Wat is relatieverslaving?

Relatieverslaving is het vastzitten in een liefdesrelatie, waarvan je rationeel weet dat deze ongelijkwaardig en ongezond voor je is. Maar  je kunt emotioneel niet loskomen, omdat je wilt blijven geloven in de romantische illusie. Je hoopt dat de ander wel zal veranderen als jij maar beter je best doet. Je liefdesrelatie wordt een obsessie.

 liefdesrelatie wordt obsessieSoms wordt je tijdelijk beloond en krijg je even waar je naar verlangt. Liefde, aandacht, nabijheid, sex. Er wordt je als het ware een worst voorgehouden, waarvan je steeds een klein hapje krijgt. Maar je krijgt de worst nooit helemaal, waardoor je gemotiveerd blijft om de relatie voort te zetten. Om er voor te zorgen dat je meer van die fijne gevoelens gaat krijgen. Ondanks alle inspanningen om de relatie te verbeteren, blijft de emotionele afstand een feit. Deze afwisseling van afstand en beloning is voorwaarde voor het voeden van de obsessie en het ontwikkelen van de verslaving. De hoge pieken met veel adrenaline, wat ervaren wordt als passie en de diepe dalen met verdriet, teleurstelling en eenzaamheid, zijn vergelijkbaar met de kick van het tot je nemen van drugs en de kater achteraf.

Liefdesrelatie wordt obsessie…

Je leven draait alleen nog om je partner en je bent constant bezig met de emoties die in jullie relatie worden aangeraakt. Andere dingen in je leven, zoals werk, vriendschappen, hobby’s verdwijnen naar de achtergrond, omdat je daar nauwelijks nog ruimte of interesse in hebt.

Dit filmpje laat goed zien wat verslaving, dus ook relatieverslaving, met ons doet, het klompje goud staat dan voor de momenten van intimiteit en emotionele verbinding met de partner aan wie je verslaafd bent:

Doe hier de relatieverslavingtest 
Lees boeken die behulpzaam zijn bij het doorbreken van ongezonde relatiepatronen aanbevolen door Sarah Hofman

Lees verder over het ontstaan van relatieverslaving.