Jezelf terugvinden therapie
Waarom moet je jezelf soms terugvinden? Wat betekent dat?
‘Jezelf terugvinden’ klinkt wat abstract en toch is het voor veel mensen herkenbaar. Jezelf terug moeten vinden suggereert namelijk dat je jezelf verloren hebt. En dat is precies wat er in meer of mindere mate aan de hand is als je jezelf moet terug vinden.Â
De kans is groot dat je het al een tijdje voelt aankomen voordat het echt gebeurt. Je bent al een tijdje ‘niet jezelf’. Je voelt je wat futlozer, je hebt minder energie en misschien heb je het gevoel te verlangen naar iets, zonder te weten wat dat precies is. Instinctief denk je misschien dat het aan de donkere dagen ligt, bepaalde omstandigheden, iets heftigs wat recentelijk gebeurd is. Je wacht tot het gevoel vanzelf verdwijnt en je dwingt jezelf om het tempo van je toch al hectische leven verder op te voeren. Dan kan ineens het inzicht komen dat je al een tijdje onbewust voelde aankomen: je weet niet meer wie je bent, of je hebt het nooit goed geweten. Dat is een heftige conclusie en je kan je compleet verloren voelen.
Jezelf kwijt zijn– en jezelf dus terug moeten vinden – hoeft niet helemaal zoals beschreven te gaan natuurlijk. Het kan heel veel verschijningsvormen hebben. Je kan jezelf kwijtraken in een baan, in een relatie, als kersverse ouder, of het gebeurt gewoon, zonder duidelijke aanleiding. Wat de aanleiding ook is, als je jezelf moet terugvinden ben je jezelf even kwijt.
Het is allesbehalve uniek. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de meeste mensen in meer of mindere mate op een bepaald moment door een fase gaan waarin ze zichzelf even verliezen. Soms kun je jezelf al snel weer terugvinden, maar soms kan het zijn dat je hier hulp bij nodig hebt. Therapie kan dan helpen.
Wat zijn de mogelijke oorzaken als je jezelf kwijt raakt?
Als je jezelf kwijt bent, kunnen daar legio oorzaken aan ten grondslag liggen. Soms overduidelijk, maar soms kan de zoektocht naar de oorzaak complex zijn. Immers, als je niet meer goed weet wie je eigenlijk bent en ook niet weet wie je wilt zijn, dan kan het lastig zijn om de vinger op de zere plek te leggen, waarom je eigenlijk het gevoel hebt jezelf kwijt te zijn.Â
Als je jezelf wilt terugvinden zit er een discrepantie tussen wie je bent en wie je eigenlijk zou willen zijn of wie je, volgens jezelf, zou moeten zijn. Dat kan bijvoorbeeld komen, omdat je veel keuzes hebt gemaakt die zijn gebaseerd op wat andere mensen willen en vinden. Door teveel bezig te zijn met wat anderen van je denken, kun je iemand worden die je helemaal niet wilt zijn. Wanneer je tot dat inzicht komt, kun je het gevoel hebben jezelf kwijt te zijn.
Angst kan eveneens een belangrijk obstakel zijn. Wellicht staat angst jou in de weg, waardoor je niet jezelf kunt zijn en iemand bent geworden die je eigenlijk niet bent. Die angst kan voortkomen uit heftige ervaringen uit het verleden, een trauma, of een nare herinnering.
Misschien klopt jouw zelfbeeld niet met de realiteit en heb je daarom het gevoel jezelf kwijt te zijn. Krijgen negatieve gedachten vaak de overhand en dragen die bij aan een negatief zelfbeeld? Dan kan het zijn dat het beeld dat je van jezelf hebt helemaal niet aansluit bij de realiteit.
Of het nu een traumatische ervaring is uit het verleden, een eigenschap die je zelfbeeld vertroebelt, angst of een andere reden, het is belangrijk om terug te gaan naar de oorzaak. Door de oorzaak te vinden kan het vertrekpunt worden vastgesteld van waaruit je jezelf kunt terugvinden.
