liefde geven en ontvangenLiefde ervaren

Het idee dat we meer liefde ervaren door meer liefde te geven is niets nieuws. Veel spirituele leiders moedigen mensen aan om ware rijkdom en vrijheid te vinden door middel van het bewust onvoorwaardelijk liefhebben, voor je eigen welzijn en die van de wereld om ons heen.

Onveilig gehecht

Voor mensen die onveilig gehecht zijn, is dit echter makkelijker gezegd dan gedaan. De ervaring van het kwetsbaar zijn en bedreigd voelen, triggert onze vecht- of vluchtreactie en het wordt moeilijk om een open hart te houden en kwetsbaar te blijven als we met anderen omgaan. Het is makkelijker om terug te gaan naar onze standaard overlevingsstrategieën, zoals schuld, vermijden, projectie, manipulatie, rationalisatie, om er maar een paar te noemen.

Onvervulde behoeftes uit de kindertijd

Bovendien kunnen onze bedoelingen en bijbedoelingen, de liefde die we ervaren en aan de mensen om ons heen proberen te geven, beïnvloeden.  Soms is onze liefde niet afgestemd op wat de ontvanger nodig heeft. Het is te warm of te koud, te veel of te weinig. Soms wordt de liefde -die wij de ontvanger geven- besmet door onze zorgen en onvervulde behoeftes uit de kindertijd en we voelen ons gekwetst wanneer het weggewuifd wordt of genegeerd.

Liefde ontvangen

Als de rollen omgedraaid zijn en wij ons aan de ontvangende kant bevinden, ervaren we hoe moeilijk het is om liefde te ontvangen. Of het nu is in de vorm van een kus, een knuffel, of een compliment van een vreemde, het openen van ons hart vraagt iets van ons wat we niet altijd bereid zijn te geven: vertrouwen, overgave, kwetsbaarheid, emotionele beschikbaarheid, of zelfs zelfliefde. Als je jezelf onwaardig voor de liefde vindt, hoe kun je het dan accepteren van een ander?

Jezelf verdedigen tegen liefde

Verdedigingen tegen het ontvangen van liefde, of het geven ervan, zijn er om belangrijke redenen. We leren onszelf te wapenen tegen het aannemen van die dingen die wij eigenlijk heel graag willen. Zelfs als we ons niet kunnen herinneren dat we een ander menselijk wezen ooit echt vertrouwden, om onbaatzuchtig van ons te houden, om wie we zijn, hebben we allemaal gerekend op iemands waardering of goedkeuring, om vervolgens te ervaren hoe het soms of vaak geweigerd of ingetrokken werd.

We hebben open gestaan voor andermans bezorgdheid en gevoeld dat het plotseling veranderde in iets verdachts, een projectie of een veroordeling, een vorm van controle. Als gevoelige wezens, ingeprent met dit soort ervaringen, is het niet ongebruikelijk om op je hoede op te groeien voor het ontvangen van de emotionele geschenken die anderen ons bieden.

Wat staat er in de weg om liefde te ontvangen?

Als therapeut is het een van onze taken om mensen te helpen te begrijpen wat in de weg staat om de liefde te ontvangen die er al is, zelfs als de omstandigheden moeilijk zijn. Hoe meer mensen toegang krijgen tot de liefde die ze hebben genegeerd of afgewezen, hoe meer het hen kan voeden en helpen om anderen lief te hebben en liefde te ontvangen.

De relatie tussen het geven en ontvangen van liefde kan iets zijn waar we vroeg in ons leven mee beginnen te worstelen. Hoe je het ook omschrijft, in staat zijn om liefde te ontvangen van een ander lijkt onlosmakelijk te zijn verbonden met ons eigen verlangen en het vermogen het te geven.

Liefde geven en ontvangen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Voor een codependent is dat goed nieuws! We zijn gewend veel liefde te geven aan anderen. De manier waarop is niet altijd passend of gezond. Maar de liefde en de intentie om liefde te geven is er. Wat als we die liefde nu eens eerst aan ons zelf leren geven? Daarmee leren we ook liefde te ontvangen. Het vinden van manieren om ons eigen vermogen om liefde te produceren en te ontvangen uit te breiden, in plaats van het elders te zoeken, is een sleutel om meer liefde in je leven te ervaren en te brengen.