Traumabinding komt voor in ongezonde relaties en wordt meestal versterkt door inconsistente positieve bekrachtiging – of op zijn minst door de (valse) hoop op betere tijden. Traumabinding komt voor in extreme situaties zoals gewelddadige relaties, gijzelingen en incestueuze relaties, maar ook in elke voortdurende gehechte relatie waarin pijn wordt afgewisseld met tijden van rust of genot (of misschien alleen met tijden van minder pijn). Ik vergelijk het met een heroïneverslaving – de relatie belooft veel, geeft vluchtige gevoelens van utopie en daarna leegte. Als jij, of iemand die je kent, een ongezonde of zelfs gewelddadige relatie hebt gehad, ben je getuige geweest van de kracht van dit soort connecties. Misschien probeer jij, of iemand die je kent, eruit te komen, maar lijk je niet in staat om weg te gaan.

Hier 11 stappen die je helpen los te komen van dit soort ongezonde relaties en traumabinding:

1. Leef in realiteit en stop valse hoop

Als je merkt dat je wilt fantaseren over wat zou kunnen zijn, of wat je hoopt dat zal zijn, stop dan met die manier van denken. Herinner jezelf eraan dat je in waarheid wilt leven. Zelfs als je er niet voor kiest om de relatie onmiddellijk te beëindigen, kun je jezelf er in de tussentijd in ieder geval aan herinneren dat je stopt met fantaseren over onrealistische verwachtingen.

2. Leef in het nu

Dat betekent stoppen met vasthouden aan wat morgen kan of zal gebeuren of wat er in het verleden is gebeurd. Merk op wat er in het nu gebeurt. Merk op hoe gevangen je je voelt. Merk op hoe onbemind je je voelt en hoe je je zelfrespect en eigenwaarde voor deze relatie hebt aangetast. Besteed aandacht aan je emoties. Houd ze bij in een emotiedagboek. Stop met hopen en wachten op een betere toekomst en begin in real-time op te merken wat er gebeurt, hoe je je voelt en hoe het je beïnvloedt.

3. Neem één beslissing tegelijk en één dag tegelijk

Soms schrikken mensen zichzelf af met alles-of-niets-denken. Vertel jezelf geen dingen als: “Ik mag nooit meer met deze giftige persoon praten” of iets dergelijks; dit is hetzelfde als proberen af te vallen door tegen jezelf te zeggen dat je nooit meer zoetigheid mag eten. Hoewel het waar is dat je relatie ongezond is, hoef je niet van elke ontmoeting een alles of niets situatie te maken. Maak jezelf niet bang en geef een moment van oud gedrag geen reden tot terugval.

4. Neem alleen beslissingen die je zelfzorg ondersteunen

Dat wil zeggen, neem geen beslissing die je pijn doet. Dit geldt ook voor emotionele “terugvallen”. Als je merkt dat je je zwak voelt, hekel jezelf dan niet mentaal, maar praat liever op een medelevende, begripvolle en reflectieve manier tegen jezelf. Herinner jezelf eraan dat je in een proces bent en dat het leven een reis is. Neem niet de onverschillige beslissing om jezelf mentaal in elkaar te slaan. Bij elke ontmoeting die je hebt met het object van je obsessie, stop en denk na over elke keuze die je maakt. Maak alleen keuzes die in jouw belang zijn. Wees je eigen beste vriend.

5. Begin je emoties te voelen

Wanneer je weg bent van de giftige persoon in je leven en in de verleiding komt om contact op te nemen voor geruststelling, Neem dan even een pauze. Overweeg in plaats van contact op te nemen je gevoelens op te schrijven. Schrijf op wat er in je opkomt. Bijvoorbeeld: “Ik voel me ____. Ik mis ____. Ik wou dat ik nu bij ____ kon zijn, maar in plaats daarvan ga ik zitten en mijn gevoelens opschrijven. Ik ga een liefdevolle brief aan mezelf schrijven, in plaats van me te wenden tot ____.” Dit kan je helpen om innerlijke kracht op te bouwen. Leer om gewoon samen met je emoties te zijn. Je hoeft niet voor ze weg te rennen, je voor ze te verstoppen, ze te ontwijken of ze weg te laten gaan. Zodra je ze volledig voelt en toelaat, kunnen ze beginnen af te nemen. Onthoud: de enige uitweg is er doorheen te gaan.

6. Leer rouwen

Het loslaten van een giftige relatie en het verbreken van een traumatische band is misschien wel een van de moeilijkste dingen die je ooit moet doen. Je kunt het niet doen zonder de realiteit te respecteren dat je iets heel waardevols voor jou verliest. Wat het ook was wat je dacht te krijgen of wat je ook in werkelijkheid hebt gehad, er was een reden waarom je in deze relatie bent gestapt. Omdat het waardevol voor je was, is het logisch en vanzelfsprekend dat je er ook om moet rouwen. Daarna kun je het makkelijker loslaten.

7. Begrijp de reden van je obsessie

Bepaal wat je precies verliest. Het kan een fantasie, een droom, een illusie zijn. Misschien had je partner je ervan overtuigd dat hij of zij een diepe, onvervulde behoefte zou gaan vervullen. Of had je dat zelf verwacht of gehoopt. Als je eenmaal kunt identificeren wat deze behoefte is, kun je kijken hoe je zelf deze behoefte wel kunt vervullen op een gezonde manier en kun je beginnen met rouwen. Rouwen betekent (figuurlijk) je handen openhouden en loslaten. Je neemt afscheid van het idee dat de behoefte die je hebt. door deze partner zal worden vervuld.

8. Schrijf een lijst met harde grenzen in gedrag voor jezelf

Mogelijke voorbeelden: “(1) Ik zal niet slapen met iemand die me uitscheldt. (2) Ik ga niet in discussie met iemand die heeft gedronken. (3) Ik zal zorgen voor mijn eigen financiën. (4) Ik zal niet in gesprek gaan met diegene als ik me wanhopig voel (of defensief, of obsessief, enz.).” Wat jouw gebieden van zorg ook zijn, bepaal wat je moet doen om te veranderen en maak dit jouw harde grenzen in gedrag.

9. Bouw je nieuwe leven op

Begin beetje bij beetje te dromen over je nieuwe toekomst voor jezelf (en je kinderen, als je ze hebt); met andere woorden, dromen waar je traumatische partner geen onderdeel van uitmaakt. Misschien wil je een studie of cursus volgen, een nieuwe hobby beginnen, reizen of lid worden van een club. Begin met het maken van positieve en bevestigende keuzes voor jezelf, die je uit de buurt houden van de giftige interacties die jouw gemoedsrust in de weg staan.

10. Bouw gezonde relaties

De enige manier om jezelf echt te bevrijden van ongezonde verbindingen is te gaan investeren in gezonde relaties. Ontwikkel andere close, verbindende relaties die niet zijn gericht op drama. Maak dit jouw “go-to” mensen. Het is zeer moeilijk om te helen zonder ondersteuning. Merk op wie de mensen in je leven zijn die betrouwbaar zijn en die je liefdevolle zorg geven en vanuit gelijkwaardigheid met je omgaan. Ga met hen om zo vaak als je kunt.

11. Vraag om professionele hulp

Het verwerken van (hechtings)trauma uit je je jeugd kan je helpen los te komen van je behoefte om jezelf met ongezonde personen te verbinden. Leer je innerlijke kind kennen en geef hem/haar wat het nodig heeft, zodat het kan helen en het vanzelfsprekender wordt om gezonde relaties te hebben en te houden.