In veel gevallen manifesteert bindingsangst zich niet als een echte angst, of een fobie zoals die voor hoogtes of voor spinnen. Het kan daardoor lastig te herkennen zijn. Je kan het ervaren als een meer positief gevoel, zoals verlangen om vrij te zijn, of zelfbeschikking. Pas wanneer iemand voor jouw gevoel te dichtbij komt, voel je enige paniek of benauwdheid, wat zich kan vermommen als irritatie of afkering van de betreffende persoon. Soms ligt het veel subtieler. Misschien denk je zelf dat je open staat voor een relatie, maar in werkelijkheid houdt iets je toch tegen om een gezonde en liefdevolle relatie op te bouwen…

Geen tijd of zin om ellenlange psychologische artikelen door te nemen? Of gortdroge stukken vol met jargon in de bekende handleidingen zoals het DSM-5 boek? Raadpleeg dan deze bindingsangst test. In Jip-en-Janneke taal stellen we je een aantal vragen omtrent herkenbare situaties die vrijwel iedere persoon tegenkomt.

We geven je herkenbare praktijkvoorbeelden waar je voor jezelf, op papier of in je hoofd, simpelweg ‘ja’ op kunt noteren of ‘nee’ als je jezelf er niet in herkent. Wanneer je niet helemaal zeker bent, of als de beschreven kenmerk sporadisch van toepassing is kun je ‘soms’ kiezen.

Het doorlopen van de test kost hoogstens 5 minuten van je tijd. Je weet direct meer. Denk niet te lang na over vragen en wees eerlijk. Het is vaak wel duidelijk wat ‘het gewenste antwoord’ zou zijn, maar hiermee schiet je niets op.

  1. Je onderneemt weinig pogingen en steekt minimale energie in het tegenkomen van een geschikte partner die echt bij jou past.
  2. Je bent wel geïnteresseerd in kortstondige affaires en relaties zonder commitment, het liefst als een ander moeite doet om jou te versieren of als het gemakkelijk en “vanzelf” gaat.
  3. Je selecteert partners op oppervlakkige kenmerken, zoals een mooi uiterlijk en of je op dat moment lol of een goed gesprek met iemand kunt hebben. Maar het gaat om het bevredigen van korte termijn behoeftes op dat moment.
  4. Je vindt een partner al snel te behoeftig (te veel appjes, te veel dingen samen willen doen, er wordt te veel van je gevraagd).
  5. Je persoonlijke vrijheid is belangrijk. Toch verlang je diep van binnen wel naar een geliefde, maar je zou niet weten hoe je het hebben van een relatie kunt combineren met vrijheid.
  6. Je vindt het lastig om iemand te vertrouwen. Ergens zou je dat wel graag willen, maar je hebt de ervaring dat iemand vertrouwen meestal leidt tot pijn en teleurstelling.
  7. Je leeft van dag-tot-dag, toekomstplannen zoals samen op vakantie gaan, vermijd je liever.
  8. Je wilt vooral leuke dingen doen met iemand. Als iemand kwetsbaar is en over gevoelens wil praten ervaar jij dat snel als een “moeilijk gesprek”. Zelf ben je liever ook niet te open over je gevoelens.
  9. Je voelt je vaak aangetrokken tot partners die niet beschikbaar zijn, omdat zij al getrouwd zijn bijv. of op een andere manier (emotioneel) onbereikbaar. Voor een (emotioneel) onbereikbare partner voel je vaak opvallend veel meer liefde en aantrekkingskracht dan voor een beschikbare partner.
  10. Relaties officieel maken vermijd je zo lang mogelijk. Vrienden en familie vertel je er liever niet over en het laatste dat je zou doen is de relatie officieel erkennen op sociale media.
  11. Je brengt liever meer tijd door met je vrienden dan met je partner.
  12. Samenwonen of huwelijk blijven ook na jaren samenzijn moeilijk te bespreken thema’s.
  13. Je vergelijkt je nieuwe partner voortdurend met vorige (wellicht onbeschikbare?) partner(s). Je blijft twijfelen over de relatie. Was het niet beter bij een van de ex-partners of loopt er momenteel niet iemand rond die nog beter is?
  14. Je legt de lat hoog omtrent wie goed genoeg voor jou is. Je vindt al snel oppervlakkige ‘excuses’ om iemand af te schrijven. Sommige van deze excuses zouden door anderen gezien worden als pietluttig of niet van belang zijnde voor de beoordeling of iemand een passende partner is of niet.
  15. De tijden dat je geen relatie hebt, mis je ook wel iets, maar je je weet niet goed wat je mist en waar je naar verlangt in een liefdesrelatie.
  16. Je bent onrealistisch over wat je kunt verwachten van een partner en gelooft dat een partner perfect moet zijn, wil jij verliefd worden.
  17. Je zet een partner het liefst op een voetstuk, maar zodra deze daarvan af valt is de liefde snel over.
  18. Je liefdesleven tot dusver wordt gekenmerkt door tal van losse dates en kortstondige relaties en je hebt nog nooit een langdurige stabiele relatie gehad.
  19. Een date of nieuwe partner wil je vooral niet te vaak zien omdat dan de spanning er snel van afgaat. Een avondje in de week is wel meer dan voldoende.
  20. Seks draait bij jou vooral om lust en spanning. Liefdevol na kroelen in bed moet je niet aan denken, na de daad ga je het liefst direct wat anders doen.
  21. Als je voelt dat iemand per ongeluk toch te dichtbij komt, waarbij je kwetsbare gevoelens van jezelf ervaart, wil je de ander het liefst wegduwen of vlucht je zelf weg.
  22. Je bekritiseert of spot zelfs met andere stelletjes die je tegenkomt of ziet. Je vindt andere stellen vaak te klef en je hebt eigenlijk altijd wel wat aan te merken over andere koppels.
  23. Je gelooft niet zo in stabiele relaties en monogamie. Vrije relaties spreken je meer aan.
  24. Je hebt geen enkele interesse in het ontmoeten van de potentiële schoonouders en vriend(inn)en van je partner, ook niet na een jaar of langer. Vice versa, de gedachte alleen al, vind je tenenkrommend.
  25. “The chase is better than the catch”. Het dating proces vol met nieuwigheden en spanning vind je veel leuker dan wat erna komt.
  26. Je voelt vaak verleiding tot vreemdgaan.
  27. Andere dingen zijn vaak belangrijker dan jouw partner, zoals werk, je hobby of vrienden.
  28. Als iemand het met jou uitmaakt, vind je die persoon plotseling een stuk aantrekkelijker en ben je toch wel gekwetst, ondanks dat je zelf geen serieuze relatie wilde.
  29. Er is vaak sprake van een aantrekken-afstoten dynamiek in je relaties.
  30. Ondanks dat je het hebben van een serieuze relatie vermijdt, voel je je ook regelmatig leeg en eenzaam, wat je het liefst toedekt met verslavingen (drank, drugs, eten, werk, seks) om deze leegte niet te hoeven voelen…

