Liefdesrelaties verslavend
Liefdesrelaties zijn verslavend, stelde antropologe en wetenschappelijk expert op het gebied van liefdesrelaties dr. Helen Fisher vast. Fisher deed baanbrekend onderzoek naar wat er in de hersenen gebeurt bij mensen die verliefd zijn en bij mensen die recentelijk zijn afgewezen door hun liefdespartner en deed een aantal interessante ontdekkingen.
Uit MRI scans bleek dat bij verliefde mensen het gebied in de hersenen actief was dat verbonden is met focus, met willen, motivatie en hunkeren naar… exact hetzelfde gebied als bij een cocaïne roes. Het bleek daarbij niet uit te maken of iemand nog maar sinds kort verliefd was of al meer dan 20 jaar op dezelfde persoon.
Hetzelfde deel in de hersenen wordt geactiveerd als bij een cocaine roes…
Bij het onderzoeken van de hersenactiviteit van mensen die onlangs door hun partner waren afgewezen, ontdekte ze dat exact hetzelfde deel in de hersenen oplichtte als bij de groep verliefde mensen. “Je bent net gedumpt en wat je zou willen is die persoon vergeten en doorgaan met je leven, maar helaas…. Je wilt hem of haar zelfs nog meer dan daarvoor,” zegt Fisher.
Bij deze groep bleken er nog meer delen in de hersenen actief te zijn. Delen die in verbinding staan met pijn, wanhoop, het hunkeren naar verbinding met een persoon én de bereidheid tot het nemen van enorme risico’s.
Dit verklaart naar alle waarschijnlijkheid hoe ver sommige mensen kunnen gaan als ze worden afgewezen. Je bent net afgewezen, je voelt je miserabel en wanhopig, je verlangt meer dan ooit naar die ene persoon. En tel daarbij op de bereidheid tot het nemen van grote risico’s…
Fisher concludeert dat romantische liefde fijn is als alles goed gaat en een vreselijke verslaving als het niet goed gaat.
Alhoewel liefdesverslaving nog lang niet zo bekend is als een drugs- of alcoholverslaving, is het de eerste volgens Fisher de meest verslavende ‘substantie’ die er op aarde bestaat. En het kan behoorlijk uit de hand lopen. Deze kennis kan helpen bij wat er aan gedaan kan worden. “Als het een verslaving is, dan moet je het ook behandelen als een verslaving,” stelt Fisher.
Romantische liefde is dus traceerbaar in onze hersenen en is verslavend. Dat wil niet zeggen dat we er een slachtoffer van hoeven te zijn. We zijn en blijven verantwoordelijk voor ons eigen leven en welbevinden. Je kunt herstellen van deze verslaving en je hoeft het niet alleen te doen. Ik wil je graag begeleiden je liefdesverslaving te overwinnen zodat je gezondere, gelijkwaardigere en meer vervullende relaties aan kunt gaan.
Meer weten over Fisher en haar onderzoek? Zie haar filmpje of lees haar boek: “Waarom wij liefhebben. De aard en chemie van verliefdheid”.
wil jij leren hoe je codependentie patronen kunt doorbreken?
Volg een therapeutisch traject bij Sarah Hofman in Enkhuizen of doorbreek je ongezonde relatiepatronen tijdens een therapieweek op Samos.
Werk je liever in je eigen omgeving en op je eigen tempo aan je proces, doe dan de online training “Doorbreek je codependentie patronen.”