Herstellen van codependentie is een proces – vaak een lang en uitdagend proces. Je vraagt je misschien af of je vooruitgang boekt en je kunt je soms ontmoedigd voelen. Misschien heb je af en toe het gevoel dat je terugvalt in oude patronen. Dit is normaal en hoort allemaal bij het proces!

Als je al lange tijd vastzit in codependente gedachten en gedrag, kan het moeilijk zijn om te weten hoe herstel eruitziet. Hieronder zie je een lijst met tekenen van herstel van codependentie, om je een tastbaarder beeld te geven van wat dit inhoudt.

Zelfs als je al heel lang aan het doorbreken van codependentie werkt, is het onwaarschijnlijk dat je alle items op deze lijst onder de knie hebt en ze perfect doet. Dat is onrealistisch.

We streven naar vooruitgang, niet naar perfectie met ons herstel. En als je nog maar net aan je proces begonnen bent, vind je deze lijst misschien zelfs overweldigend. Probeer niet alles in één keer te veranderen. Dat zal ertoe leiden dat je ontmoedigd raakt of dat je niet alle veranderingen waar je aan werkt kunt doorzetten. Ik raad aan om slechts één patroon tegelijk te proberen te veranderen.

Wat verandert er als je je codependentie patronen hebt doorbroken?

 

1) Je valideert je gevoelens en zegt aardige dingen tegen jezelf. Je vertrouwt niet op andere mensen om je een waardig gevoel te geven.

2) Je merkt op wat je ‘goed’ doet in plaats van alleen de dingen die je ‘fout’ of onvolmaakt doet.

3) Je schept realistische verwachtingen voor jezelf. Je verwacht niet dat je perfect bent.

4) Je viert je vooruitgang, zelfs babystapjes in de goede richting.

5) Je erkent dat fouten deel uitmaken van leren en groeien; ze zijn normaal en geen teken van ontoereikendheid.

6) Je zorgt goed voor jezelf, fysiek, emotioneel en spiritueel. Je geeft prioriteit aan activiteiten die je een goed gevoel geven, die je helpen groeien en die je helpen contact te maken met jezelf en andere gezonde individuen.

7) Je vat dingen niet persoonlijk op. Je weet dat wat anderen over je denken en zeggen een weerspiegeling is van hun realiteit en wie ze zijn – het hoeft niet kloppend te zijn.

8) Je bent niet meer zo reactief. Je neemt de tijd om na te denken en jezelf te kalmeren voordat je reageert. En je weet dat je niet op alles of iedereen hoeft te reageren.

9) Je weet dat je mensen (vooral controlerende mensen) geen uitleg verschuldigd bent voor je keuzes. Je mag doen wat het beste voor je is, ook als anderen het daar niet mee eens zijn.

10) Je laat ongezonde relaties los. Je beëindigt relaties die kwetsend zijn of je kiest ervoor om minder tijd door te brengen met mensen die je waarden niet delen of die je gezondheid en persoonlijke groei niet ondersteunen.

11) Je kunt manipulatie, gaslighting, verbaal en fysiek geweld herkennen en je bagatalliseert of negeert het niet langer. Je geeft je grenzen aan als iemand je slecht behandelt.

12) Je gunt jezelf rust zonder je schuldig te voelen.

13) Je vraagt ​​om wat je nodig hebt.

14) Je probeert je waarde niet te bewijzen door middel van prestaties.

15) Je weet dat je niet altijd iedereen tevreden kunt stellen, dus heb je die verwachting losgelaten. Je bent selectiever over wiens mening ertoe doet (en je weet dat je eigen mening het belangrijkst is).

16) Je gunt jezelf plezier, doet gek en ontspant en weet dat dit geen tijdverspilling is, maar een normale behoefte en iets positiefs om te doen voor je emotionele en fysieke gezondheid.

17) Je weet dat je het recht hebt om gerespecteerd te worden. Je stelt gezonde grenzen en laat anderen niet van je profiteren.

18) Je accepteert dat je andere mensen niet kunt beheersen en bent niet geobsedeerd door te proberen anderen te verbeteren of veranderen.

19) Je weet dat je niet verantwoordelijk bent voor de gevoelens en keuzes van andere mensen.

20) Je probeert anderen niet te beschermen tegen de gevolgen van hun eigen acties.

21) Je vergeeft jezelf als je een fout maakt.

22) Je hebt een sterk gevoel van wie je bent; je weet wat belangrijk voor je is, wat je behoeftes zijn, wat je leuk vindt en wat je waarden en doelen zijn. En je richt je leven zo in dat je deze dingen prioriteit kunt geven.

23) Je baseert je waarde niet op uiterlijk, prestaties, rijkdom, leeftijd, relatiestatus of de mening van anderen.

24) Je erkent dat je codependente denken en gedrag niet door jou zijn veroorzaakt, maar wel dat je verantwoordelijk bent voor je eigen herstel.

25) Je gaat nieuwe relaties langzaam en rustig aan, zodat je vertrouwen kunt opbouwen voordat je sterk gehecht raakt.

26) Je vraagt ​​en aanvaardt hulp.

27) Je kunt onplezierige gevoelens tolereren.

28) Je vergelijkt jezelf niet met anderen. Je weet dat jij uniek bent en helemaal goed zoals je bent.

29) Je zorgt voor je innerlijke kind als het geraakt wordt in oude pijn. Je neemt de gevoelens en behoeftes van je innerlijke kind serieus en weet dat je deze pijn laagje voor laagje kunt verwerken. Net zo vaak en lang als nodig is.

30) Wat jij voelt is belangrijk voor je. Je kunt de signalen van je lijf herkennen en weet wat het je wil zeggen. Je luistert naar je gevoelens en kunt aan de hand daarvan je behoeftes herkennen en vervullen.

Nogmaals, onthoud dat het herstellen van codependentie niet alles-of-niets is en dat het proces tijd kost. We streven niet naar perfectie maar naar vooruitgang en op die manier kun je stap voor stap steeds meer codependentie patronen doorbreken.