Een kerngevoel is de emotie die je het meest voelde toen je opgroeide. Het kan jaren blijven hangen, of op onverwachte momenten steeds terugkomen.

Veel mensen ervaren herhaaldelijk een kernemotie uit hun kindertijd, die ze vaak niet kunnen erkennen of identificeren. Je kernemotie wordt ‘geprogrammeerd’ in je zenuwstelsel en kan vaak opduiken in de volwassenheid. Het ervaren van emotionele verwaarlozing in de kindertijd maakt je kwetsbaarder voor het last hebben van een kerngevoel.

Merel leidt een actief en gevarieerd leven. Maar voordat Merel gaat slapen bekruipt een pijnlijk leeg en eenzaam gevoel haar. Ze haat dit gevoel. De gedachte om de pijn ’s nachts te ervaren beangstigt haar. Ze blijft dus bezig en concentreert zich op het hectische leven dat ze heeft en slaapt met de televisie aan.

Wat is dit pijnlijke gevoel in Merel? Het is een kerngevoel, dat zo diepgeworteld zit, dat het je leven behoorlijk kan beïnvloeden zonder dat je het door hebt. Een kerngevoel komt vaak en in alle fasen van je leven terug. Het is een gevoel dat zich in de kindertijd ontwikkelt en de neiging heeft krachtig en diepgeworteld te zijn.

Kerngevoelens zitten in jou en in de meeste mensen om je heen. Hoewel we ze allemaal kunnen ervaren, lijkt niemand erover te praten. Het is een gevoel dat je waarschijnlijk het vaakst of het meest intens hebt ervaren in je kindertijd. Het zit al heel lang in je en ligt altijd op de loer, wachtend om aangeraakt en verwerkt te worden.

Kernemoties die we ervaren tijdens emotionele verwaarlozing in de kindertijd en hoe we daar in vast kunnen blijven zitten

Een kind wordt sterk beïnvloed door de omgeving waarin het opgroeit. De regels, verwachtingen, normen, waarden en gevoelens van hun ouders of opvoeders worden geïntegreerd in de programmering van een kind. Wat ze van hun familie leren en absorberen, wordt een groot deel van wie ze zijn. Wat een kind tijdens zijn opvoeding consequent voelt, zal hem of haar tot in de volwassenheid volgen.

Hoewel we allemaal kerngevoelens hebben, zijn sommige mensen kwetsbaarder om door hen geregeerd te worden. Dit geldt vooral voor mensen die zijn opgegroeid met emotionele verwaarlozing in hun kindertijd. In een dergelijke omgeving leert een kind niet hoe emoties werken. Hun gevoelens worden niet erkend, ze worden emotioneel niet begeleid en gesteund, gevoelens worden soms zelfs ontkracht of terzijde geschoven.

Zonder een ouder die je leert hoe je je emoties kunt benoemen, tolereren en beheersen, of uiten en communiceren, blijven deze gevoelens in je – onverwerkt en wachtend om opgemerkt en alsnog verwerkt te worden. Het is waarschijnlijker dat oude, onverwerkte gevoelens je tot in de volwassenheid achtervolgen als je emotionele verwaarlozing in je kindertijd hebt ervaren.

We weten dat Merel uit het bovenstaande voorbeeld een kerngevoel heeft dat in haar zeurt. Als kind waren de ouders van Merel extreem gericht op hun carrière. Ze werd vaak alleen thuisgelaten en had verschillende nanny’s die voor haar zorgden, zelfs tijdens vakanties. Ze voelde zich alleen. Ondanks dat ze zich zo voelde, leken haar ouders haar verlangen naar hun aanwezigheid niet op te merken. Dus Merel leerde dit gevoel ook opzij te zetten. En dat blijft ze doen op volwassen leeftijd, terwijl ze bezig en afgeleid blijft.

Het is normaal en begrijpelijk dat je je kernemotie als onaangenaam en belastend ervaart. In een poging om er vanaf te komen, doe je alles wat je kunt om het binnen de perken te houden, of dat nu afleiden, negeren, vermijden of ontkennen is.

