Liefdesillusies… Wat geloof jij over de liefde?
We krijgen allerlei boodschappen vanuit films, boeken en liedjes over wat liefde is. Wat romantiek inhoudt en hoe een relatie zou moeten zijn. Veel van die boodschappen zijn echter gebaseerd op misvattingen – op mythes over liefde. We worden allemaal beïnvloed door deze boodschappen en veel mensen hebben hierdoor onrealistische beelden en verwachtingen over liefde en relaties. Liefdesillusies dus.
Het begint al op jonge leeftijd wanneer we als kind luisteren naar sprookjes die tot onze verbeelding spreken. Sprookjes waarin de prins op het witte paard het meisje in nood redt uit haar ongelukkige situatie. De prins en het meisje trouwen vervolgens en ze leven nog lang en gelukkig.
Sprookjes zijn natuurlijk ontzettend leuk en ze prikkelen onze fantasie en verbeelding. Het gevaar schuilt er echter in dat we geloven en verwachten dat het in het dagelijks leven ook zo zou moeten zijn. Dat de prins op het witte paard (één ware soulmate) bestaat. Dat hij je kan redden (je leven beter kan maken en je geven waar je zo naar verlangt; liefde, zorg, aandacht, waardering enzovoorts). En dat je samen met hem nog lang en gelukkig zult leven (alles komt dan goed en hij en de relatie kunnen je gelukkig maken).
Liefdesillusies in songs, films en boeken
Vervolgens worden we als we opgroeien gevoed met talloze songs, films en boeken die eveneens allerlei verdraaide boodschappen geven over de liefde. Veel liedjes gaan over: Jij bent alles wat ik wil, zonder jou kan ik niet leven, jij maakt mijn leven compleet, ik heb jou nodig en ik wil alles voor je doen als jij mij ook maar wil. En veel films verhalen over dat het pas echte liefde is als de relatie intens, spannend en passievol is. Dat de seks altijd spicy moet zijn. Dat jaloezie en obsessie er bij hoort. En dat er iets fout zit als alles rustig is of als jullie het niet met elkaar eens zijn.
De boodschappen die we gepresenteerd krijgen nemen we veelal onbewust voor waarheid aan. Ze worden bepalend voor hoe wij liefdesrelaties zien en wat wij ervan verwachten. We plakken al onze ideeën en verwachtingen onbewust op onze eigen relatie(s). Met als gevolg dat we vaak van een koude kermis thuiskomen.
Klaargestoomd om te mislukken in de liefde
Van jongs af aan zijn we dus klaargestoomd om te mislukken in de liefde. De één sluit zich hierdoor uiteindelijk af voor zijn partner en/of geeft het op. Een ander neemt een minnaar/minnares of verlaat zijn/haar partner op zoek naar iemand die wél de gehoopte vervulling kan geven. Weer een ander ontwikkelt een relatieverslaving. Feit is dat we deze patronen maar blijven herhalen, totdat we inzicht krijgen in de wortels van het probleem. Totdat we begrijpen wat liefde werkelijk is en wat een gezonde relatie voor ons inhoudt, zijn we als 5-jarigen die een fantasie en illusie nastreven in onze relaties en zijn we voorbestemd om voortdurend teleurgesteld te raken.
Een gelukkige en gezonde relatie
Wil je werkelijk een gelukkige en gezonde relatie? Dan is het van belang om helderheid te krijgen over de (onbewuste) misvattingen die je hebt over liefde en relaties. Dat wat je gelooft is namelijk wat je zult zien en ervaren Dit draagt vervolgens bij aan wat je al geloofde, waardoor de overtuiging steeds dieper verankerd raakt. Een vicieuze cirkel dus.
Vooral als we jong zijn, zijn we heel vatbaar voor de boodschappen die we meekrijgen en die kunnen je je hele leven achtervolgen. Totdat je je bewust wordt van de misvattingen die je hebt over liefde en relaties en inzicht krijgt in wat werkelijk waar is voor jou. Het vraagt moed en inzet – en mogelijk deskundige hulp – om de overtuigingen die je hebt over liefde en relaties op te sporen en te onderzoeken. Het is één van de noodzakelijke en effectieve stappen op weg naar een gelukkigere, gezonde en gelijkwaardige relatie.
wil jij leren hoe je codependentie patronen kunt doorbreken?
Volg een therapeutisch traject bij Sarah Hofman in Enkhuizen of doorbreek je ongezonde relatiepatronen tijdens een therapieweek op Samos.
Werk je liever in je eigen omgeving en op je eigen tempo aan je proces, doe dan de online training “Doorbreek je codependentie patronen.”