Relatieverslaafd, is dat voor altijd?
Een belangrijke methode om verslaving te behandelen in verslavingsklinieken, het Minnesota model, stelt dat een verslaafde voor altijd ziek is… Ik heb moeite met deze stelling. Daarmee onderschat je in mijn ogen het zelfreinigend vermogen van een mens. Het is ook niet echt motiverend om aan herstel te gaan werken als je toch voor altijd ziek blijft! Wat ik wel kan erkennen is dat de beschadigingen die codependentie (wat onder elke verslaving zit) veroorzaken nu eenmaal hebben plaatsgevonden en dat we dat niet ongedaan kunnen maken. Wel kunnen we leren om met deze beschadigingen om te gaan door middel van bewustwording, heling en het aanleren van gezonde vaardigheden, waardoor het een optie wordt om uit onze verslaving te blijven.
Ik zie mezelf en veel van mijn cliënten als een goed voorbeeld van het bewijs dat je wel degelijk kunt herstellen van relatieverslaving. Het is mogelijk om af te rekenen met ongezonde relaties en gezonde, gelukkige en gelijkwaardige relaties aan te trekken! Mits je maar aan jezelf gaat werken. Je trauma’s verwerkt, oude belemmerende overtuigingen loslaat en meer verbinding met jezelf en daardoor meer werkelijke verbinding en intimiteit met anderen ontwikkelt.
Het uitsluitend volgen van een 12 stappen programma (Minnesota Model) voor herstel van relatieverslaving (hoe goed ook!) lijkt mij niet voldoende. Wèl kunnen relatieverslaafden hier veel steun aan hebben. Om de oorzaak van relatieverslaving bij de wortel aan te pakken zijn naar mijn mening ook therapeutische interventies als inner child therapy, EMDR en het werken met persoonlijkheidsdelen nodig.
SLAA (Sex & Love Addicts Anonymous)
Ondanks mijn kanttekeningen vind ik de 12 beloften van de SLAA (Sex & Love Addicts Anonymous), die ik inhoudelijk iets heb aangepast, helpend als affirmatie:
- Ik voel me bevrijd omdat ik het verleden achter me laat;
- Ik ben hoopvol over mijn toekomstige relaties;
- Ik kan iemand aantrekkelijk vinden zonder meteen hals over kop verliefd te zijn en ik kan verliefd worden zonder obsessieve gedachtes;
- Als liefde me overweldigt, laat ik me niet verleiden tot verslaafd gedrag;
- Ik weet het verschil tussen fantasie en werkelijkheid;
- Ik hoef geen controle te hebben over de mensen van wie ik houd of hen controle over mij te laten hebben;
- Ik heb één relatie per keer en ik raak niet betrokken bij onbereikbare mensen;
- Als mijn basisbehoeften niet worden bevredigd, kan ik mijn relatie beëindigen;
- Ik kan iedereen verlaten die me verbaal en/of fysiek misbruikt;
- Ik doe niet voor anderen wat zij voor zichzelf zouden moeten doen;
- Ik houd net zo veel van mezelf als van anderen.
- Ik zie het grotere verband van de dingen die ik heb meegemaakt, waardoor ik er lessen uit kan leren, zodat ik er betekenis/zin aan kan geven.
wil jij leren hoe je codependentie patronen kunt doorbreken?
Volg een therapeutisch traject bij Sarah Hofman in Enkhuizen of doorbreek je ongezonde relatiepatronen tijdens een therapieweek op Samos.
Werk je liever in je eigen omgeving en op je eigen tempo aan je proces, doe dan de online training “Doorbreek je codependentie patronen.”