Wat zijn signalen dat je jezelf moet terugvinden?
Er kunnen verschillende signalen zijn dat je jezelf kwijt bent geraakt en dat je jezelf moet terugvinden. Sommige van die signalen kunnen zijn:
- Het gevoel dat je al even ‘niet jezelf’ bent
- Lusteloosheid
- Het gevoel weinig energie te hebben
- Aanhoudende gevoelens van boosheid en frustratie, wat zich kan uiten in ‘een kort lontje’
- Vergeetachtigheid en stress
- Je bent meer introvert dan normaal. Je houdt vaker je mening en standpunt voor je, uit angst voor de reacties
- Minder motivatie om goed voor jezelf te zorgen of te sporten
- Een constant gevoel het druk te hebben
- Gevoelens van eenzaamheid
- Je doet minder leuke dingen dan je deed
- Je hebt minder zelfvertrouwen
- Gevoelens van schuld en schaamte
Deze signalen komen, los van elkaar, bij iedereen wel eens voor een korte tijd voor. Kun je er echter geen duidelijke oorzaak voor vinden en herken je voor een langere tijd meerdere van deze signalen tegelijkertijd? Dan zou het je kunnen helpen om jezelf terug te vinden met therapie.
Wat helpt om jezelf terug te vinden?
Wanneer je jezelf wilt terugvinden zijn er een aantal initiatieven die je zelf kunt nemen. Deze mogelijke oplossing met een grote impact is helaas niet voor iedereen weggelegd. Maar als je de luxe hebt om er voor een langere tijd tussenuit te gaan, dan kan dat een belangrijke eerste stap zijn om jezelf terug te vinden. Denk maar eens aan de film ‘Eat, pray, love’, waarin Elizabeth Gilbert, gespeeld door Julia Roberts alles had waarvan een moderne vrouw geacht wordt te dromen. Ze voelt zich echter verloren en gaat met succes op zoek naar zichzelf, tijdens een wereldreis.Â
Zo’n grote stap is niet voor iedereen praktisch uitvoerbaar, maar er zijn oplossingen die ook in het klein kunnen helpen. ‘Er even tussenuit’ kan al een start zijn, het liefst in een natuurrijke omgeving. Dat hoeft helemaal geen wereldreis te zijn, maar kan simpelweg even een andere omgeving zijn dan waar je je normaal bevindt. Door een veranderende omgeving kun je misschien tot nieuwe inzichten komen, wat een start kan zijn van het vinden van jezelf.
Als je al een tijd in een patroon vast zit waarin je jezelf nauwelijks nog uitdaagt, probeer dan uit die zogeheten comfortzone te stappen. Er is een kans dat je door nieuwe passies te ontdekken dichter bij jezelf komt. En het kan zijn dat dit iets is dat je nooit had verwacht.
Ook meditatie kan een manier zijn om je meer bewust te worden van wie je bent. Meditatie kan de weg naar introspectie zijn en je de mogelijkheid geven jezelf terug te vinden door bij jezelf ‘naar binnen te kijken’.
Wanneer je er zelf niet uitkomt, dan kan een therapeut je helpen. ‘Jezelf terugvinden therapie’ ondersteunt je om de weg terug te vinden naar wie je werkelijk bent. Een therapeut kan je helpen om de oorzaak te achterhalen, je handvatten te geven en zo samen met jou de weg terug naar jezelf te vinden.
werkwijze van de aangesloten therapeuten
De therapeuten van De Codependentie Therapeut zijn aangesloten bij een beroepsvereniging, wat garandeert dat ze regelmatig nascholingen volgen en dat hun beroepsaansprakelijkheid goed geregeld is. Informatie hierover kun je vinden op de pagina’s van de therapeuten zelf. Iedere therapeut werkt vanuit zijn of haar eigen praktijk en is dus zelf verantwoordelijk voor beroepsaansprakelijkheid, facturering en werkwijze.