Hoe doorbreek je het patroon van ongezonde liefdesrelaties?

Als integratief therapeut maak ik gebruik van verschillende methodieken uit verschillende psychologische stromingen. Door bewustmakende counseling ongezonde relatiepatronen doorbrekengesprekken ontstaat inzicht en bewustwording in jouw patronen. Vervolgens is het werken met de persoonlijkheidsdelen (overlevingsstrategieen)  belangrijk, omdat deze innerlijke delen de ongezonde relatiepatronen in stand houden. We gaan samen op zoek naar de positieve intentie van deze overlevingsstrategieen. Vervolgens kijken we hoe we ze op een positieve en helpende manier kunnen inzetten, in plaats van op de belemmerende manier, die de ongezonde relatiepatronen tot nu toe in stand hielden.

Een relatie aangaan en onderhouden met je innerlijke kind

Daarnaast werken we met inner child therapy aan het verwerken van emotionele ladingen uit de jeugd. Vaak is er sprake van minderwaardigheids-gevoelens, schaamte en schuldgevoelens door emotionele verwaarlozing, emotioneel misbruik of andere trauma’s. Ik leer je hoe je een relatie kunt aangaan en onderhouden met je innerlijke kind. Je leert vanuit een volwassen perspectief omgaan met de emoties uit het verleden, die in de relaties van nu nog regelmatig getriggerd worden. Op deze manier help je het innerlijke kind omgaan met de pijn uit het verleden.  Daarbij maak je gebruik van je volwassen vaardigheden, die je in de kindertijd en tijdens de traumatische situaties nog niet tot je beschikking had.

Trauma’s verwerken en belemmerende overtuigingen veranderen

Voor het verwerken van traumatische herinneringen kan naast de inner child therapy ook EMDR worOngezonde relatiepatronen doorbreken, bindingsangst, trauma's kindertijd, inner child therapy, innerlijk kindden ingezet. Heftige traumatische gevoelens zoals angst, verdriet, eenzaamheid, afwijzing en verlating kunnen verzacht worden door EMDR sessies.

Zelfafwijzende overtuigingen veranderen we in helpende overtuigingen. Door middel van het opstarten van een liefdevolle innerlijke dialoog in plaats van een negatief kritische innerlijke dialoog ontstaat er geleidelijk steeds meer eigenwaarde en liefde voor jezelf en kunnen ongezonde relatiepatronen doorbroken worden. Relaties met anderen worden gezonder doordat je in staat bent meer openheid, intimiteit en gelijkwaardigheid in relaties te creeeren.

Verder werken we met passieve en actieve imaginaties, mindfullness oefeningen en hypnotherapie om patronen in het onderbewuste te veranderen. Deze werkvormen worden al dan niet ingezet, afgestemd op jouw persoonlijke situatie en problematiek.