Heb jij ongezonde vriendschappen?

Of je geniet van je vrienden of niet, het is altijd goed om je vriendschappen eens wat nader te onderzoeken. Het is belangrijk betrouwbare vrienden te hebben, waar we leuke dingen mee kunnen doen en die ons steunen.

Maar er zijn ook vriendschappen die jou kunnen ondermijnen en die je emotionele welzijn negatief kunnen beïnvloeden. Vriendschappen gaan door ups en downs, zoals elke relatie in het leven. Soms kunnen we een zekere spanning of wrijving in een vriendschap voelen. Dat is normaal en door tijd en goede communicatie kun je samen door die ongemakkelijke periodes heen komen. Een gezonde vriendschap groeit en wordt ook hechter naarmate we moeilijke dingen met elkaar meemaken en een crisis overwinnen.

Een ongezonde vriendschap

Het is iets anders als een vriendschap je voortdurend in een negatieve toestand brengt. Als je regelmatig tijd doorbrengt met een vriend(in) of een groep vrienden en opmerkt dat je geen energie krijgt, of dat het je zelfs te veel energie kost als je bij hen bent of nadat je tijd hebt doorgebracht, is dat een teken dat het nodig kan zijn om de vriendschap en jouw rol in de dynamiek eens nader te onderzoeken.

De vriend(in) met wie je niets kunt afspreken

We hebben allemaal wel eens van die vrienden gehad en misschien ben je zelf wel eens die persoon geweest. Maar deze vriend(in) is moeilijk vast te pinnen voor een afspraak. Je hebt misschien iets afgesproken voor vrijdagavond, maar op vrijdagmiddag laat deze vriend of vriendin je toch zitten omdat er iets interessanter voorbijkwam. Als je plannen maakt en deze vriend(in) annuleert herhaaldelijk op het laatste moment, of doet geen moeite om opnieuw een afspraak te plannen, dan onthult dat de aard en de kwaliteit van de vriendschap, omdat de betreffende vriend(in) waarschijnlijk issues met commitment heeft en niet genoeg rekening houdt met jouw gevoelens.

De vriend(in) die er niet is

Sommige mensen zijn misschien goede vrienden om dagelijks leuke dingen mee te doen. Sommigen zijn geweldig in een crisis. Anderen zie je niet vaak als gevolg van tijd of afstand, maar van hen weet je dat je op hen kunt rekenen, wanneer je ze nodig hebt. Helaas weten we soms niet hoe het precies zit met een vriendschap, tot dat moment zich voordoet. Het kan pijnlijk zijn als je iemand om hulp vraagt en verwacht dat die zal reageren, maar dat niet doet. Het betekent niet noodzakelijk dat dit geen goede vriend(in) kan zijn. Er kan een goede reden zijn dat deze vriend(in) er op dat moment niet voor je is. Maar het kan betekenen dat je ofwel een gesprek met hem of haar moet hebben, of opnieuw moet evalueren in hoeverre je echt op deze vriend(in) kunt rekenen.

De negatieve vriend(in)

Vaak worden we beïnvloed door de mensen om ons heen. Dus als je jezelf omringt met het gezelschap van mensen met een positieve instelling, heb je meer kans dat je jezelf ook positief bekijkt. Hetzelfde geldt voor het omgekeerde. Als je je tijd en energie besteedt aan mensen die zichzelf niet leuk vinden, of die andere mensen niet leuk vinden, zal je jezelf en anderen misschien ook minder leuk gaan vinden. Als je vaak in de buurt bent van iemand die negatief praat over zichzelf en anderen, kun je gevangen raken in een  negatieve vriendschap.

De spelbreker-vriend(in)

Wanneer je twijfelt over een riskante stap in het leven, die goed uit kan pakken, maar ook een teleurstellend resultaat kan hebben, zoals het overwegen van een carrièreverandering of het nemen van een andere grote stap in ons leven,  een stap die spannend voelt, is het soms onze neiging om onszelf tegen dat risico te beschermen door het benaderen van de spelbreker-vriend(in). Dit is de persoon die je allerlei dingen zal vertellen die mis kunnen gaan en waarom je de moeite niet zou moeten nemen. Hierdoor kan jouw spannende idee om zeep worden geholpen. Je hoeft je spelbreker-vriend(in) niet te mijden, maar je moet je ervan bewust zijn dat je vriend(in) vast zit in angst. En deze vriend/vriendin wil jou ook liever vasthouden in angst, in plaats van jou verder zien gaan zonder hem of haar.

De “meepraat” vriend(in)

Aan de andere kant van de spelbreker-vriend(in) zit de meepratende vriend(in). Terwijl jij niet wilt dat jouw vriendschappen voortdurend jouw levensenergie om zeep helpen en jouw ideeën afschieten, heb je ook mensen nodig in je leven die jou vertellen wat de waarheid is zoals zij het zien. Zolang de feedback vriendelijk, gevoelig en in jouw belang is, kun je daarmee nog steeds een goed gevoel hebben over je beslissingen of de opties die voor je liggen. Als je merkt dat je vriend(in) je niet tegemoetkomt met oprechtheid, maar altijd met jou meepraat, is het goed om je af te vragen welke rol de vriendschap speelt in je leven en te bepalen hoeveel invloed de feedback van die persoon op jou heeft.

Gezonde vriendschap

Gezonde vriendschap lijkt eenvoudig, maar de realiteit kan ingewikkelder zijn. Vooral als we groeien en onze emotionele behoeften in de loop van ons leven veranderen. Er zullen momenten zijn waarop we niet de beste vrienden zijn die we kunnen of moeten zijn voor diegenen waar we om geven.

Maar het is goed om in gedachten te houden wat belangrijk is aan vriendschappen, vooral als je voelt dat het je op “vriend-gebied” aan iets ontbreekt.

Gezonde goede vrienden zijn betrouwbaar en eerlijk. Het is over het algemeen fijn om met vrienden samen te zijn. Gezonde vrienden stimuleren elkaar in groei en ontwikkeling en gunnen elkaar het beste. Natuurlijk heeft iedereen zijn menselijke issues. Vrienden hoeven niet perfect te zijn. Maar ruzies en wrijvingen kunnen worden uitgesproken en zijn een kans om de vriendschapsrelatie hechter te maken.