Trauma als bindmiddel
Gedeelde pijn brengt mensen samen. Trauma gedraagt zich namelijk als een bindmiddel, smeedt banden tussen mensen, wat we trauma binding noemen. Het Stockholmsyndroom, een term die wordt gebruikt om de vervormde relatie tussen ontvoerders en hun slachtoffers te beschrijven, laat één vorm zien van trauma binding die in verloop van tijd kan ontstaan.
Een andere gemeenschappelijke band is de soort die we zien tussen militairen. Deze trauma-band, benadrukt de effectiviteit van gedeelde trauma in situaties met veel stress. Ook in werksituaties rapporteerden samenwerkenden hogere niveaus van samenwerking, meer groepsmoreel en verbeterde prestaties, na het meemaken van een gezamenlijke traumatische gebeurtenis…
Trauma binding in liefdesrelaties
Dergelijke trauma binding dient een doel, net als alle banden die gevormd zijn op basis van pijn. Dat doel is steun te vinden om nog meer trauma te overleven. Maar wanneer deze banden niet tijdens de traumatische situatie zijn gesmeed, zijn ze veel minder gunstig.
In liefdesrelaties zien we bijvoorbeeld dat trauma hechting dezelfde uitwerking heeft als bij slachtoffers en soldaten, maar geen echt constructief doel dient. De mogelijkheid om trauma te weerstaan is noodzakelijk in oorlogsgebied, waar de kans op verdere traumatisering is gegarandeerd. Maar het is niet helpend in een liefdevolle relatie, waar kwetsbaarheid en openheid belangrijke ingrediënten zijn om een gezonde relatie op te bouwen.
Emotionele gevoelloosheid
Overal waar we PTSS zien, zien we mensen strategieën gebruiken om ermee om te kunnen gaan. Emotionele gevoelloosheid, of het vermijden van emotionele ervaringen, is een gemeenschappelijke logische reactie op herhaaldelijk trauma. We zien dit in ons vermogen om onbewogen te kunnen kijken naar agressie in bloedige video’s. Hoe meer je aan trauma wordt blootgesteld, hoe minder het als trauma voelt.
Meer prikkels nodig hebben om te voelen
Wanneer mensen gevoelloos worden voor externe prikkels, duurt het langer voor ze het voelen. Wat betekent dat hun interacties veel meer intensiteit vereisen om “authentiek” te voelen. Dit verklaart waarom kinderen -die blootgesteld zijn aan trauma’s tijdens hun beginjaren- met een veel groter percentage dan hun leeftijdgenoten sensatie zoekend en riskant gedrag vertonen.
Helaas zijn volwassen slachtoffers niet anders. De hunkering naar verhoogde prikkels werken niet alleen door in onze dagelijkse besluitvorming, maar beïnvloedt ook onze romantische verbindingen.
Waar anderen iemands onbehandelde trauma als een rode vlag zouden zien, zou een getraumatiseerd persoon het de risico’s waard vinden voor de kameraadschap die hij erbij krijgt. Voor personen die continu trauma ondergaan, lijkt iemand die hen op dat moment kan helpen hiermee om te gaan en te overleven veel belangrijker dan iemand die kan helpen hen te genezen.
Gezonde relaties bouwen
Veel mensen geloven helaas dat wij gezonde relaties kunnen bouwen op instabiele funderingen. Wij zijn gewonde slachtoffers, die zoeken naar dezelfde gewonde personen, terwijl we veel beter mensen zouden kunnen zoeken, waarbij het bloeden zou kunnen stoppen.
Vicieuze cirkel van trauma-ervaringen
Het is het trauma uit onze jeugd dat ons meer vatbaar maakt voor trauma hechting. En het is de gevoelloosheid als gevolg van het trauma, dat ons ertoe zet om extreme gevoelens en extreme situaties op te zoeken. We verwarren dan de spanning met passie.
Wanneer twee mensen die onverwerkt trauma gemeen hebben. samenkomen, worden ze beiden vertegenwoordigers van pijn die voor elkaar zorgen in moeilijke situaties. Ze creëren een vicieuze cirkel van slachtofferschap, die ervoor zorgt dat geen van beiden uit die pijn komt die ze met elkaar verbindt.
Woundmates in plaats van Soulmates
Er waren tijden dat ik de pijn die ik tijdens mijn verslavende relatie voelde voor iets veel diepers aanzag. Ik geloofde dat we “soulmates” waren. Het kan natuurlijk goed zijn dat er sprake is van een zielsverbinding. Maar het ervaren van een diepe verbinding met iemand, waarin veel hoge pieken en diepe dalen ervaren worden, betekent niet dat de relatie gezond is. “Woundmates” zou een meer passende benaming zijn.
Het goede nieuws is, en wellicht is dat waarom we de zielsverbinding ervaren, dat een dergelijke relatie je in contact brengt met je trauma’s. Het is een kans om deze te verwerken, zodat je kunt helen en anders op triggers kunt reageren. Dankzij de pijnlijke relatie kun je dan noodgedwongen leren meer liefde voor jezelf te ervaren. Je kunt daardoor gezonde relaties aangaan die verbindend zijn zonder voortdurend pijn en onveiligheid te hoeven ervaren.
