Wat is relatieverslaving? je liefdesrelatie is een obsessie geworden…

Relatieverslaving is het vastzitten in een liefdesrelatie, waarvan je rationeel weet dat deze ongelijkwaardig en ongezond voor je is, maar waarvan je emotioneel niet los kunt komen, omdat je wilt blijven geloven in de romantische illusie en hoopt dat de ander wel zal veranderen als jij maar beter je best doet. Je liefdesrelatie wordt een obsessie.

 liefdesrelatie obsessieSoms wordt je tijdelijk beloond en krijg je even waar je naar verlangt. Liefde, aandacht, nabijheid, sex. Er wordt je als het ware een worst voorgehouden, waarvan je steeds een klein hapje krijgt, maar je krijgt de worst nooit helemaal, waardoor je gemotiveerd blijft om de relatie voort te zetten en er voor te zorgen dat je meer van die fijne gevoelens wilt krijgen. Ondanks alle inspanningen om de relatie te verbeteren blijft de emotionele afstand een feit. Deze afwisseling van afstand en beloning is voorwaarde voor het voeden van de obsessie en het ontwikkelen van de verslaving. De hoge pieken met adrenaline en passie en de diepe dalen met verdriet en eenzaamheid zijn vergelijkbaar met de kick van het tot je nemen van drugs en de kater achteraf.

Je leven draait alleen nog om je partner en je bent constant bezig met de emoties die door jullie relatie naar voren komen. Andere dingen in je leven, zoals werk, vriendschappen, hobby’s verdwijnen naar de achtergrond, omdat je daar nauwelijks nog ruimte of interesse in hebt.

Dit filmpje laat goed zien wat verslaving met ons doet:

Doe hier de relatieverslavingtest
Lees boeken aanbevolen door Sarah Hofman

Lees verder over het ontstaan van relatieverslaving.