Relatie empowerment betekent dat je heel bewust je eigen beslissingen neemt en daar ook de verantwoordelijkheid voor draagt. Daar gaat aan vooraf dat je je bewust bent van je gevoelens en behoeften, dus datgene wat je nodig hebt en wat zo wezenlijk is voor jou.

Relatie empowerment gaat ook over het respecteren van de beslissingen van je partner en het erkennen van zijn of haar gevoelens en behoeften. Je hoeft er dus niet voor te zorgen dat de behoeften van je partner worden vervuld. Je hoeft alleen maar te erkennen dat ze er zijn.

Net zo goed hoef je je partner ook niet te behoeden voor de consequenties van zijn of haar beslissingen. Je gaat ervan uit dat je geliefde heel goed in staat is deze consequenties te dragen.

Hoe doe je dat?

Allereerst gaat het erom dat je zelf duidelijkheid krijgt over je gevoelens en behoeften. Dit kun je oefenen door een paar keer per dag na te gaan hoe je je voelt. Voel je je blij, opgelucht of gespannen en angstig? Deze gevoelens zeggen iets over je behoeften.

Aangename gevoelens geven aan dat je behoeften zijn vervuld. Als je je blij voelt, kan het bijvoorbeeld zijn dat je op zo’n moment plezier, ontspanning of inspiratie ervaart. Onaangename gevoelens zijn een signaal van een onvervulde behoefte.

Voel je je angstig of gespannen, dat kan het zijn dat je veiligheid nodig hebt. Het kan ook dat je verlangt naar rust of vertrouwen. Ga dat bij jezelf na en kijk dan wat concreet zou helpen om aan deze behoeften tegemoet te komen.

Als je op deze manier echt even stilstaat bij je gevoelens en behoeften, zorg je niet alleen voor jezelf. Het mooie is dat je hierdoor veel meer mogelijkheden ziet om tegemoet te komen aan je behoeften. Je komt daarom niet automatisch bij je partner terecht voor het vervullen ervan. Je ziet ook andere opties en dat geeft kracht.

Mocht je partner wél kunnen bijdragen aan het vervullen van jouw behoeften door iets te doen of te zeggen, dan is dat natuurlijk prima. Het gaat er bij relatie empowerment niet om dat je volledig zelfvoorzienend bent.

Juist in een relatie is het heerlijk als je elkaar kunt helpen en ervoor elkaar kunt zijn. Als dat maar vanuit vrije wil is en het voor de ander te doen is. Je vraagt je partner dus geen dingen die hij of zij niet kan waarmaken en je geliefde mag ook ‘nee’ zeggen op jouw verzoek.

Een ‘nee’ van je partner is namelijk geen afwijzing. Het is enkel een ‘ja’ op zijn of haar eigen behoeften. Als je dat kunt horen, kun je in verbinding blijven. Wellicht vind je op deze manier zelfs iets dat in de behoeften van jullie beiden voorziet.

Als je het moeilijk vindt om je gevoelens en behoeften uit te spreken, zijn er een aantal dingen die kunnen helpen. Lees bijvoorbeeld dit artikel als je het lastig vindt om over je gevoelens te praten.

Vind je het lastig om de verantwoordelijkheid van je partner bij hem of haar te laten? Ontdek dan hier of je last hebt van een te groot verantwoordelijkheidsgevoel.