Hoe ontstaat relatieverslaving?

Mensen die een relatieverslaving hebben en codependentie patronen hebben ontwikkeld, komen vaak uit gezinnen waar geen of weinig ruimte voor emoties was (emotionele verwaarlozing). Ze kunnen ook zijn opgegroeid in een gezin waar juist te veel emoties waren en waarover geen gezonde en heldere communicatie was. Er kunnen verstrikte relaties (bijv. symbiose, parentificatie) in het gezinssysteem zijn ontstaan.

Een of beide ouders waren wellicht emotioneel afwezig, of juist te nadrukkelijk emotioneel aanwezig, ten koste van het kind. Ook andere situaties waardoor de eigenwaarde geschaad wordt, zoals gepest zijn, het hebben van een ziekte of afwijking, of het meemaken van andere traumatische ervaringen die niet goed verwerkt zijn, kunnen van invloed zijn op het ontwikkelen van codependentie en daardoor relatieverslaving.

Hoe ontstaat relatieverslaving?Emotionele verwaarlozing

Je kreeg wellicht als kind emotioneel niet wat je nodig had (emotionele verwaarlozing).  Je hebt daardoor negatieve conclusies over jezelf of over je emoties getrokken. Zoals “ik ben niet goed genoeg”, “ik mag niet laten zien wat ik echt voel” of “emotie tonen is zwak”. Deze en soortgelijke belemmerende overtuigingen staan gezonde relaties in de weg. Diep van binnen geloof je daar nog steeds in. Je hebt een innerlijke criticus die nog steeds op die manier tegen je praat. Je hebt door de emotionele verwaarlozing  niet geleerd je emoties en behoeftes op een gezonde manier te uiten.

Onveilige hechting

Je hebt misschien een angstige of vermijdende hechtingsstijl ontwikkeld, door de onveilige relatie met een of beide ouders. Wellicht heeft een vorige partner je vertrouwen beschadigd. Daardoor heb je bijvoorbeeld valse hoop, controle of vermijding als afweer aangeleerd. Je kunt aan de buitenkant nog zo sterk en onafhankelijk overkomen, van binnen voel je je afhankelijk en blijf je zoeken naar de bevestiging van je partner. Verlatingsangst en bindingsangst kunnen elkaar afwisselen in de relaties met anderen, afhankelijk van hoe de ander op jou reageert.

Lees verder over het doorbreken van het patroon van destructieve liefdesrelaties.

Doe hier de relatieverslavingstest.