Het zal niet als een verrassing komen dat je als je voornamelijk “ja” hebt aangevinkt, hoogstwaarschijnlijk te kampen hebt met bindingsangst. Als je voornamelijk “nee” hebt aangevinkt, hoeft dit nog niet per se te betekenen dat je een veilige hechtingsstijl hebt. Het kan zijn dat je meer last hebt van verlatingsangst of dat je worstelt met andere codependentie patronen.

Heb je hulp nodig naar aanleiding van de uitslag van deze test? Er zijn verschillende hulpbronnen.

Boeken
Kamp je met bindingsangst en onveilige hechting, dan zijn de volgende twee titels aan te raden:

– “Liefdesbang” van Hannah Cuppen
– “Verbonden” van Amir Levine en Rachel Heller

Op de boekenpagina vind je meer boeken die helpend en inspirerend zijn bij het proces van bindingsangst doorbreken en het aangaan van gezonde relaties.

Online training

Je leert tijdens deze cursus, samengesteld door ervaringsdeskundige Sarah Hofman, in 10 weken hoe je een gezonde relatie met jezelf en met anderen aangaat. In dit programma volg je in je eigen tempo en in je eigen omgeving online 10 hoofdstukken met animaties, visualisaties, coachmomenten en krijg je veel inspiratie om gezondere relaties te creëren. Je krijgt een album toegestuurd waarin je offline werkt aan de opdrachten en oefeningen die jou verder helpen in jouw persoonlijke proces naar gezonde relaties.

Therapie
Bij De Codependentie Therapeut zijn ervaringsdeskundige professionals aangesloten die jou een luisterend oor bieden en je deskundig kunnen begeleiden in het doorbreken van je ongezonde relatiepatronen. Zij maken gebruik van bewezen methodieken, zoals onder meer EMDR, NLP, systeemtherapie, hypnotherapie, innerlijk kind werk. Dit soort één-op-één contact met een ervaringsdeskundige professional kan ondersteunend zijn in het doorbreken van je patronen. De meeste mensen ervaren de privé aandacht van een ervaringsdeskundige expert als vele malen effectiever dan het lezen van tientallen boeken. Ook al kun je na het lezen van diverse boeken veel begrijpen over je patronen, het doorbreken ervan is een volgende stap, die emotioneel behoorlijk lastig kan zijn. Naast face to face gesprekken is het ook mogelijk om met therapeuten te beeldbellen. De therapie wordt bij de meeste therapeuten vergoed door diverse ziektekostenverzekeraars.

Retreat
Voor sommige mensen werkt het het beste wanneer zij er tussenuit zijn, weg van de bekende omgeving. Aan jezelf werken hoeft namelijk niet vervelend en zwaar te zijn. Als je dit doet op een mooie, natuurrijke en ontspannen locatie, waar je alle tijd voor jezelf en je proces hebt, maak je het niet alleen veel prettiger, het kan ook tevens meer impact hebben. Alles wat je in de ochtend leert en ervaart, kun je in de middag rustig en diepgaand laten bezinken. Je kunt gebruik maken van de sfeer en ontspanning die een vakantie op het Griekse eiland Samos met zich meebrengt. Hoe dan ook zal het een fantastische inspiratiereis worden die je bij blijft. Voor vele voorgaande deelnemers betekende het, het keerpunt in hoe zij (liefdes)relaties benaderen, aangaan en onderhouden en zodoende konden zij patronen doorbreken en de weg vinden tot gezonde relaties.