De cyclus van trauma binding beëindigen
Als slachtoffer van trauma is het onze (vaak onbewuste) wens om ons te verbinden met andere slachtoffers. Het is niet rationeel of irrationeel. maar het is een natuurlijk voorkomend verschijnsel wat we beter niet kunnen negeren. Een deel van het helingsproces is dat te herkennen. Ook al zijn onze gedragingen instinctieve reacties op trauma, wij kunnen de wortels leren herkennen en ons gedrag corrigeren. We zijn geen slaaf van onze pijn. Onze pijn kan ons misschien samenbrengen, maar het helpt ons niet in een ongezonde situatie te blijven. We kunnen eraan werken de cyclus van trauma-binding te beëindigen, zodra we herkennen dat we erin zitten.
In de online training Doorbreek je codependentie patronen kun je leren hoe je jouw specifieke overlevingspatronen doorbreekt en hoe je gezondere relaties kunt creeeren.
wil jij leren hoe je codependentie patronen kunt doorbreken?
Volg een therapeutisch traject bij Sarah Hofman in Enkhuizen of doorbreek je ongezonde relatiepatronen tijdens een therapieweek op Samos.
Werk je liever in je eigen omgeving en op je eigen tempo aan je proces, doe dan de online training “Doorbreek je codependentie patronen.”
Beste Sarah,
Hoe kan ik op de hoogte blijven van je posts? Kan ik me ergens inschrijven om nieuwsbrieven te ontvangen?
Warme groet,
Diane
Ik heb je toegevoegd aan mijn mailinglist Diane, dank je voor je belangstelling!
hoi ff een vraagje waarom word ik vaak geobsedeerd op de persoon waar in ik verliefd word ,,heeft dit ook met trauma te maken ? alvast bedankt
Waarschijnlijk heeft dit wel met hechtingstrauma te maken, Michelle. Het goede nieuws is dat je trauma ook kunt verwerken, dus er is iets mee te doen!
Ik krijg ook graag de nieuwsbrief, Sarah! 🙂
Ik ga je toevoegen aan mijn mailinglist Lieve! 🙂
Wil je mij er ook op zetten? Bvd!
Dank voor je interesse Karen, ik heb je toegevoegd!
Ook ik wil heel graag toegevoegd worden aan je mailinglijst
Groet Tanja
Wil je mij ook toevoegen Sarah?
Bij voorbaat dank!
Groet Marc
ik heb je toegevoegd Marc, dank je wel voor je belangstelling!
Ik zou ook graag op je maillijst komen. 😊
ik voeg je toe, Franka! Dank voor je interesse
Graag zou ik uw emails ook ontvangen liefs gr jose
Ik heb je aan mijn mailinglist toegevoegd Jose!
Dag Sarah, ik ontvang graag de nieuwsbrief 🌺
Ik heb je toegevoegd Margareth!
En voor iedereen die zich vanaf nu wil aanmelden voor mijn mailinglist, dit kun je heel gemakkelijk zelf doen in het daarvoor bestemde blok onderaan mijn homepage. Dank jullie wel allemaal voor de belangstelling! Gr Sarah
Hoi Sarah,
Is het mogelijk dat wanneer je in een trauma bond relatie zit, dat je beiden codependent (de ene actief, de ander meer passief bijv) bent of is er altijd één van beiden een narcist?
Alvast veel dank voor je reactie!
Groet,
Evelien
Hoi Evelien, Dat is zeker mogelijk, het komt zelfs heel vaak voor.
Goede post! Ik kom ook graag in de mailinglijst!
Chrisvwdj@hotmail.com
In een relatie waar een traumaband aanwezig is, kan je dan spreken van liefde/houden van?
Ja hoor Stefanie, het is allemaal niet zo zwart/wit. We kunnen veel liefde voelen voor iemand met wie we een trauma band hebben. Het is alleen goed om bewust te zijn waar deze liefde wellicht wordt gevoed door het trauma en waar het liefde is gebaseerd op authentieke gevoelens, zodat je je bewuster kunt verhouden tot de ander op een gezondere manier na het verwerken van je oude pijn.
Hoi Sarah, is het mogelijk om in zo’n relatie samen aan heling te werken en kan de relatie dan alsnog gezond worden? Zo ja, welke hulp kan een stel daarbij krijgen?
Beste Manon, ik denk dat dit mogelijk is, mits beide partners verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen proces en het doorbreken van eigen patronen. Als beide partners kunnen reflecteren op eigen gedrag en open zijn voor elkaars kwetsbaarheid kan het zelfs heel verdiepend voor de relatie zijn. Als jullie hier hulp bij nodig hebben maak dan een afspraak met een van onze therapeuten https://www.relatieverslaving.com/codependentie-behandeling/ Sterkte met dit proces!
Dank je wel!
Heel hulpvaardig wat ik hierboven las.
Ik wil ook graag op de lijst!