jezelf verliezenMensen die worstelen met codependentie zijn er zo aan gewend geraakt zichzelf aan te passen, zichzelf af te stemmen op de behoefte van de ander, soms zelfs te ‘verdwijnen’ voor de ander, dat ze zichzelf letterlijk verliezen. Soms weten ze hierdoor ook niet meer wie ze nu echt zijn, of wie ze zouden willen zijn. De volgende indicatoren wijzen er op dat je niet je authentieke zelf bent en daardoor de kans loopt jezelf te verliezen:

Je voelt je vaak niet gelukkig

Als we niet echt onszelf zijn, zullen negatieve emoties meer naar de oppervlakte komen dan we zouden willen. Als je je meestal niet gelukkig voelt, is er van binnen iets gaande, dus vestig je aandacht op je emoties. Wat zeggen deze emoties, wat willen ze? Jezelf worden begint met eerlijk naar je emoties en gedachtes kijken en luisteren.

Je voelt je niet op je gemak bij de meeste mensen

Een andere indicator van niet helemaal jezelf zijn ligt in de manier waarop we met andere mensen omgaan. Als we ons ongemakkelijk voelen of vaak afspraken afzeggen, zou dat een signaal kunnen zijn dat we moeten evalueren hoe we ons voelen bij de mensen die we in ons leven hebben of houden. Als de mensen om jou heen niet reflecteren wie jij ten diepste bent, kan dat betekenen dat je of jezelf niet goed kent op een dieper niveau of dat je ervoor hebt gekozen jezelf en je gevoelens te negeren en ga je om met mensen die niet echt bij je passen.

Je veroordeelt vaak anderen

Iemand anders veroordelen betekent vaak dat we iets in onszelf zien dat we niet leuk vinden en daardoor zien we het in anderen die we tegenkomen. Als je jezelf niet leuk vindt, is er een grote kans dat je anderen ook niet zo leuk vindt. Als we meer onze authentieke zelf worden, kunnen we de laagjes haat en oordelen over onszelf afpellen. Daardoor is het minder nodig anderen zo hard te veroordelen.

Je vindt jezelf niet zo veel waard

Je echte authentieke zelf worden betekent waarde toekennen aan wie je werkelijk bent. Als je jezelf niets waard vindt, ben je waarschijnlijk nog niet naar binnen gegaan om op zoek te gaan wat de waarheid is over wat daar binnen is. Breng meer tijd met jezelf door om de persoon van binnen te leren kennen, zodat je je leven kan inrichten op een manier die beter bij jouw essentie past. Als je je eigenwaarde ziet en voelt, zul je anderen ook meer waarderen.

Je zoekt veel bevestiging van anderen

We kunnen niet altijd de bevestiging van anderen krijgen. Als je er mee stopt daarnaar te zoeken en je jezelf goedkeuring geeft, heb je de bevestiging van anderen niet meer nodig. Als je de mening van anderen belangrijker vindt dan die van jezelf, vertrouw je jezelf kennelijk niet genoeg om een beslissing te kunnen maken die voor jou goed voelt. Als je meer je authentieke zelf zou worden, zou je kunnen vertrouwen op je intuïtie en is de mening van anderen niet meer zo belangrijk.

Je voelt vaak negatieve emoties

Vaker negatieve emotie voelen dan positieve betekent dat je jezelf niet toestaat om je ware zelf te zijn. Als we liefde, compassie en acceptatie voor onszelf zouden voelen hoeven we niet zo negatief te denken en kunnen we de mooie dingen van het leven zien.

Je zegt niet wat je echt denkt en voelt

We hebben als mensen de vaardigheid om onszelf te uiten over wat we voelen of denken. Er is een wereld om ons heen met allerlei verschillende meningen en gevoelens. Als jij de ware jij bent, mag je jezelf uiten in je puurste vorm. Als je dit niet doet, raak je letterlijk opgesloten in jezelf. Dit levert negatieve emoties en gedachtes op.

Je doet dingen waar je niet van geniet

Als je niet volgens je echte zelf handelt, doe je vaak mee aan dingen die je niet echt leuk vindt. Als we worden wie we werkelijk zijn, voelen we ons automatisch aangetrokken tot activiteiten en mensen die bij ons passen. De dingen die niet bij ons passen vallen dan weg.

Je rationaliseert je intuïtie weg

Als je niet volgens je ware zelf leeft, zul je vaak twijfelen aan wat je hart je ingeeft. Het duurt langer voordat je beslissingen maakt omdat je vaak geen respect hebt voor je eerste gut feeling. Onze intuïtie kan ons leiden door het leven, zodat je volgens je eigen waarheid leeft. Als je dit ontkent, brengt dit je verder af van je essentie.

retreat codependentie

Wil je leren hoe je codependentie patronen doorbreekt, jezelf niet meer verliest in een relatie en hoe je daarmee gezonde relaties creeert? Eerst met jezelf en daardoor vanzelfsprekend ook met anderen? Ga mee op onze inspiratiereis naar Griekenland!