hoofd in plaats van in je lijf

Misschien ben je om te overleven, vanuit je lijf meer in je hoofd gegaan om te kunnen nadenken over hoe je controle over situaties van onveiligheid kunt krijgen? Over hoe je jezelf kunt beschermen? Misschien ben je gaan piekeren en analyseren? Misschien heb je andere overlevingsstrategieën gehanteerd? Misschien heb je overtuigingen gecreëerd over jezelf of de ander? Misschien denk je: “Ik ben niet belangrijk genoeg, omdat mijn nee niet geaccepteerd wordt, of er niet echt naar wordt geluisterd”, wat iets heeft gedaan met je gevoel van eigenwaarde.

De nee van de ander

Misschien kan je ook de nee van een ander niet goed voelen. Ga je er evengoed aan voorbij. Vind je het moeilijk om een nee van een ander te accepteren en blijf je volhouden en denken dat hij of zij uiteindelijk, net als jij, toch wel ja zal zeggen.

Je nee voelen in je lijf

Laten we eens wat dieper op je nee ingaan. Sluit je ogen eens, en zeg “nee”… Voel hoe het voelt… Blijf je nee herhalen voor een aantal minuten. Wat voor emoties voel je als je nee zegt? Voel je je angstig worden? Voel je je schuldig? Hoe moeilijk is het voor je om dat woord te blijven herhalen? En om het woord NEE überhaupt ergens in je lichaam te VOELEN? Als het erg moeilijk is, doe bijvoorbeeld dan eerst de gratis challenge: luisteren naar je lichaam.

Probeer je nee te voelen, probeer alle versies uit van het woord nee, in alle talen die je kent. Met hoge toon, lage toon, klemtoon vooraan, klemtoon achteraan, een nee uit de buik, een nee uit de borst, een nee uit het hart. Probeer zoveel mogelijk aandacht naar je lichaam te sturen, terwijl je je NEE in al zijn mogelijke varianten blijft herhalen.

Blijven oefenen met nee zeggen

Misschien voelt het mechanisch? Alsof je voor het eerst een nieuwe taal leert. Misschien komt er een innerlijke criticus naar voren: “jij mag geen nee zeggen, of op zo’n krachtige manier nee zeggen, dat zou egoïstisch zijn!” Van wie is die stem of overtuiging oorspronkelijk? Misschien komen er herinneringen bij je op. Situaties van al die jaren nee zeggen en niet gehoord worden. Situaties van nee zeggen en het toch doen. Situaties waarin je zélf de nee van de ander niet hebt gehoord, alleen maar omdat je die van jezelf ook niet zag of kon accepteren…

Misschien besef je ineens hoe belangrijk het is om de nee van de ander te horen, te respecteren en de situatie dan ook af te sluiten en los te laten. Maar ook hoe belangrijk het is om je eigen nee te respecteren en te uiten op een oprechte en authentieke manier.

Wat gebeurt er na 10 minuten nee zeggen? Komt er meer zachtheid en openheid? Ga anders net zo lang door tot je dat voelt, of oefen het regelmatig.

Je veilig voelen in je nee

Hoe kun je je veilig voelen, veilig in je NEE? Wat heb je daarvoor nodig? Veilig zelfs ook als je nee niet wordt gehoord. Wat heb je nodig om dan toch te blijven staan voor wie je bent en wat je voelt? Hoe kun je ZIJN met de nee van de ander? Misschien heeft je innerlijke kind hierbij veel aandacht van je nodig? Veilig ook in het vertrouwen dat een NEE niet betekent dat je hem of haar afwijst, of zelf afgewezen wordt.

Trauma verwerken

Als er veel trauma is van grenzen die overschreden zijn, kan het nodig zijn om samen met een therapeut te werken aan het verwerken van deze pijnlijke en grensoverschrijdende situaties uit het verleden, voordat je krachtig en veilig nee kunt zeggen.

Maar stel je eens voor hoe je leven zou kunnen veranderen, als je krachtig, duidelijk en zelfs vriendelijk, nee kunt zeggen en daarin ook kunt blijven staan? Wat zou er veranderen in je relaties?