Ans (48): manipulerende liefdespartner

“Mijn relatie was net als roken. Ik wist dat het niet goed voor mij was. Ik wilde er mee stoppen, maar het lukte niet zonder hulp. Ik had een relatieverslaving. Ik liet mij imponeren en manipuleren door een man, waardoor ik in mijn zwakte bleef en steeds bleef terugkeren naar iemand die geen goede invloed op mij had en mijn zelfvertrouwen volledig ondermijnde. Om het patroon te doorbreken, ben ik bij Sarah terechtgekomen, om in te zien, waar het probleem vandaan kon komen. Toen ik dat eenmaal wist ben ik langzaam maar zeker voor mijzelf op gaan komen.

Wat heeft geholpen mijn ongezonde relatiepatronen te doorbreken?

Uiteindelijk heb ik de kracht gevonden om voor mezelf te kiezen en de relatie te verbreken. Wat mij heeft geholpen, is dat ik goed naar mezelf ben gaan kijken. Hoe zag mijn leven er tot dan toe uit? wie ben ik? wat wil ik? Hoe wil ik verder met mijn toekomst? Het was heel goed om mijn verleden te herbeleven en de Helende Reis te maken. Ik heb er vaak aan teruggedacht en met mezelf de reis opnieuw gemaakt. Elke keer kwam ik weer nieuwe dingen tegen, waardoor ik mezelf steeds beter leerde kennen. Ik heb geleerd dat ik ook een waardevol mens ben en geen “appendix” van mijn partner. Ik kan zelf keuzes maken en hoef geen toestemming te vragen. Ik mag er zijn. Ik ben een zelfstandig persoon.

Op het moment durf ik het nog niet aan om een nieuwe relatie aan te gaan omdat ik bang ben om weer in de zelfde kuil te vallen. Ik merk dat ik mij nog te gemakkelijk laat manipuleren. Omdat ik dat van mezelf weet, wil ik eerst mijn zelfvertrouwen zoveel verbeteren, dat ik niet meer bang ben om terug te vallen in oude patronen.

De rol die Sarah had en heeft is heel groot voor mijn herstel. Ik voelde herkenning en ik wist dat ik niet alleen stond. Eindelijk werd ik gehoord en begrepen. Sarah heeft mij leren inzien waar mijn relatieverslaving vandaan kwam en hoe het zich in mijn leven genesteld had. Daardoor kon ik het gevecht aangaan met de verslaving en leren op mezelf te vertrouwen.”

Jelena (32) >>