Helaas zijn dit de tactieken die je hebt geleerd uit je emotioneel verwaarloosde omgeving. Je hebt niet de tools gekregen om effectief om te gaan met krachtige emoties. Maar het is nooit te laat om de essentiële emotionele vaardigheden te leren om met deze gevoelens om te gaan.

Je kerngevoel heeft een directe verbinding met de ervaringen in je kindertijd

Je kerngevoel is direct verbonden met je kindertijd. Wanneer je jezelf toestaat je kernemotie te voelen, krijg je toegang tot herinneringen en ervaringen uit je verleden. Dit komt omdat je kernemotie een directie lijn is naar je onopgeloste problemen. Het is de sleutel tot het helen van oude wonden.

Je maakt je kerngevoel alleen maar sterker door het te negeren. Stel je voor dat je een diepe wond hebt als gevolg van een ongeval. Als je ervoor kiest om het te negeren, is de kans groot dat je een infectie krijgt en later met ernstiger problemen te maken krijgt. Als je de wond verzorgt – desinfecteert, hecht en verbindt – is het gemakkelijker om hem te sluiten en te genezen. Dit geldt ook voor emotionele wonden.

Een trefzekere manier om je kerngevoel te genezen, is door jezelf toe te staan het te voelen en te verwerken. Voelen is helen.

7 stappen om je kernemotie(s) te verwerken

 

1. Wat is jouw kerngevoel? Is het 1 gevoel of meerdere emoties bij elkaar? Zo ja welke emoties kun je onderscheiden?

Hoe zou je het in woorden omschrijven? Hoe voelt het in je lichaam?

2. Begin er gedurende je dagelijkse leven aandacht aan te besteden.

Houd eventueel een emotiedagboek bij. Observeer omstandigheden waarin je je kernemotie(s) ervaart. Is het op bepaalde tijden van de dag? Als je in de buurt van bepaalde mensen bent? Wanneer je je in een specifiek soort omgeving of specifieke situaties begeeft?

3. Let op je pogingen om het gevoel af te weren.

Misschien merk je dat je vaak en veel op je telefoon aan het scrollen bent, aan het eten bent, veel werkt of jezelf op andere manieren afleidt van je gevoelens. Doe een bewuste poging om bij je kerngevoel te blijven zitten, in plaats van je focus ervan af te leiden.

4. Terwijl je met je kerngevoel zit en het ervaart, denk dan na over momenten waarop je dit eerder hebt gevoeld.

Brengen bepaalde ervaringen in je leven van vandaag deze emotie naar de oppervlakte? Het is handig om pen en papier te hebben voor deze stap.

5. Bevat je kerngevoel bepaalde overtuigingen of boodschappen?

Wat doen deze overtuigingen met het kerngevoel?

6. Naarmate je meer duidelijkheid krijgt over je kerngevoel, kun je dit delen met een vertrouwd persoon?

Erover praten en/of het gevoel toelaten is een andere manier om ermee om te gaan, in plaats van het te vermijden.

7. Probeer je kerngevoel op te wekken en er doorheen te ademen.

Hierdoor krijg je het vermogen om dit gevoel te ervaren en te beheersen, in plaats van dat het gevoel jou beheerst. Als je dit lastig of beangstigend vindt, laat je begeleiden door een goede therapeut die veel ervaring heeft met begeleiding van emotionele verwaarlozing.

Genezing van emotionele verwaarlozing in de kindertijd houdt in dat je leert luisteren naar de emoties die je ervaart, zodat je kunt leren hoe je er op een andere manier mee omgaat. Door je kerngevoel te erkennen, te begrijpen en er mee te dealen kun je het generatiepatroon van emotionele verwaarlozing stoppen. Door dit proces vergroot je je tolerantie voor ongemak, krijg je zelfbewustzijn en genees je oude wonden die je al tientallen jaren volgen.

Bron: Jonice Webb