relatie met jezelfEen gezonde relatie met jezelf bestaat, net als iedere relatie met iemand anders, uit meerdere lagen. En net als in elke relatie, zijn er belangrijke ingrediënten die nodig zijn om een liefdevolle relatie met onszelf te hebben.

Een gezonde relatie met onszelf vraagt dat we verbonden zijn met ons lichaam. Wat houdt dat in? We stemmen af op de signalen van ons lichaam en we reageren erop. We merken bijvoorbeeld op dat we onze kaken klemmen en dat onze maag zeer doet, elke keer als we met een bepaalde persoon praten. Reageren op deze signalen kan betekenen dat het nodig is sterkere grenzen te stellen, of geen of minder tijd met deze persoon door te brengen.

Een gezonde relatie met jezelf bestaat uit het maken van ruimte voor alles van jezelf,  inclusief je onzekerheden en onvolkomenheden. Je voelt je daardoor completer en je maakt ruimte voor het gevoel dat je vrij bent om je ware zelf te zijn.

Een gezonde relatie is ook gebaseerd op nieuwsgierigheid en kennis over onze motieven, intenties en behoeften. Het gaat om het onderzoeken van onze acties en onze motivaties. Waarom voel ik me zoals ik me voel? En wat kan ik aanpassen of wijzigingen om me beter te voelen?

Een gezonde relatie met onszelf is een continu proces, steeds weer, net als in elke relatie met een ander. Hieronder vind je manieren om elke dag aan een aardige, zinvolle, vervullende relatie met jezelf te werken:

Let op je innerlijke stem

Besteed aandacht aan wat je regelmatig tegen jezelf zegt. Besteed aandacht aan wat je zegt wanneer je geconfronteerd wordt met een uitdaging of een stressvolle situatie. Heb je een strenge innerlijke criticus of spreek je jezelf liefdevol en motiverend toe? Begin  te merken dat dit een eerste grote stap is, omdat het vaak zo onbewust is. Zodra we meer bewust worden van hoe we met onszelf omgaan, kunnen we nadenken over welk effect het heeft en hoe we willen veranderen.

Gebruik ontspanning om te verbinden met je lichaam

Ontspanningstechnieken helpen ons aandacht te besteden aan subtiele signalen, die we elke dag verdoezelen wanneer we ons voornamelijk richten op onze taken en verantwoordelijkheden. Na verloop van tijd, door deze oefeningen te doen en door tijd te nemen om af te stemmen op je lichaam, zal je herkenning ontwikkelen. Bijvoorbeeld: “Oh, daar is die vervelende pijn die begint in mijn nek, misschien moet ik 5 minuten gaan wandelen en wat frisse lucht halen,” of “Ik voel me zo gevoelloos en losgekoppeld, waarschijnlijk moet ik even wat aandacht besteden aan wat ik nodig heb om me beter te voelen. Herkennen wat er fysiek gaande is, kan aanzetten tot onze eigen zorg voor en inspelen op onze emoties, een grote kwaliteit in elke vriendschap, dus ook in die met onszelf!

Check regelmatig hoe het met je gaat

We zijn in het algemeen druk geworden met doen, we onderzoeken nauwelijks hoe we ons voelen. Echter, verbinden met onszelf helpt ons weloverwogen beslissingen te nemen en zorgt er voor dat onze behoeften prioriteit worden. Het geeft ons richting en we zullen ons beter gaan voelen.

Stel jezelf bijvoorbeeld regelmatig deze vragen:

  • Hoe zorg ik voor mezelf?
  • Wat kan ik doen om mijn zelfzorg te verbeteren?
  • Hoe maak ik tijd voor mijzelf of voor ontspanning?
  • Hoe tevreden voel ik mij in mijn persoonlijke en professionele relaties?
  • Welke wijzigingen kan ik doen om de kwaliteit van deze relaties te verbeteren?
  • Wat neemt de meeste tijd van mijn dag in beslag?
  • Ben ik tevreden met de activiteiten waar ik de meeste tijd aan besteed? Als het antwoord nee is, wat kan ik veranderen?
  • Voel ik me verbonden met iets wat ik belangrijk en waardevol vind?

Beoefen zelfacceptatie

Zie de onderdelen van jezelf waar je een hekel aan hebt, als onderdeel van het mens zijn. Deel je gebreken en onzekerheden met een goede vriend, of een coach of therapeut. Vaak geeft dit een gevoel van opluchting en zelfs het besef dat de dingen waarvoor we het meest bang zijn om te laten zien, vaak heel gewoon zijn en anderen vergelijkbare ervaringen hebben. Stel je ook eens voor hoe je zou reageren op de gebreken en onzekerheden van een geliefde en probeer dit op jezelf toe te passen. Tenslotte, oefen jezelf in zelf-mededogen, dat is een vaardigheid die je kunt leren.

Omring jezelf met liefdevolle mensen

Hoewel het opbouwen van een gezonde relatie met jezelf uiteindelijk iets is wat je zelf moet doen, kan het enorm helpen om een positieve omgeving te hebben. Het is ook nuttig om tijd door te brengen met mensen die ook gezonde relaties met zichzelf hebben.

Beperk negatieve media

Denk na over de verschillende dingen die jou nu bezig houden en hoe ze van invloed zijn op de relatie met jezelf. Wees bewust van waar je jezelf aan bloot stelt. Je kunt bijvoorbeeld besluiten te stoppen met het kopen van tijdschriften die artikelen plaatsen over afvallen en het krijgen van een “bikini-lichaam”.

Verken de obstakels

Kijk naar wat in de weg staat van de relatie die je met jezelf wilt hebben. Verken eerdere momenten en situaties, die de relatie met jezelf hebben gekwetst. Hoe kun je deze helen? Hoe kun je verder gaan? Zoek zo nodig hulp van een goede therapeut.

Onze relatie met onszelf is de basis voor alles. Het is de basis voor alle andere relaties in ons leven. En jij bent de enige persoon die je hele leven met jou zal zijn. Dus het is niet overdreven om te zeggen dat het opbouwen van een gezonde relatie met onszelf essentieel en de moeite waard is. Misschien zelfs urgent!

Wil je werken aan een gezonde relatie met jezelf tijdens een ontspannende vakantie in Griekenland? Ga dan mee op onze inspiratiereis!