Veel mensen zijn niet zo goed in het praten over gevoelens. Krop jij ook liever alles op tot je (bijna) ontploft? Het kan zijn dat je denkt dat als je openhartig bent over je gevoelens, dat je gevoelens echter, intenser en overweldigend worden, of je bent bang dat je iemand anders lastigvalt met je gevoelens. Of je bent vaak afgewezen op het ervaren van emoties en het uiten daarvan, waardoor je hebt afgeleerd je gevoelens te uiten.

Maar je gevoelens zijn echt, of je er nu over praat of niet. En de enige persoon die ze belasten, ben je zelf, als je weigert ze te uiten. Emoties worden opgeslagen in je lichaam en als je ze niet vrijlaat kunnen ze zelfs lichamelijke klachten veroorzaken. Maar hoe uit je je gevoelens als je dat heel moeilijk vindt? Hieronder een paar tips:

Schrijf je gevoelens op

Schrijf je gevoelens op in een brief, gedicht of een lied. Als je ze eenmaal op papier hebt staan, kun je ze gemakkelijker uitspreken. Of je kunt je gedicht of brief laten lezen aan een persoon aan wie je je gevoelens probeert te uiten.

Teken of schilder je emoties

Een andere manier om je gevoelens te uiten is door ze in kunst te kanaliseren. Maak een tekening of een schilderij. Je hoeft helemaal geen getalenteerde artiest te zijn, het gaat erom je gevoelens naar buiten te brengen – in dit geval in een kunstwerk. Als je eenmaal je geest van je opgekropte gevoelens hebt verlost, zal je merken dat je gemakkelijker over je gevoelens kunt praten.

Laat je gevoelens op natuurlijke wijze stromen

Als je te veel met je hoofd nadenkt over je gevoelens en je gedachten in kringetjes ronddraaien, kijk dan of je eerst wat meer contact met je lichaam kunt maken en laat je negatieve gedachten (innerlijke criticus) over het uiten van gevoelens los.

Ontspan zo veel mogelijk en begin gewoon te praten over wat er in je opkomt, zonder erover na te denken. Dit kan je helpen om je meer op je gemak te voelen en doordat je je openstelt zal het je hopelijk in staat stellen om op dezelfde natuurlijke manier over je gevoelens van nu te praten.

Houd dagelijks een emotiedagboek bij

Wil je eerst zelf wat meer je gevoelens leren kennen? Gebruik een emotiedagboek om je gevoelens dagelijks op te schrijven. Schrijven in een emotiedagboek heeft een groot aantal voordelen, omdat het bewezen is dat het stress verlicht, angst vermindert en de stemming verbetert.

Als je er een gewoonte van maakt om een dagboek bij te houden, zal je je bovendien steeds meer op je gemak gaan voelen bij het uiten van jezelf, waardoor je een stap dichter bij het bespreken van je gevoelens met andere mensen komt. Schrijf tot die tijd in ieder geval al je gevoelens op en als je wilt, deel je je dagboek met iemand die je vertrouwt.

Maak een video of geluidsopname

Als je het moeilijk vindt om over je gevoelens te praten, is het maken van een opname een ander idee dat het overwegen waard is. Neem jezelf op in een video of maak een geluidsopname met je telefoon als er niemand in de buurt is. De kans is groot dat hardop praten over hoe je je voelt, je het vertrouwen zal geven om met iemand anders te praten over hoe je je voelt. Of je kunt de ander de opname laten zien of horen om te helpen begrijpen hoe je je voelt.

Zoek een ontspannende omgeving

Uit je gevoelens in een omgeving die minder intimiderend is, zoals in de natuur, of ergens waar je je goed voelt. Een stressvolle, luide of ongemakkelijke omgeving kan elk gesprek moeilijk maken, vooral een persoonlijk gesprek over gevoelens. Dus zoek een rustige plek op om over je gevoelens te praten. Dit zal ongetwijfeld wat druk wegnemen en zorgen voor een productief gesprek, waar je later dankbaar voor zult zijn.

Woorden geven aan wat je voelt

Misschien vind je het moeilijk om woorden te geven aan de gevoelens die je voelt, omdat je dat nooit geleerd hebt. Misschien spraken je ouders nooit met je over gevoelens en ben je niet gewend om datgene wat je ervaart onder woorden te brengen. Misschien kan een lijst met emoties dan helpen om er een of meer emoties uit te kiezen die in de buurt komen van wat jij voelt.

Hier vind je een lijst met voorbeelden van emoties:

zenuwachtig rusteloos eenzaam
onbegrepen open paniekerig
slap kwetsbaar veilig
uitgelaten gezond leeg
pijn van streek gefrustreerd
moe blij zacht
ongeduldig chagrijnig machteloos
energiek zwaar bang
zorgeloos euforisch geïrriteerd
rustig betrokken gelukkig
trots koud ongemakkelijk
tevreden uitgerust verrast
onzeker geraakt nieuwsgierig
op je gemak zeker opgelucht
dankbaar ongelukkig weemoedig
geprikkeld somber gespannen
liefdevol vrolijk overweldigend
rijk jaloers schaamte
schuldig boos verdrietig

Emoties ervaren in je lijf

Door het ervaren van trauma kan het zijn dat je hebt afgeleerd om naar je lichaam te luisteren. Om te overleven heb je misschien je lijf verlaten om de pijn niet te hoeven voelen en heb je ervoor gekozen dingen op te lossen met je hoofd.

Maar gevoelens zitten niet in je hoofd. Ze zitten in je lijf. Als je geen contact hebt met je lichaam en de gevoelens die zich binnen in je bevinden, is het ook lastig om ze onder woorden te brengen, je gevoelens te uiten, laat staan ernaar te luisteren. In dat geval kan de gratis challenge Luisteren naar je lichaam helpend zijn.

Als je bang bent dat praten over je gevoelens je zal overweldigen, lees dan de blog over het omgaan met overweldigende emoties.